Prima pagină » National » Adrian Glugă, care a demisionat de la conducerea Poliției Constanța după tragedia de la 2 Mai, a ajuns consul în Pakistan
Adrian Glugă, care a demisionat de la conducerea Poliției Constanța după tragedia de la 2 Mai, a ajuns consul în Pakistan

Adrian Glugă, care a demisionat de la conducerea Poliției Constanța după tragedia de la 2 Mai, a ajuns consul în Pakistan

15 aug. 2024, 16:41,
în National

Constantin Adrian Glugă, care a demisionat de la conducerea Poliției Județene Constanța în august 2023, după tragedia de la 2 Mai care a scos la iveală un șir de erori ale Poliției, a fost detașat începând din 7 mai 2024 în funcția consul al României în Pakistan, dezvăluie joi Europa Liberă. Informația a fost prezentat inițial de către publicația locală ReplicaOnline, pe 6 august.

Ministerul de Externe a declarat pentru Europa Liberă că, în Pakistan, chestorul Glugă se ocupă de eliberarea de vize. El nu a obținut postul prin concurs, ci prin detașare de către MAE. Deși numele lui Glugă nu apare pe site-ul ambasadei din Pakistan, el a scris că este angajat al ministerului în declarația de interese pe 2024 depusă la ANI.

Glugă, șef al IPJ Contanța la tragedia de la 2 Mai

Constantin Adrian Glugă conducea IPJ Constanța în 19 august 2023, ziua în care Vlad Pascu a comis accidentul mortal de la intrarea în stațiunea 2 Mai. Sub influența mai multor droguri, Pascu a lovit un grup de tineri în timp ce circula cu viteză. Doi dintre tinerii loviți – în vârstă de 20 și 21 de ani – au murit. Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece, deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă.

Deși inițial a refuzat să demisioneze, chestorul Glugă și-a înaintat demisia la nouă zile de la accidentul din 2 Mai. Anunțul a fost făcut imediat după Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în cazul accidentului de la 2 Mai. Ancheta a arătat că Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.

Concluziile raportului arată încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor de Poliție, „pe fondul pregătirii profesionale precare ori a nerespectării cu bună știință a regulilor” de către polițiști, precum și carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență.

„Mi-am solicitat eliberarea din funcţie tocmai pentru a mă pune la dispoziţia eşaloanelor superioare, care au verificat şi vor verifica în continuare toate aspectele legate de incidentul de la Vama Veche-2 Mai. După eliberarea din funcţie, am fost pus la dispoziţie şi precizez că nu am solicitat încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne. Cred că este important să subliniez acest lucru”, declara Glugă, în august 2023.

O lună mai târziu, și-a depus cererea de pensionare, iar Cătălin Predoiu a semnat-o, potrivit publicație locale ReplicaOnline.

Adrian Constantin Glugă (51 de ani) se afla la conducerea Poliției Județene Constanța din iulie 2020, mai întâi împuternicit în această funcție (01.07.2020 – 01.10.2021). Anterior, el a condus inspectoratele județene de poliție Dolj și Brăila.

Ministrul Predoiu cerea sancționarea lui Glugă

În momentul anunțării demisiei chestorului Glugă, Cătălin Predoiu a spus că s-a luat decizia declanşării cercetării prealabile pentru neglijenţă faţă de Adrian Glugă.

„Voi sesiza comisiile de disciplină cu raportul și îl voi transmite Parchetului”, spunea Predoiu în 28 august 2023.

„Cert este că la momentul la care vorbim (nr. august 2023), în Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, cel puțin, din punctul meu de vedere, și voi reorganiza acum condițiile pentru a lansa din nou această bătălie într-un format și cu o echipare care să fie adaptate inamicului din teren”, mai spunea ministrul de Interne.

După demisia lui Glugă din fruntea IPJ Constanța, Predoiu a cerut „reorganizarea de sus și până jos” a instituției. „Practic, desființez inspectoratul și îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională adaptată la realitatea infracțională din teren”, completa ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *