Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română, astăzi, 15 august 2020. Creștinii- ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una din cele mai mari și importante sărbători religioase din perioada verii. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri în țară, ziua fiind cunoscută drept Sfânta Mărie Mare
Astăzi,15 august 2020, este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, ziua în care Fecioara Maria a trecut la Domnul. Sărbătoarea este cinstită de Biserica Ortodoxă Română, având o însemnătate aparte pentru credincioși. Sărbătoarea este considerată a fi una din cele mai importante evenimente religioase de peste an. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri în țară, ziua fiind cunoscută drept Sfânta Mărie Mare chiar și în 2020. Cu trei zile înaintea Adormirii Maicii Domnului, Iisus Hristos l-a trimis tot pe arhanghelul Gavriil, ca și de Buna Vestire, să o anunțe pe Sfânta Maria că urmează să părăsească această lume, pentru a ajunge la Mântuitorul. Deși în Sfânta Scriptură nu este amintită în niciun fel moartea Maicii Domnului, cântările de la Vecernia și Utrenia sărbătorii arată importanța acestui praznic.
Sărbătoare în calendarul creștin. Însemnătatea zilei de Adormirea Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului are o însemnătate aparte pentru credincioși și pentru că marchează hotarul dintre vară și toamnă. De altfel, această perioadă a anului marchează sfârșitul unui post de două săptămâni impus de Biserica Ortodoxă Română și intrarea într-o nouă etapă. După ce a fost înmormântată în grădina Ghetsimani, Apostolii au stat la mormântul ei timp de trei zile. Venit să se închine Maicii Domnului, Apostolul Toma a găsit în mormânt doar giulgiul, dovadă că Fecioara a trecut la Ceruri. Biserica a cinstit această zi cu cruce roșie trecută în calendarul ortodox.
Tradiții de Sfânta Mărie Mare în 2020
Adormirea Maricii Domnului aduce și o serie de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Prin părțile Moldovei, sărbătoarea este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Mărie Mare și este considerată a fi una a morților. Sunt pomeniți toți cei care au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică, pe data de 8 septembrie, sunt sărbătoriți cei care poartă acest nume. Sărbătoarea Sfintei Marii este și ea un hotar, pentru că în această zi se adună ultimele plante de leac și se poate afla cum va fi toamna ce se apropie. La Sfânta Marie Mare se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că apoi sunt bune de leac. Între cele două Mării, adică între 15 august și 8 septembrie este timpul prielnic semănării grâului.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Nașterii Maicii Domnului, de pe 8 septembrie. În tradiția Bisericii, praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare din an închinată Nascătoarei de Dumnezeu. Tot în această zi, foarte mulți români care poartă numele de Maria sau Marian și alte derivate își sărbătoresc onomastica. Deși este o contradicție cu privire la onomastica celor care poartă acest nume, lucrurile sunt clare. Așa cum toți ceilalți își sărbătoresc ziua numelui în ziua în care sfântul lor ocrotitor a trecut la Domnul, cum ar fi Sfântul Nicolae pe 6 decembrie, Sfânta Filoteea pe 7 decembrie, Sfântul Andrei pe 30 noiembrie, la fel și cei cu numele Maria sau Marian își vor sărbători ziua numelui în ziua trecerii la Dumnezeu a Fecioarei Maria, adică pe 15 august.