Prima pagină » Actualitate » Adrian Oros anunță că fermierii afectați de criză vor primi subvenții: „Avem alocați 1,94 miliarde de euro“

Adrian Oros anunță că fermierii afectați de criză vor primi subvenții: „Avem alocați 1,94 miliarde de euro“

14 oct. 2020, 16:15,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anunțat astăzi, în ședință de Guvern, că instituția pe care o conduce începe plățile în avans pentru agricultorii afectați de secetă sau de pandemie. Banii vor fi livrați până la 5 decembrie.

„În data de 16 octombrie, ministerul Agriculturii dă startul plăților în avans. Avem alocați 1,94 miliarde de euro, asigurați din banii ministerului. Pentru pagubele din această vară sunt afectate 1,21 milioane hectare, din care peste 700.000 de hectare de porumb. Identificăm sume și soluții ca acești fermieri să fie despăgubiți. Plătim, de asemenea, scheme de compensare a pierderilor din pandemie“, a declarat Adrian Oros.

Adrian Oros: „Banii se vor da până în 5 decembrie“

Ministrul Agriculturii a precizat că fermierii vor primi banii până în 5 decembrie, apoi li se va da diferența.

„Pentru plăți directe este se fac la 4,87 de 1 euro. Banii vor fi livrați până în 5 decembrie, apoi dăm diferența. Fermierii au primit adeverințe cu care fermierii au putut să se împrumute de la bănci”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în ședința de guvern.

Lege pentru stimularea producătorilor agricoli

Deputații au adoptat legea subvențiilor pentru fermieri ceea ce înseamnă că aceștia ar putea să primească bani mai mulți de la Guvern. este vorba despre legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare.

Potrivit legii, Guvernul va acorda o primă de comercializare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piaţă sau spre procesare. Trebuie specificat că până să devină lege, proiectul, elaborat încă din 2019 a avut nevoie să îndeplinească mai mulți pași.

Adoptată cu o largă majoritate

Acesta a trecut în prealabil de Senat, după care a intrat pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, und ea trecut cu un singur vot ”împotrivă” şi o ”abţinere”, 249 de deputați dându-și acordul.

Legea instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescăreşti şi de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali.

Practic, legea primei de comercializare va stimula intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Trebuie specificat că, atunci când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute numai în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică.

Cum se calculează prima pe care o pot lua fermierii

Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc şi de acvacultură comercializat către unităţi de procesare. Dacă ne raportăm la crescătorii de păsări, atunci prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator.

De remarcat că cei care aleg să vândă direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă. Totuși, nu există fermier care să poată să primească într-un singur an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piaţă, direct pentru consum.

Producătorii locali pot obţine această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură şi hamei, dar şi pentru produsele pescăreşti şi de acvacultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`