Prima pagină » National » Adrian Marinescu, despre vaccinarea anti-COVID-19: Dacă suntem infecțioși chiar și după vaccin, de ce să îl mai facem?

Adrian Marinescu, despre vaccinarea anti-COVID-19: Dacă suntem infecțioși chiar și după vaccin, de ce să îl mai facem?

15 dec. 2020, 22:15,
Bianca Rebegea în National

Marți, 15 decembrie, la Antena 3, Adrian Marinescu, medic specialist la Institutul Naţional de Boli Infecţionase „Matei Balş”, a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19 și a răspuns celei mai arzătoare întrebări: Dacă suntem infecțioși chiar și după administrarea vaccinului, de ce să îl mai facem?

O temere care circulă în ultimul timp este aceea că cei care se vaccinează anti-COVID-19 pot răspândi virusul în continuare, fapt ce nu va duce la oprirea pandemiei. Însuși șeful companiei Pfizer, cel care produce unul dintre vaccinurile anti-COVID, a transmis că o persoană vaccinată va putea transmite virusul mai departe. Cu toate acestea, medicul Adrian Marinescu a clarificat temerea.

„Vaccinul are următorul rol: să împiedice îmbolnăvirea, să nu facem forme severe, pentru a diminua mortalitatea. Să nu mai vedem 200 de morţi pe zi (în România). Infectarea se referă la faptul că virusul ajunge la nivelul porţii de intrare. Da, poate să ne infecteze. Doar că rămâne acolo. Nu provoacă mai departe alte modificări (…)”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu a vorbit și despre rolul pe care îl va avea vaccinul anti-COVID-19

„S-ar putea ca şi transmiterea mai departe să se facă într-o mai mică măsură, însă nimeni nu poate să garanteze că nu vom transmite virusul mai departe. Ce înseamnă în plan practic: să luăm cazul virozelor de sezon. Ele se transmit în cadrul familiilor, al cunoscuţilor, dar nu duc la o îmbolnăvire severă. Ajungem să ne curgă nasul, să avem o simptomatologie uşoară. Nu ne vom îmbolnăvi şi nu ne va fi pusă viaţa în pericol. Asta va face, de fapt, vaccinul şi asta vrea să spună compania Pfizer”, a explicat dr. Marinescu la Antena 3.”

Câți oameni ar trebui să se vaccineze, pentru ca pandemia să dispară?

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, a vorbit vineri, 4 decembrie, despre vaccinarea anti-COVID-19 în România. Adrian Marinescu a declarat că că strategia de vaccinare este la fel peste tot. Medicul este de părere că aceleași probleme din România sunt în mai toate țările europene, pentru că este o provocare imensă, cum nu a mai existat până acum.

În viziunea lui Adrian Marinescu, vaccinarea anti-COVID-19 se va desfășura rapid și că este nevoie ca 70 – 80 la sută dintre cetățeni să se vaccineze pentru a pune capăt epidemie.

„Cred că este în mod obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Se fac pregătiri în continuare. Să știți că aceste probleme nu le-am avut numai noi în România, practic au existat peste tot în Europa și în lume. A fost o provocare pentru că o astfel de campanie nu s-a mai întâmplat vreodată. E prima dată când există o campanie de asemenea amploare pentru un vaccin există. Nu a fost așa ceva. Clar că vor fi niște probleme și lucrurile trebuie structurate, dar eu cred că se vor desfășura așa cum trebuie, pe bază de etape”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Nu vor fi probleme să lipsească vaccinul“

Specialistul în boli infecţioase transmite că vaccinarea se va desfășura rapid, iar dozele de vaccin anti-COVID-19 vor veni în fiecare lună.

„Cum ne vom da seama de necesarul de doze? Din fericire aceste tranșe vor veni foarte repede, probabil că lunar. Dacă funcționează bine și vom începe din ianuarie – sigur vom începe cu personalul medical din considerente foarte clare – eu cred că și următoarele etape se vor desfășura rapid și atunci cred că nu vor fi probleme să lipsească vaccinul.

Pentru mine e o strategie clară și nu e o strategie care ține doar de România. Veți vedea că e o concordanță foarte clară cu ce se întâmplă în Europa și veți vedea că cu mici diferențe se întâmplă la fel peste tot în Europa. Și e important pentru că, până la urmă, toți mergem unitar”, a menționat Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 noiembrie 2024
20 noiembrie 2024