Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală, a vorbit despre redeschiderea şcolilor în situaţia epidemiologică de acum. Adrian Marinescu susține că acest lucru se poate face în siguranţă, dacă găsim un echilibru şi respectăm cu rigoare măsurile de protecţie.
Masca nu este suficientă, spune medicul, astfel că este nevoie şi de o igienă riguroasă, dar şi de păstrarea unei distanţe fizice. În plus, testarea nu este deloc de neglijat.
„Cei mai mulţi părinţi şi-au dorit începerea şcolii, şi eu sunt părinte, copilul meu de 11 ani va începe şi el şcoala. Sigur că e altceva să fie planul fizic. Eu cred că putem găsi un echilibru, e foarte uşor să dăm un răspuns cu da sau nu, dar putem găsi acel echilibru dacă respectăm măsurile”, a declarat Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu: „Fiecare şcoală trebuie să supravegheze atent respectarea regulilor“
Medicul infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală este de părere că fiecare şcoală trebuie să respecte regulile.
„Mare atenţie, fiecare şcoală trebuie să ia în calcul că poate să respecte regulile, şi nu numai masca, şi regulile de igienă, şi distanţarea. Şi trebuie o supraveghere atentă. Fiecare școală trebuie să aibă o comunicare transparentă cu părinții și autoritățile și să spună ce pot și ce nu pot face. Este dificil pentru copii să poarte masca atâtea ore, dar s-a mers pe varianta asta pentru că e greu ca în școală să existe distanța aceea obligatorie. Ar trebui purtate cu pauză măștile pentru că nu e corect să stea pe perioadă lungă cu mască. Va fi greu și pentru dascăli. Dacă lucrurile nu vor merge suficient de bine la o anumită şcoală, bineînţeles că vor fi luate măsuri imediate“, a mai spus Adrian Marinescu.
Octavian Jurma: „Socializarea tinerilor în afara claselor este marele pericol!”
Și Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, a vorbit despre redeschiderea școlilor. Ocatvian Jurma susține că există riscul unei noii explozii de cazuri noi de COVID-19 odată cu redeschiderea școlilor și speră că nu se va repeta situația din septembrie 2020. Cercetătorul consideră că nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, ci socializarea elevilor în afara sălilor de curs.
„Un fals scenariu verde sau galben nu face decât să deschidă numeroase spații închise de socializare unde disciplina epidemică va fi mult mai scăzuta decât în clase. Să sperăm însă că bunul Dumnezeu ne va feri de repetarea istoriei din septembrie, desi personal nu aș paria prea mulți bani pe această evoluție chiar dacă sunt deschise sălile de jocuri de noroc. Aș vrea însă să subliniez că nu clasele sunt zonele cu riscul cel mai ridicat, dacă elevii și profesorii respectă regulile de protecție, ci socializarea tinerilor în afara claselor“, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
Școlile se redeschid de la data de 8 februarie
Școlile se vor redeschide începând cu data de 8 februarie. Decizia a fost luată după ședința la care a participat președintele Klaus Iohannis, alături de premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.
„În unanimitate, am decis ca începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. În localitățile cu scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile cu scenariu galben, copiii de grădiniță merg fizic. La fel și clasele I-IV. Mai merg cei din clasa a VIII-a și a XII-a. În localitățile în scenariu roșu merg doar copiii la grădiniță și clasele I-IV, restul fac școală online. În localități aflate în carantină, toată lumea stă acasă“, a declarat președintele Klaus Iohannis marți, 2 februarie, după ședința cu premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.