Prima pagină » National » Adrian Marinescu, precizări privind vaccinarea anti-COVID-19. Ce părere are medicul despre Ivermectină

Adrian Marinescu, precizări privind vaccinarea anti-COVID-19. Ce părere are medicul despre Ivermectină

26 ian. 2021, 20:15,
Bianca Rebegea în National

Marți, 26 ianuarie 2021, la Antena 3, Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase de la Institutul Matei Balș, a mai oferit câteva precizări privind vaccinarea anti-COVID-19, punând accent pe rolul pe care vaccinul îl oferă.

De asemenea, medicul și-a spus părerea despre ivermectina, „tratamentul-minune” în prevenirea și tratarea infecției cu noul coronavirus, după ce oamenii au golit stocurile farmaciilor veterinare.

„Acest vaccin împiedică îmbolnăvirea. Principalul lui rol este să împiedice îmbolnăvirea. Trebuie să spunem foarte clar că virusul pătrunde în căile respiratorii și nu poate fi oprit. Până la urmă vaccinul nu este o barieră fizică, așa cum este masca. Dar el, când ajunge în căile respiratorii, se întâmplă două lucruri: avem anticorpii protectori, nu ne îmbolnăvim, deci nu vom face o formă de boală complicată, ceea ce este foarte important, nu ne pune viața în pericol și, în plusș riscul de transmite mai departe este categoric mai mic. E adevărat că nu avem suficiente date acum, astfel încât să spunem cât de mic este acest risc, atunci când vorbim de transmitere. Aici este de discutat în continuare.”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, precizări privind vaccinarea: „Nu există un vaccin care să ofere imunitate 100%”

Medicul susține că vaccinul nu oferă protecție 100% în fața infecției cu virusul SARS-CoV-2, însă ține la distanță o simptomatologie gravă, în cazul unei posibile infectări.

Mai mult, Adrian Marinescu arată că infectarea imediat după vaccinare nu este un lucru rău, deoarece imunitatea se formează pe deplin abia după o săptămână sau două de la vaccinare.

„Nu există un vaccin care să ofere imunitate 100%. Ce avem noi în momentul de față înseamnă o eficacitate bună, de cel puțin 90%, este clar că din 10 pacienți, 9 vor avea imunitatea, ceea ce este un lucru bun. Întotdeauna va exista un număr mic de oameni, care clar nu vor fi imuni prin vaccinare. Mai mult, imunitatea presupune două administrări, inclusiv rapelul și un interval de timp după rapel. Că e vorba de o săptămână sau de 10-14 zile, e de discutat. Dar e clar că trebuie să faci rapelul și că, dacă cineva se infectează ori înainte de a fi vaccinat, ori imediat după vaccinare, este un lucru pozitiv. Ce este foarte interesant este că numărul celor care ajung în spital este clar mai mic atunci când vorbim de populația vaccinată”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, despre testarea înainte de vaccinare: „Ar fi foarte greu de realizat”

În momentul în care Radu Tudor, gazda emisiunii de la Antena 3 l-a întrebat dacă este recomandat un test înainte de rapel, medicul Adrian Marinescu a oferit următorul răspuns:

„Aici este aceeași discuție și la prima administrare. Sigur că nu ne oprește nimeni să facem acest test, doar că studiile pe care le avem ne spun că nueste necesar, pentru că motivul pentru care aș amâna vaccinarea ar fi dacă am avea o simptomatologie clară, adică în momentul în care aș fi într-o formă simptomatică. Dacă sunt asimptomatic s-a demonstrat că nu mă încurcă în niciun fel dacă mă vaccinez. Și să privim și în plan practic ce se întâmplă dacă am face acest test, în condițiile în care suntem în contratimp cu vaccinarea. Ar fi foarte greu de realizat. Să facem atât de multe teste și să le facem înainte de vaccinare”, a spus Adrian Marinescu.

Ce părere are Adrian Marinescu despre ivermectină?

Adrian Marinescu este de părere că ceea ce se întâmplă acum în România este extrem de periculos, iar oameniii ar trebui să aștepte acceptul specialiștilor, înainte de a lua acest medicament destinat animalelor.

„Tot timpul pandemiei s-a vorbit despre diverse medicamente, care erau absolut miraculoase. Eu întotdeauna m-am ferit de acest termen. Cred că putem discuta de anumite medicamente care pot să demonstreze că au efect antiviral, este foarte posibil ca și ivermectina să demonstreze acest lucru, dar atenție, vorbim de Statele Unite și nu numai, vorbim de situații în care folosim pentru uzul uman. În momentul de față, într-adevăr, în Europa, ivermectina, în unele țări, este aprobată și pentru uz uman, pentru boli parazitare, dar nu și în România.

Putem să ajungem să avem niște aprobări, ca să fie făcute de urgență, dar acest lucru presupune să fie comisii de specialitate, să fie un protocol de tratatament și oricum va fi o prescripție medicală. Este exclus ca cineva să își ia din farmacie medicamentul, fără o indicație medicală. Iar ceea ce se întâmplă acum, părerea mea e că e periculos, ca mod de abordare. Poate dacă avem puțină răbdare, s-ar putea ca lucrurile să se așeze. Așa cum s-a întâmplat și cu alte terapii.”, a declarat medicul.

Adrian Marinescu: „Ivermectina nu înlocuiește în niciun caz vaccinarea”

Medicul susține că ivermectina nu înlocuiește vaccinul, pentru că nu este capabilă să formeze anticorpi. Mai mult, el sfătuiește populația să aștepte aprobarea acestui medicament pentru uz uman de către comisiile de specialitate, pentru că încă nu s-au realizat teste suficiente, care să permită oamenilor să îl folosească.

„Sfatul meu este următorul: ivermectina nu înlocuiește în niciun caz vaccinarea, nu are nicio legătură, nu este imunitate prin anticorpi. Nu înseamnă că dacă luăm medicamentul avem anticorpi. E vorba că ar putea fi profilactic, luat pe o perioadă mai lungă de timp și ar putea să împiedice îmbolnăvirea. Dar să avem puțină răbdare și așteptăm să fie aprobat pentru uz uman.”, a spus Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`