Prima pagină » National » Adrian Câciu: „Cine înțelege, câștigă, cine nu, nu va face parte din viitor

Adrian Câciu: „Cine înțelege, câștigă, cine nu, nu va face parte din viitor

19 nov. 2020, 16:15,
Cristian ZAVASTIN în National

Economistul Adrian Câciu este de părere că modificările economice produse de pandemia de COVID-19 oferă oportunități de dezvoltare a aptitudinilor digitale a forței de muncă din România.

„Efectele crizei sanitare și a transformărilor economice generate de aceasta pot da naștere unei oportunități de dezvoltare a aptitudinilor digitale a forței de muncă din România, ceea ce poate ajuta competiția viitoare de pe piața muncii atât la nivel național, cât mai ales la nivel european și global.

Trăim o serie de momente care ne pun în fața adevărului, adevăr pe care atât angajații cât și și antreprenorii, dar mai ales formatorul principal de educație si formare profesională, adică statul, l-au neglijat în loc să vină în întâmpinarea lui.

Noul model de economie se bazează pe o digitalizare intensivă iar acest fenomen a apărut în Europa de peste 10 ani. În România însă, singurul import de economie digitală s-a realizat prin intermediul companiilor multinaționale, mare parte angrenate în servicii și retail și mai puțin s-a conștientizat necesitatea creării de aptitudini digitale pentru forța de muncă activă de la nivel național.

Rămânerea în șabloanele clasice de pregătire profesională și mai ales de educație a creat deja decalaje majore între capacitatea angajaților români versus capacitatea celor din străinatate de a răspunde proactiv cerințelor posturilor puse la dispozitie. Este una din cauzele pentru care nici salarizarea din domeniu nu a putut fi una superioară, deși calificările scriptice existau“, a precizat Adrian Câciu.

Adrian Câciu: „Programele de formare profesională statale au rămas ancorate în trecut“

Economistul a menționat că antreprenorii trebuie să facă față provocărilor digitalizării.

„O altă cauză este dată de pregătirea antreprenorilor de a face față provocărilor digitalizării, pentru că digitalizarea nu este doar un economizor de costuri ci este și un producător de fluxuri integrate, fluxuri care nu pot fi folosite decât de către cei care înțeleg cu adevărat complexitatea unui business. Nu în ultimul rând, programele de formare profesională statale au rămas ancorate în trecut nefiind adaptate la automatizarea industrială și nu au ajutat foarte mult. Aș spune că au produs calificări pe hârtie, pentru că cei care au accesat un loc de muncă au avut nevoie să învețe la locul de muncă și chiar să își transforme radical aptitudinile.

Care a fost efectul real? Mare parte din forța calificată a migrat, pentru că oamenii care au productivitate și abordează proactiv munca sunt întotdeauna căutați pe piețele sectoriale de muncă. Nu voi dezvolta foarte mult această parte a problemei pentru că vreau să mă raportez mai mult la prezent și viitor“, a menționat Adrian Câciu.

Beneficiile pentru România a industriei IT

Economsitul opinează că România are nevoie de furnizori de servicii inteligente pentru economia internă.

„Industria TIC a fost de multe ori privită în România ca un beneficiar de facilități fiscale și nu ca un furnizor de soluâii care să crească productivitatea economică. Această abordare a făcut ca majoritatea celor care lucrează în industria respectivă să se raporteze la a furniza soluții pentru exterior și nu pentru economia internă.

Anul 2020 ne arată că avem nevoie de furnizori de servicii inteligente pentru economia internă pentru că avem o economie care este mare consumatoare de resurse financiare pentru că ne-am încăpățânat să credem că putem avea randamente și dacă păstrăm procesele clasice.

Furnizorii de tehnologie oferă soluțiile smart de care economia are nevoie, dar și ei la rândul lor trebuie sprijiniți pentru a se specializa pe industrii specifice pentru că business-ul are nevoie de soluții adaptate contextului lor caracteristic“, a spus Adrian Câciu.

„Cine înțelege, câștigă, cine nu, nu va face parte din viitor“

Economistul Adrian Câciu este de părere că este mai puțin important cine furnizează tehnologie și că accentul trebuie pus pe tehnologia 5G.

„Preocuparea nu trebuie să fie cine furnizează tehnologie ci care este efectul și cum este susţinută tranziția la economia digitală. E complicat pentru mulți să înțeleagă dar lumea digitală și viitorul economie globale nu se trăiesc cu emoție ci cu rațiune pură și pragmatism.

În ultimele luni, există multe speculații care spun că proiectul de lege referitor la tehnologia 5G exclude companiile străine de pe piața românească. Aceasta ar putea fi o problemă pentru profesioniștii din industria TIC, pentru că efectul va fi acela că specialiștii în tehnologie, specialiști de top pe care România îi are, vor migra în alte state ale Uniunii Europene în loc să rămână în România. Numai dacă ne referim la Huawei ca lider în tehnologia 5G, această companie are peste 2.300 de angajați în România și susține peste 6.400 de angajați în lanțul industrial (de la furnizori la subcontractanți). Cine înțelege, câștigă, cine nu, nu va face parte din viitor“, conchide Adrian Câciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`