Prima pagină » Radio » Actualitate » Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare a verii. Ce trebuie să faci de Sfânta Maria Mare dacă vrei să-ți meargă bine
Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare a verii. Ce trebuie să faci de Sfânta Maria Mare dacă vrei să-ți meargă bine

Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare a verii. Ce trebuie să faci de Sfânta Maria Mare dacă vrei să-ți meargă bine

13 aug. 2021, 10:15,
în Radio

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este cea mai mare sărbătoare a verii și ultima înainte de începerea noului an bisericesc. Această sărbătoare a creștinilor ortodocși și catolici este celebrată în fiecare an pe 15 august. Este ziua în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume și urcarea ei la Cer.

Sărbătoarea celebrată de creștini la 15 august, care este cunoscută sub numele de Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox. Înainte de această sărbătoare, creștinii țin post timp de două săptămâni, care este însoțit și de rugăciuni închinate Maicii Domnului, pe lângă restricțiile alimentare.

Adormirea Maicii Domnului – ce semnificație are

Sărbătoarea închinată Sfintei Maria reprezintă, din punct de vedere religios, mutarea Maicii Domului, cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos. Despre Adormirea Maicii Domnului, adică moartea și înălțarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii. Conform învățămintelor creștine, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după ce Mântuitorul S-a ridicat la ceruri, fiind anunțată de apostoli că va merge la viața veșnică.

„Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu.”

Cum această zi reprezintă mutarea la Viața veșnică, sărbătoarea nu este cunoscută ca fiind una tristă, ci ca o zi a bucuriei. În ultimele sale clipe de viață, Fecioara Maria ar fi stat în casa Apostolului Ioan, unde s-a și stins. Ea a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. Singurul Apostol care a lipsit a fost Toma care, întors după trei zile, a găsit mormântul gol, însemnând că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mare

Această Sărbătoare nu este lipsită de tradiții, obiceiuri și superstiții. În această zi nu se muncește, nu se spală și nu se coase. Creștinii trebuie să respecte tradițiile pentru sănătate, căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele. În zonele rurale, există obiceiul de a se face o masă comună în curtea bisericii, cinstindu-se marea sărbătoare a Maicii Domnului. De asemenea, în această zi se oferă prune și struguri de pomană, după ce au fost sfințite de preot, la biserică.

Femeile însărcinate nu au voie să muncească în această zi pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. Tinerele care doresc să-și găsească ursitul trebuie să spele icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc pentru ca Fecioara să le ajute să se căsătorească. De asemenea, la Adormirea Maicii Domnului nu ai voie să te îmbăiezi în apa spurcată de cerb și nici să dormi pe prispă. Cine are necazuri se poate ruga la Fecioara Maria care le va asculta rugăciunile.

Acatist Adormirea Maicii Domnului

În această zi sfântă au loc slujbe în toate bisericile, fiind rostite rugăciuni către Fecioara Maria. Credincioșii participă la aceste slujbe și se roagă pentru sănătatea lor și a familiei.

„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Împărate ceresc, Sfinte Dumnezeule, Preasfântă Treime, Tatăl nostru. Că a Ta este împărăția, Miluiește-ne pe noi. Slavă Doamne, miluiește-ne pe noi. Și acum, ușa milostivirii, apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, că ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea fecioară.”

Există totuși o neclaritate cu privire la această sărbătoare și se presupune că nu este indicat să urezi „La mulți ani” în această zi. Biserica recunoaște totuși această zi ca fiind una a bucuriei, așa că nu este greșit să urezi La mulți ani în această zi. Însă, Adormirea Maicii Domnului nu este potrivită ca zi onomastică, ci ziua de 8 septembrie, când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024