Prima pagină » National » Adrian Năstase, despre discursurile lui Biden și Putin: „Ziua de azi nu a marcat un an de război”
Adrian Năstase, despre discursurile lui Biden și Putin: „Ziua de azi nu a marcat un an de război”

Adrian Năstase, despre discursurile lui Biden și Putin: „Ziua de azi nu a marcat un an de război”

21 feb. 2023, 21:20, 2 ,
în National

Fostul premier și ministru de externe Adrian Năstase a comentat discursurile susținute la Moscova de liderul rus Vladimir Puţin și în Varșovia de liderul american Joe Biden:

„- Vladimir Putin acuză că hegemonia SUA s-a întins până la frontierele Rusiei şi el invocă un nou război rece cu un occident lărgit contra unui est limitat la Rusia.

– Discursul, după părerea mea, a fost pe de-o parte electoral, în sensul că s-a adresat populaţiei din Rusia, care în mod evident suferă în urma războiului, pe de altă parte un mesaj către ţările care nu sunt părţi în conflictul din Ucraina, sau care nu participa vizibil, precum China şi India.

„Este un anunţ care trebuie să fie extrem de îngrijorător”

– Eu cred că ziua de azi nu a marcat un an de război, ci a marcat deschiderea celui de-al doilea an de război. Este un anunţ care trebuie să fie extrem de îngrijorător pentru noi din toate punctele de vedere.

– De la mesianism, la aspectele legate de armată, vecini, atacurile împotriva NATO, este un discurs care după părerea mea a avut ca nucleu acele promisiuni pentru ca populaţia din Rusia să accepte în continuare acest efort, sacrificii imense de vieţi româneşti şi sacrificii materiale.

– Am avut un sentiment de deja-vu, era modelul pe care îl ştiam dinainte de ’89 cu discursurile acelea lungi cu formule de genul ‘trebuie să’, ‘vă cer să’, ‘ne angajăm să’, un discurs autoritarist.

– Apropo, nu mai ştiu nimic despre premierul Rusiei. Rusia a devenit regim prezidenţial pentru a egala modelul american”, a spus Adrian Năstase.

Președintele american Joe Biden a declarat marți după-amiază, într-un discurs la Castelul Regal din Varşovia (Polonia), după vizita efectuată la Kiev, la aproape un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, că Vladimir Putin a crezut că statele occidentale nu vor interveni, însă s-a petrecut opusul, anume formarea unei alianțe „de la Atlantic la Pacific” pentru apărarea dreptului oamenilor de a trăi liber.

Vladimir Putin a acuzat marți Occidentul că vrea ”să termine” Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marți Occidentul că vrea „să termine” Rusia, în discursul său despre starea naţiunii, cu trei zile înaintea marcării unui an de la invazie.

„Responsabilitatea pentru instigarea conflictului ucrainean şi pentru victimele acestuia revine în întregime elitelor occidentale”, a declarat preşedintele rus, reiterându-şi teza potrivit căreia Occidentul sprijină „forţele neonaziste” din Ucraina pentru a consolida un stat antirus la frontiera cu Rusia.

Comentarii
  • Bai Termopanel, eu nici n-as ridica capul din pamant de rusine!
    Iar guiti???
    La puscarie cu tine, acolo ti-e locul!

  • Cum de mai scoți capul din rahat , când știi că ai făcut numai rău țării tale , vii acum in presa scrisa și pe sticla sa dai lecții de comentat ceea ce nici tu nu înțelegi . Vei ramâne un excroc notoriu pentru Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *