Prima pagină » Actualitate » Adrian Năstase susține că pensiile nu pot fi crescute cu 40%
Adrian Năstase susține că pensiile nu pot fi crescute cu 40%

Adrian Năstase susține că pensiile nu pot fi crescute cu 40%

13 iul. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Adrian Năstase susține că pensiile nu pot fi crescute cu 40%. Fostul premier consideră că punctul de pensie nu poate fi majorat cu 40% din cauza problemelor economice.

„Nu poți să oferi o creștere de 40% pentru un an, pentru că pensionarii vor trăi totuși mai mulți ani, chiar dacă sunt oameni în vârstă și vor trebui să aibă o pensie sustenabilă și pentru doi, pentru trei, pentru patru ani. Or, în măsura în care nu reușești să realizezi resursele economice necesare să produci banii necesari asigurării acestor pensii, totul este mai curând o jucărie electorală si eu n-am fost niciodata de acord cu asa ceva.

Unii au spus ca am avut o abordare mai curand social-liberala. Eu cred ca economia este cea care trebuie sa-mi dea masura tuturor lucrurilor. Merge economia, vom avea bani si pentru pensii”, a declarat Adrian Năstase.

Adrian Năstase susține că pensiile nu pot fi crescute cu 40%: Moțiune de cenzură dacă nu respectă legea

Reprezentanții PSD au declarat de mai multe ori că vor depune moțiune de cenzură dacă guvernul liberal nu crește cu 40% punctul de pensie de la 1 septembrie, așa cum prevede legea. Opinia nu este unitară în PSD, fiind voci reprezentantive ale social-democraților care susțin că nu este oportună o moțiune de cenzură. De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban, dar și minsitrul Florin Cîțu au spus că Guvernul va crește pensiile, dar nu există bugetul necesar majorărilor cu 40% a pensiilor.

Altfel, liderii PSD sunt acum într-o la o ședință a Comitetului Executiv Național în sistem de videoconferință pentru a discuta măsurile prevăzute în proiectul de lege privind carantina și izolarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Legea carantinei a fost adoptată săptămâna trecută de către deputați. Vineri, legea trebuia să treacă și de votul Senatului, însă după dezbăterile din comisia Juridică nu s-a mai ajuns la votul din plen.

Potrivit senatorului PSD Robert Cazanciuc, legea este o contradicţie a legii fundamentale a României, dar şi intră în contradicţie cu practica CEDO. Declaraţiile vin după ce sâmbăta, 11 iulie 2020, Ludoovic Orban declara faptul că a ajuns la capătul răbdării pentru că Parlamentul nu oferă un vot pe lege. Ca reacţie la acuzele lui Ludovic Orban, Robert Cazanciuc a declarat faptul că Parlamentul a lucrat până târziu în noapte.

Izolarea și carantina, motiv de dispută în PSD și PNL

Astăzi ar trebui reluate dezbaterile la proiectul de lege, în condițiile în care autoritățile nu au instrumentele necesare pentru a izola persoanele infectate cu noul coronavirus.

„Amânarea aoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus sâmbătă premierul.

Votul în plenul Senatului pe proiectul Guvernului privind carantina şi izolarea a fost amânat pentru luni, iniţiativa aparţinând reprezentanţilor PSD.

PSD susține că izolarea, carantina și spitalizarea „trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară” și că în lege nu este precizată perioada acestor măsuri.

În ședința Comitetului Executiv Național vor mai fi discuții și în legătură cu organizarea congresului, după ce duminică Eugen Teodorovici și-a anunțat candidatura la șefia partidului. Conducerea PSD trebuie să stabilească data Congresului în care va ales noul președinte al PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *