Prima pagină » Actualitate » Adrian Marinescu, după tragedia de la Institutul „Matei Balș“: „Centralele termice nu sunt încă funcționale“

Adrian Marinescu, după tragedia de la Institutul „Matei Balș“: „Centralele termice nu sunt încă funcționale“

02 feb. 2021, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș“, a declarat după tragedia de la unitatea medical und elcurează că centralele pentru încălzirea institutului încă nu sunt funcționale și au sosit la spital abia în ziua în care a izbucnit incendiul.

„Centralele termice vor fi puse în funcțiune în cel mai scurt timp. Vom fi independenți“, a declarat Adrian Marinescu.

În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune central, Adrian Marinescu a recunoscut că medicii de la Matei Balș au cumpărat în ultima vreme mai multe pături, pentru a le oferi pacienților care sufereau de frig în saloane. Pe acestea le-au folosit medicii și asistentele care erau de garda când a izbucnit incendiul pentru a scoate pacienții din pavilionul care ardea.

Probleme cu aerisirea în încăperile cu concentrație mare de oxigen

Medicul infecționist a precizat că în încăperi cu concentrație mare de oxigen și fără sistem de aerisire este uneori nevoie de deschiderea geamului, ceea ce în perioada rece poate duce din nou la o problemă cu încălzirea pacienților și căutarea de soluții improvizate.

„Avem o perioada mai bună cu pandemia, echilibrată. Dar nu știm ce ne așteaptă. Dacă ne aducem aminte, în urmă cu două luni, pacienții așteptau la camera de garda că nu aveam altă soluție. Cei cu forme severe, 30-40 de pacienți așteptau peste noapte. Ce s-ar întâmpla în momentul de față, apropo de soluțiile care trebuie să vină foarte repede?

Poate să fie o situație mai grea și mă întreb cum s-ar rezolva. Sursele ar fi și mai multe, oamenii ar stă cu buteliile de oxigen în camera de garda, și până la urmă discutăm de aceeași concentrație de oxigen. Dacă acea concentrație crește și nu avem un sistem de ventilație deschidem geamul. Dacă e frig, e greu de realizat”, a menționat Adrian Marinescu.

„Orice scânteie poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”

Medicul infecționist a adăugat că orice scânteie poate să ducă la o tragedie în saloanele unde sunt pacienți care au nevoie de oxigen.

„În momentul de față este un număr mic de spitale dedicate infecției SARS-CoV-2. Se concentreză pacienții din păcate cu forme severe, cum se întâmplă și la ”Matei Balș”. Ce înseamnă practic? Înseamnă că în saloane cu 2 sau 3 paturi pacienții au nevoie de oxigen. Sunt pacienți care au două surse, asta înseamnă că într-un salon poți să ai 6 surse de oxigen.

E clar că în acea cameră vei avea o concentrație de oxigen în aer foarte mare. Orice scânteie poate să ducă din păcate la un astfel de lucru. Acum e de discutat cum ai putea să reduci această concentrație pentru că e clar că orice scânteie, și putem să discutăm ce determină acea scânteie, poate să ducă din păcate la un astfel de lucru”, a mai spus Adrian Marinescu.

Tragedia de la Institutul „Matei Balș“

În cursul zilei de vineri, 29 ianuarie 2021, la ora 5.05 s-a primit un apel la numărul unic de urgenţă prin care anunţa producerea unui incendiu la Institutul Matei Balș. La 8 minute de la apelul la 112 la faţa locului a ajuns un echipaj de prima ajutor şi un echipaj al pompierilor SMURD. La 1 minut după ce au ajuns, personalul a constatat că este necesară activarea planului roşu de intervenţie.

La faţa locului au ajuns toate echipajele de intervenţie disponibile la acea oră. Raed Arafat, coordonatorul SMURD și secretar de stat în MAI a afirmat la acea dată că nu există o certitudine de la ce a pornit incendiul.

În total sunt 9 persoane care și-au pierdut viața în urma incendiului de la „Matei Balş“. Iniţial s-a vorbit despre 3 decese, pompierii descoperind cadavrele carbonizate a celor trei persoane. După câteva zeci de minute, un al patrulea deces s-a produs. Vorbim despre o persoană care nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de medicii ajunşi la faţa locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024