Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la „Institutul Matei Balş“ din Capitală, a făcut mai multe precizări ăn legătură cu vaccinarea anti COVID-19.
Adrian Marinescu a vorbit despre ce se întâmplă dacă o persoană se infectează cu SARS-CoV-2 între cele două doze de vaccin şi dacă a doua doză trebuie amânată. Acesta a spus că simptomatologia presupune amânarea vaccinării.
„Dacă persoana respectivă are şi o formă simptomatică, se ştie clar că simptomatologia presupune amânarea vaccinării. Dar atenţie, dacă acea persoană are o formă de boală asimptomatică, din datele pe care le avem nu reiese că ar fi vreo problemă. Dacă la rapel nu ai simptome, nu e o contraindicaţie”, a declarat Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu: „Personalul medical trebuie să fie primul vaccinat“
Specialistul în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală a precizat că personalul medical trebuie să fie primul vaccinat, chiar dacă în unele țări europene s-a decis ca primii vaccinați să fie persoanele vulnerabile.
„Eu cred că personalul medical trebuie să fie primul vaccinat, dintr-un considerent foarte simplu. Dacă personalul medical este bolnav, nu are cine să ne trateze, inclusiv pe cei vulnerabili. Mai ales că noi avem prea puţine cadre medicale, inclusiv în prima linie. Dar asta nu înseamnă că nu putem să îi vaccinăm şi pe cei vulnerabili foarte repede. Trebuie doar să avem o capacitate suficientă de a vaccina într-un timp scurt, pentru că doze avem“, a menționat Adrian Marinescu.
„Puterea exemplului va conta foarte mult“
Specialistul în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală a vorbit și despre modul în care trebuie acționat în mediul rural pentru o bună informare a populaţiei. Doar așa, crede Adrian Marinescu, procentul de persoane vaccinate să ajungă la peste 70 la sută.
„Nu putem face altceva decât să transmitem mesaje şi în rural, mesaje cât se poate de clare. Se fac şi aceste campanii televizate, trebuie continuat. Puterea exemplului va conta foarte mult. Sunt milioane de oameni vaccinaţi în toată lumea deja, s-a văzut că efectele adverse au fost minime.
Probabil că de la puterea exemplului, vor realiza şi ceilalţi că nu se întâmplă nimic. Cred că e greu să facem campanii din poartă în poartă. Televiziunile ajung peste tot, pot fi mesaje generale şi pe radio. Medicii de familie au un rol important în comunitate, dar aici joacă un rol şi preoţii şi restul autorităţilor dintr-un sat, dintr-o comună”, a mai spus Adrian Marinescu.
Peste 330.000 de persoane din Iași vor putea fi vaccinate anti-Covid în cea de-a două etapă
Peste 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19. În fiecare unitate medicală din Iași s-a înscris circa 35 la sută din personalul angajat pentru imunizarea împotriva coronavirus. Zi de zi apar modificări în listele de vaccinare
Anul 2021 a început cu o nouă tranșă de vaccin anti-COVID-19 distribuită treptat în unitățile medicale. Până luni, 4 ianuarie, au fost vaccinate 460 de cadre medicale, urmând ca pe parcursul săptămânii să se administreze vaccinul în restul de 22 de centre de vaccinare. Centrul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a încheiat vaccinarea celor 260 de cadre înscrise pe listele de vaccinare la finalul anului trecut.
Reprezentanții Direcție de Sănătate Publică (DSP) Iași spun că prima etapă se va încheia la sfârșitul lunii ianuarie, iar din februarie să înceapă a doua. Din această etapă fac parte persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Peste 330.000 de persoane din județul Iași se încadrează în această categorie, având vârsta menționată.