Prima pagină » Actualitate » Adresa de domiciliu ar putea fi eliminată de pe cartea de identitate. Vicepremierul Dan Barna va propune în coaliţie
Adresa de domiciliu ar putea fi eliminată de pe cartea de identitate. Vicepremierul Dan Barna va propune în coaliţie

Adresa de domiciliu ar putea fi eliminată de pe cartea de identitate. Vicepremierul Dan Barna va propune în coaliţie

23 iun. 2021, 12:17,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Vicepremierul României, Dan Barna, a transmis ieri, 22 iunie 2021, faptul că urmează să se propună în colitie eliminarea adresei de domiciliu de pe cartea de identitate. Astfel, copreşedintele USR PLUS afirma că eliberarea buletinului nu va fi condiţionată de specificarea domiciliului.

„Un alt element important pe care îl vom discuta la coaliţie şi îl vom propune colegilor noştri este acela de a nu mai avea, cum e situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliu pe cartea de identitate”, a declarat Dan Barna.

Eliminarea adresei de domiciliu de pe buletin va facilita participarea la vot

Conform declaraţiei liderului USR PLUS, acest lucru ar putea permite o participare la vot mult mai uşoară, flexibilă şi mult mai firească.

„Asta vrem şi noi, să nu mai fie condiţionată existenţa domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identităţii să nu mai cuprindă şi domiciliul. Că poate să aibă şi un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare”, a precizat Barna.

Dan Barna a afirmat faptul că în marea majoritate a ţărilor domiciliul „nu este o componentă” a identităţii persoanei.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciulului pe respectiva carte de identitate”, a spus Dan Barna, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Ce implicaţii va avea reglementarea

Deputatul USR Plus Andrei Lupu, membru în Comisia Juridică, a ţinut să explice ce implicaţii ar mai avea această reglementare.

„Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate are mai multe efecte benefice, în domenii diferite. Spre exemplu, unul este pentru persoanele aflate sub limita sărăciei, care nu își pot face o nouă carte de identitate tocmai pentru că nu au domiciliu și nimeni nu vrea să îi ia în spațiu. Or, fără carte de identitate, acești oameni ajung să fie pierduți pentru statul român: nu mai pot beneficia de multe servicii, cum ar fi cele sociale sau sanitare”, a punctat deputatul, pentru G4media.

Conform acestuia, un alt beneficiu vizibil ar fi eliminarea birocraţiei pentru cei care își schimbă domiciliul. În momentul în care schimbi adresa de domiciliu, de la sine trebuie să îți schimbi cartea de identitate și diferite alte documente, ceea ce înseamnă birocrație.

„Al treilea beneficiu este pentru românii din străinătate care nu s-au mutat și formal, cu acte, peste hotare, așa încât trebuie să își declare un domiciliu în România, deseori fictiv, pentru a-și putea înnoi cărțile de identitate, fără de care nu pot vota la alegerile prezidențiale și europarlamentare”, a mai spus Andrei Lupu.

De precizat faptul că următoarele cărți de identitate vor fi electronice. Acestea, ce vor apărea în viitorul apropiat vor conține și o semnătură electronică, conform unui proiect de lege. Măsura propusă ridică semne de întrebare cu privire la securitatea semnăturilor electronice care vor fi emise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mai ales pentru că prevederile noi s-ar afla în contradicție cu regulile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *