Prima pagină » Actualitate » Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „În conferinţa ministerială a OSCE am spus că noi trebuie să refacem securitatea lumii”
Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE:

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „În conferinţa ministerială a OSCE am spus că noi trebuie să refacem securitatea lumii”

28 feb. 2023, 16:59,
în Actualitate

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe a discutat la BZI LIVE despre cel mai recent consiliu al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), la care a fost prezent.

Sesiunea din 23-24 februarie  a coincis cu comemorarea unui an de la invazia Ucrainei de către Rusia, însă a stârnit mari controverse din cauza prezenței unei delegații ruse.

Adrian Severin la BZI LIVE

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cu sediul la Viena, ai cărei 57 de membri includ atât Ucraina, cât și Rusia, a fost creată în timpul Războiului Rece, în 1973 (sub numele inițial de Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa), ca o platformă de dialog între Est și Vest. Organizația are o misiune amplă, inclusiv pacea, drepturile omului, controlul stocurilor de armament și alte probleme de securitate.

Adrian Severin a povestit pentru BZI LIVE atmosfera din culisele acestei întruniri ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Acum 2 ani aproximativ, când războiul nu începuse încă, eram în criză Covidului şi unii dintre noi anticipau că situaţia geopolitică se înrăutăţeşte… mai mulţi foşti lideri ai OSC, foşti directori de instituţii specializate ale OSCE-ului, am iniţiat un apel numite ‘Helsinki +50’, am atras atenţia că această organizaţie se afla în criză şi că ea trebuie reformată.

În conferinţa ministerială a OSCE a aprobat apelul nostru şi a preconizat să se creeze un colectiv care să discute modalităţile concrete pentru a se vedea cum poate fi reformata această organizaţie.

În aceste condiţii, noi am avut mai multe întâlniri, şi s-a convocat o întâlnire informală, pentru a încerca să spunem că ‘regele este gol’. Pentru că este o oarecare jenă în a recunoaşte realităţile. Este unul dintre aspectele crizelor care lovesc la ora actuală criza și organizaţiile internaţionale, refuzul de a spune adevărul. Şi da, adevărul e neplăcut, dara fără el nu vom putea găsi niciodată decizii corecte.

Aşa încât eu am fost invitat că fost preşedinte al OSCE, şi sunt câteva chestiuni care sunt cu adevărat importante şi trebuie acceptate. Ceea ce eu am spus în acest context, a fost să atrag atenţia că dacă Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în 1975, de la Helsinki, care este mama OSCE-ului, a avut loc şi adoptat un act final în condiţiile unei ordini mondiale unice care se sprijinea pe doi poli, american şi sovietic, şi asigură pacea prin echilibrul acestor doi poli, noi ne îndreptăm acum spre o lume fracturată, în două bucăţi separate, fiecare cu sistemul ei polar. Deci nu sunt părţi ale unei lumi unice, ci sunt două lumi, bazate pe concepţii diferite şi se organizează diferit, în mod natural, sunt una în conflict cu cealaltă.

Lumea asta estică şi sudică, de data aceasta, tot mai puternică decât lumea vestică, de care aparţine şi România. M-am adresat în mod deosebit şi am spus că noi trebuie să reface securitatea lumii. Iar asta nu înseamnă o teorie globalistă, ci în sensul unei unităţi care se bazează pe recunoaşterea şi respectul diversităţii. Trebuie să recunoaştem că avem tradiţii diferite, culturi diferite, teorii şi interese diferite. Important este cum putem face să trăim toţi în pace, nu să ne războim între noi.

Acesta a fost mesajul principal şi a fost ascultat într-o linişte înmormântală”, a spus Adrian Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *