Prima pagină » Actualitate » Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, dezvăluiri despre compensarea facturilor la energie pentru agricultură şi industria alimentară
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, dezvăluiri despre compensarea facturilor la energie pentru agricultură şi industria alimentară

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, dezvăluiri despre compensarea facturilor la energie pentru agricultură şi industria alimentară

13 ian. 2022, 14:19,
în Actualitate

Prezent în cadrul unei emisiuni, Adrian Chesnoiu a făcut mai multe afirmaţii referitoare la situaţia din agricultură şi industria alimentară. Ministrul Agriculturii a declarat că împreună cu Virgil Popescu lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă care să intervină în prețul a energie pentru cele două domenii.

Vă aducem aminte faptul că în urmă cu doar o zi Patronatul de Panificație din România cerea ajutorul Guvernului Ciucă în industrie pentru a interveni. Aceștia menţionau că preţul la pâine a explodat şi întreaga industrie face față cu greu scumpirilor.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii susţine că Guvernul Ciucă va interveni pentru compensarea facturilor la energie pentru agricultură şi industria alimentară

În cadrul unei emisiuni de la DC News, Adrian Chesnoiu a explicat felul în care Guvernul Ciucă va interveni pentru compensarea facturilor la energie pentru agricultură şi industria alimentară. Ministrul Agriculturii a dezvăluit că se pregătește, împreună cu Ministerul Agriculturii, pentru a adopta o Ordonanță de Urgență pentru a putea compensa bonusul de cogenerare și costul certificatelor verzi.

Acum lucrez, împreună cu Ministerul Energiei, la o Ordonanţă de Urgenţă să intervenim pe preţul facturilor la energie în industria alimentară şi agricultură, astfel încât să putem compensa acel bonus de cogenerare şi costul certificatelor verzi, plus alte câteva măsuri la care lucrăm în momentul de faţă, şi să reducem impactul asupra costului de producţie al produselor alimentare. Impactul va fi, probabil, undeva până în 20%. Acest procent va fi suportat de stat în perioada 1 februarie – 1 iulie 2022. Asta ca primă acţiune şi primă metodă de sprijin.

Fermierii români vor beneficia de bani europeni pentru modernizarea energiei

Ministrul a precizat faptul că fermierii români vor beneficia de bani europeni. Așadar, acesta a discutat cu Virgil Popescu dar şi cu Nicolae Ciucă despre redirecționarea unei părți de bani către industria agro-alimentară. Aceștia vor fi folosiţi pentru instalarea panourilor fotovoltaice şi pentru asigurarea independenței energetice a fermelor:

De partea cealaltă am convenit cu ministrul Energiei şi cu premierul ca o anumită parte din fondul de modernizare pentru energie, bani europeni pe care România îi are la dispoziţie, să-i canalizăm către industria agro-alimentară şi către fermierii români, către agricultura României, astfel încât să creăm pachete de finanţare pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi asigurarea independenţei energetice a fermei”, a explicat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la DC News.

Sunt bani prinși la Ministerul Agriculturii pentru acciza la motorină

Ministrul Adrian Chesnoiu a dat asigurări că în acest moment la Ministerul Agriculturii sunt bani prinși pentru a plăti pentru acciza la motorină. De altfel există şi un plan pentru susţinerea irigațiilor şi bani pentru a compensa până la 50% din facturile de energie pentru apa utilizată în irigații:

„La carburant am ţinut foarte mult, la preluarea mandatului, ca în luna decembrie să plătesc toate restanţele financiare. Eu am preluat bugetul Ministerului Agriculturii cu o execuţie bugetară de 61%, am încheiat cu 93, aproape 94%. Am plătit fermierilor compensaţii pentru acciza la motorină – era important să primească banii, inclusiv pe trimestrul trei – avem banii prinşi în bugetul pe 2022 pentru acciza la motorină, avem un program de susţinere a irigaţiilor, unde ţin foarte mult şi este prioritate principală dezvoltarea sistemului pe de o parte, iar pe de altă parte am prins bani în buget pentru a compensa până la 50% din facturile de energie pentru apa utilizată în irigaţii, preconizând cumva aceste creşteri la preţul energiei.

Vă aducem aminte faptul că în urmă cu doar o zi, Patronatul Român din Industria de Morărit (ROMPAN) solicita Guvernului României luarea de măsuri pentru a combate creșterea prețurilor din industrie. De exemplu, oficialii ROMPAN afirmă că, de la 800 de lei pe tonă, prețul a ajuns la 1.450 per tonă la grâu:

„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.

 

În schimb, Guvernul României a propus TVA 0 pentru alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *