Ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a reproșat vineri, într-o conferință de presă, fostei guvernări condusă de economistul Florin Cîțu, felul în care s-a realizat bugetul de stat. Câciu a vorbit despre „carențe structurale” pe care le-a găsit în sistemul bugetar, investiții care sunt „doar pe hârtie” și faptul că a găsit o gaură în necesarul pentru plata salariilor.
„Aţi observat că în ultimele zile am încercat să ies (la declaraţii) mai puţin astfel încât să vin cu soluţii la dvs. Este primul semn ca Ministerul Finanţelor devine o instituţie a soluţiilor, nu un minister-problema care spune mereu ‘Nu am bani’. Rectificarea de azi ne arata nişte carente structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în Romania pentru că ajungem în ultima lună a anului să trebuiască să alocăm suplimentari pentru banii de pensii, pentru banii de salarii. Dar cel mai trist, din perspectiva guvernamentală, este că trebuie să luăm bani. Să luăm bani de la proiectele cu finanţare europeană, să luăm bani de la investiţii din motivul simplu ca acele investiţii au fost trecut doar scriptic în buget. E o lecţie pe care o învăţ şi pe care nu trebuie să o repetăm în 2022. Ce contează pentru oameni este ca banii de pensii sunt prevăzuţi în totalitate în buget. Era o lipsă la salarii, toate lucrurile s-au echilibrat. Toţi banii de salarii sunt asiguraţi”, a declarat noul ministru de Finanțe, după ce Guvernul a aprobat rectificarea bugetară.
„Bugetul pe 2021 l-am găsit cu probleme mari”, a adăugat ministrul PSD. El a indicat probleme la fondurile pentru pensii, salarii, drepturile persoanelor cu handicap.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, despre problemele lăsate de Florin Cîțu
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, răspunde criticilor fostului premier Cîțu cu privire la risipirea banilor prin plata unor subvenții. Noul ministru afirmă că a găsit facturi importante neplătite și îl atacă inclusiv pe fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, despre care spune că a făcut reforme doar din gură.
„Acolo a fost o guvernare și nu vreau să fac politică, dar am constatat că pe partea de subvenții trebuiau achitate facturi restante către furnizorii de utilități sau furnizorii de mentenanță, de exemplu de la Metrorex. Deci niciun ban pentru salarii, subvențiile nu sunt pentru salarii. În contextul în care n-au fost plătite facturile… Eu n-aș vrea să creăm crize când putem să le rezolvăm, să nu ne trezim că e blocată calea ferată sau cum am avut în vara aceasta, se blochează metroul. Nu am dat cât s-a cerut. Acolo probabil va urma o evaluare a domnului ministru al Trasporturilor. Dar măcar o rezervă pentru plata subvențiilor, în sensul de a nu bloca acele companii, pe care cineva înaintea mea și-a permis să facă reforme doar din gură. Dumneavostră, ca și mine, cred că mergeți cu metroul. Dacă vă simțiți mai bine după un an de zile de reforme la metrou, atunci înseamnă că greșesc”, a declarat Adrian Câciu.
Noul ministru al Finanțelor afirmă că îi pare rău că a fost nevoit să ia bani de la Transporturi și Agricultură la rectificare, însă execuția bugetară a acestor ministere a fost mult sub așteptări. În special la Ministerul Agriculturii execuția bugetară ar fi fost de doar 50%, a afirmat Câciu, susținând nevoia ca în 2022 bugetele să fie făcute realist.
Adrian Câciu, atac la Nicușor Dan
Noul ministru al finanțelor publice, Adrian Câciu, îl critică dur pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru modul în care a gestionat resursele primăriei și pentru că a ajuns din nou în situația de a cere bani pentru termoficare de la bugetul de stat. Câciu afirmă că va avea o discuție cu Nicușor Dan, pe care îl acuză că a nu e gospodar și că a distribuit banii deficitar.
„Urmează să ne vedem. Am avut o discuție informală pe tema aceasta. Trebuie să ne vedem foarte serios cu domnul Nicușor Dan. E foarte simplu să spunem alocăm bani. Să știți că Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute sume, pe baza rectificării bugetare aprobate de consiliul local. Trebuia să rezolve problemele. Noi avem acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul primar general. Aici nu este despre ministrul finanțelor, ministrul energiei, primarul Capitalei. Este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs. Nu aveți nici dvs. nici eu nicio vină pentru că cineva nu e gospodar, că nu are bani, pentru că cineva nu îl finanțează. Vom avea o discuție cu miniștrii implicați și domnul Nicușor Dan. Domnul primar general trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți, nu sunt dați pentru a sta în conturi, deficitar distribuiți, ci pentru oameni. Poate dânsul ne privește și înțelege că vrem să luăm decizii în interesul cetățenilor. Nu vrem să ajungem în acțiuni de control, în situații în care trebuie să luăm măsuri de protecție pentru cetățeni, față de un primar ales de cetățenii acestei urbe”, a declarat Adrian Câciu.
Întrebat ce sume vor fi acordate Primăriei Capitalei, ministrul finanțelor a răspuns: „Este vorba despre cât estimează dânsul. Dânsul a mai estimat că a doua zi după ce e ales facem duș cu apă caldă. E vorba despre a da niște bani din nou și să nu primim apă caldă și căldură. Această Primărie a Capitalei a primit bani când a cerut. Vreau să știu de ce nu avem apă caldă de un an de zile.”