Medicul Adrian Marinescu a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre cazurile de efecte adverse foarte grave, înregistrate după vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca.
„Din păcate, nu avem un profil al persoanei care, dacă se va vaccina cu AstraZeneca, are probabilitate mai mare să dezvolte aceste chiaguri.” a explicat medicul Marinescu.
„Sunt reacții adverse foarte rare care seamănă cu cele de la administrarea de Heparina. Este un procent infim. Cei care au avut aceste reacții adverse importante au fost în număr foarte mic.
Nu există o varianta în momentul de față în așa fel încât să pot preveni aceste cheaguri. Ar trebui să cunosc profilul acelei persoane, să știu cine ajunge să facă aceste tromboze și atunci aș putea să iau niște măsuri. Și mi-aș lămuri mult mai clar și indicațiile. M-aș gândi să administrez ARN mesager.”, a adăugat acesta.
Adrian Marinescu: „Orice medicament, orice vaccin, are şi reacţii adverse notabile”
Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului ‘Matei Balş’, a comentat la Antena 3 variantele pe care le au medicii şi populaţia după anunţul făcut de Agenţia Europeană pentru Medicamente despre riscul de formare a cheagurilor de sânge după vaccinul AstraZeneca.
„Cred că datele din ultimul timp stabilesc o relaţie de cauzalitate între vaccin şi tromboze, numai că aceste cazuri sunt foarte rare şi acest lucru se vede în statistică. Cred că ar trebui să privim lucrurile în felul următor: orice medicament, orice vaccin, are şi reacţii adverse notabile. Dacă acestea sunt foarte rare, putem să ne gândim în raport cu beneficiile. Dar putem să mai facem ceva: un profil al pacientului cu risc.
Trebuie să stabilim dacă sunt factori preexistenţi, care pot fi potenţaţi de vaccin. Şi atunci este de discutat. Ce se spune despre tineri, despre cei până în 55 de ani, şi despre faptul că femeile au o probabilitate mai mare sunt, deocamdată, doar constatări. Nu există o explicaţie. Nu s-a stabilit mecanismul exact prin care se produc aceste cazuri. Dar e clar că trebuie să fim prudenţi…”, a spus Adrian Marinescu.
Valeriu Gheorghiță: „Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”
Valeriu Gheorghiță este de părere că neîncrederea românilor în vaccinul AstraZeneca este firească, dar beneficiile vaccinării sunt indiscutabile.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că neîncrederea în vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca este firească. Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care 5% dintre români au anulat programarea la vaccinarea cu serul în cauză.
„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Știm foarte bine că au fost țări care au decis suspendarea temporară cu vaccinul de la AstraZeneca (…). Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”, a spus Gherghiță, la TVR.