Prima pagină » National » Adrian Severin, despre Legea minorităților adoptată în Parlamentul de la Kiev, la BZI LIVE: „Politica are un preț, iar drepturile românilor din Ucraina trebuie respectate” – VIDEO
Adrian Severin, despre Legea minorităților adoptată în Parlamentul de la Kiev, la BZI LIVE: „Politica are un preț, iar drepturile românilor din Ucraina trebuie respectate” - VIDEO

Adrian Severin, despre Legea minorităților adoptată în Parlamentul de la Kiev, la BZI LIVE: „Politica are un preț, iar drepturile românilor din Ucraina trebuie respectate” – VIDEO

31 ian. 2023, 14:52, 5 ,
în National

Astăzi, 31 ianuarie 2023, a fost programată o nouă ediţie BZI LIVE de mare interes. Adrian Severin, fostul ministru MAE s-a aflat în Studioul BZI LIVE unde a discutat despre legea minorităţilor din Ucraina.

Vă aducem aminte că această lege a fost adoptată recent în Parlamentul de la Kiev şi a generat extrem de multe nemulţumiri şi reacţii în România. Autorităţile din ţara noastră s-au arătat preocupate şi au menţionat că norma este „nedreaptă şi jignitoare”.

„În urma unei politici expansioniste, teritoriile şi oamenii obţineau drepturile pe care Occidentul ne cerea nouă să le aplicăm în România. Occidentul a pierdut dreptul de a vorbi despre minorităţi. Trebuie să acordăm drepturi persoanelor care aparţin drepturilor culturale minoritare. Dar Occidentul nu mai are dreptul să vorbească despre asta. Pentru a îşi crea ocazia de a interveni în politica acestor state. Acum ignora drepturile minorităţilor şi vor o Ucraina cu două principii: monolită – purificarea etnoculturală şi rusofobă. Nu se va câştiga de tabăra noastră acest război, dar nici nu vrem să preluăm gestiunea Ucrainei şi să o susţinem financiar şi militar. Când Occidentul se va retrage din Ucraina, va trebui să lase o Ucraina pe veci duşmană a Rusiei. Pentru că asta să fie pe un timp îndelungat ea trebuie să nu aibă probleme etnice. Se cere o ucrainizare şi care are că principala caracteristică rusofobia. Noi ne putem retrage atunci şi vom fi liniştiţi că Ucraina nu va trece de partea Rusiei. Este o strategie din ce în ce mai clară şi arată că toate negocierile de la Minsk 1 şi 2 au fost o politică de înşelare, nu mai putem susţine că intervenţia militară rusă regretabilă este o intervenţie neprovocată”, a menționat Adrian Severin, la BZI LIVE.

Adrian Severin: „Au o atitudine nefavorabilă minorităților”

Adrian Severin a ținut să precizeze în Studioul BZI LIVE faptul că guvernanții României au soluții și planuri de atac, însă nu sunt capabili să le pună în aplicare. Mai mult decât atât, cu privire la președintele Volodimir Zelenski, fostul ministru al MAE susține că acesta nu poate lăuda România deoarece ar putea fi lichidat.

„Noi avem de a face cu un joc de marionete. Nu vom găsi o politică reală niciunde. Nu cred că Zelenski este un om care dispreţuieşte minorităţile şi nu cred că nu înţelege cât de important este sprijinul României. Îl văd un om inteligent pentru a pricepe că politica a avut un preţ, de a se asigura drepturile românilor din Ucraina şi de a se asigura autonomie acestora. Zelenski dacă tratează România pe dos invers decât ne-am înţeles, statul român va fi ostil. Dar Zelenski aplică doar instrucţiunile de la cei care ţin cu respiraţie artificială întreaga economie a Ucrainei. Dacă ar spune cuvinte frumoase despre românii din Ucraina, Zelenski ar fi asasinat. Conducerea României nu joacă nicio carte care să fie în favoarea României.

„Mereu spun, Ucraina de astăzi este fosta Ucraina sovietică, o mică URSS. Noi trebuia să ducem lucrurile desovietizarea Ucrainei. Sovietizarea înseamnă şi o anumită atitudine nefavorabilă minorităţilor naţionale, un anumit regim autoritar, creşterea şi stimularea corupţiei. Lucrurile nu se pot separa, dacă super centralismul nu face casă bună cu multiculturalismul. Ucraina este până la urma administrată de clanuri corupte şi este necesară combaterea acestora. SUA au sprijinit mafia şi în mentalitatea lor există această abordare. Pe termen lung, mijloacele compromit scopul. La un moment dat, asta s-a întâmplat şi-n Italia. Rusia capitalista este văzută ca un pericol foarte mare pentru Occidentul capitalist, mult mai mare decât Ucraina sovietică. Două puteri capitaliste, SUA şi Rusia se bat între ele pentru ca să îşi păstreze o poziţie semnificativă în ordinea mondială. SUA vrea să fie în continuare prima putere a lumii. Rusia vrea ca în ordinea post mondială ea să aibă un loc important la masa marilor puteri. Cele două puteri sunt decadente, care se retrag din istorie”, a adăugat Adrian Severin.

Adrian Severin, la BZI LIVE: „Trebuie să ne apărăm modul de viață”

Expertul OSCE a transmis cu vehemență că România trebuie să apere drepturile și interesele cetățenilor. De asemenea, este absolut necesar ca românii să-și apere modul de viață și să îi intereseze bunăstarea lor.

„Dar vorbim şi despre puteri emergente, care se ridică: Iran, Asia. Istoria merge înainte şi se repetă, este mereu aceeaşi. În timp ce Rusia şi SUA împreună cu statele europene se bat între ele, puterile emergente au cât mai mult oxigen la dipozitie pentru a se consolida când va fi să impună regulile jocului. Trebuie încetat acest război şi salvată UE, care este pusă pe butuci prin acest război. Nu ştim dacă este pusă anume, iar SUA să scape de rivalitatea UE. Pe de altă parte, se crează o putere în Asia care îşi aduce resurse din Africa şi America Latină. Noi avem principii de organizare şi vom ajunge să nu le mai putem apăra când se va impune o nouă putere a lumii de pe alt continent.
Propaganda din Ucraina ne deviază de la analiza marilor noastre interese. Mă interesează ce se întâmplă acolo, dar mă interesează în principal ce se întâmplă în Europa. Trebuie să ne apărăm modul de viaţă. Tot este în joc. Războiul din Ucraina ne pierde energiile şi ne epuizează de forţă. Pentru ce? Pentru că Ucraina să fie pe veci un bastion anti-rusesc, în favoarea cui? Avem nevoie de o alianţă cu Rusia şi nu altfel. Ea este o putere cu un picior în Europa şi un picior în Asia. Vrem să fie cu ambele picioare în Asia? Nu ne putem imagina ce se va întâmpla atunci. SUA îşi promovează propriile interese”, a ținut să mai precizeze fostul ministru al MAE.

Comentarii
  • wishful thinking

    Băiatul ăsta are același discurs ca Putin.
    Severin este cel care a încheiat acordul cu Ucraina din CSI, adică exact urmașa URSS, prin care România a renunțat la pretențiile teritoriale.
    Acum vorbește același sclav sovietic, Adiță Severin. Vedeți și în text că moare de grija minorităților criticând politica rusofobă a ucrainei.
    Logica e prima pe dreapta, un pic mai încolo.

  • Are dreptate in ce spune. Situatia romanilor din Bucovina ocupata este foarte grea.

  • in sfarsit cineva care pune neamul mai presus decat ura fata de rusi. desi la ce fac ucranii … is mai rai decat rusii.

  • wishful thinking

    Hartmanne, lasă minciuna, Severin le-a pus capac românilor din Ucraina. A făcut-o atunci în interesul celor pe care-i reprezintă, kaghebe.

  • CRIMINALII NAZiSTi UCRAINIENi! Pace sau razboi , drepturile minoritatilor trebuie respectate!!! Bătaie de joc de Romanii nostri! Sa rămână kur gol Ucraina cum era , a primit cadou teritorii de la multe tari si isi bate joc de minoritati animalele parsive! Tara asta isi merita soarta, asa au facut ucrainienii si Zelenschi si cu Rusii din teritoriul rusesc din Ucraina! Asta este unul din motivul acestui razboi! ROMANIA Sa NU MAI AJUTE UCRAINA! Zelenschi un prost este vinovat de razboi . Razboiul lor nu e treaba noastră. Ce atata… Ucraina nu e UE nu e Nato . Atunci care e problema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *