Prima pagină » Eveniment-Social » Admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași: Ce element de noutate a fost propus anul acesta

Admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași: Ce element de noutate a fost propus anul acesta

30 iun. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Eveniment-Social

Luni, 4 iulie, va începe Admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Anul acesta, rectorul a anunțat introducerea unui element de noutate în ceea ce privește înscrierea la cursurile de licență. Astfel, în acest an, doritorii vor avea posibilitatea de a alege toate domeniile în baza unei singure taxe, a unei singure fișe de înscriere și a unui singur dosar la 3 facultăți, iar pentru celelalte 8, se va completa o nouă serie de documente.

Având în vedere afișarea rezultatelor la examenul național de Bacalaureat, universitățile au început să își prezinte oferta de locuri și specializări pentru admiterea din 2022, studenților. În acest context, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și-a anunțat numărul de locuri bugetate, dar și cu taxă pentru această sesiune de înscrieri.

Admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Miercuri, 29 iunie 2022, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, oferta de școlarizare propusă în anul 2022, precum și câteva îmbunătățiri care au fost aduse campusului și universității în general.

Astfel, luni, 4 iulie, va începe admiterea pentru toate cele 3 cicluri de licență, master și doctorat. Dintre acestea, vara asta, a fost implementat un element de noutate în ceea ce privește înscrierea la cursurile de licență.

„Față de anul trecut, la studiile de licență apare o modificare la modalitatea de înscriere. În ideea în care dorim să ușurăm alegerile candidaților și să diminuăm nehotărârea acestora, am constatat că ei se opresc la a doua, maxim a treia opțiune din lista de opțiuni pe care o bifează. Anul acesta am introdus posibilitatea alegerii tuturor domeniilor, deci cu o singură taxă, cu o singură fișă de înscriere, cu un singur dosar, un candidat poate alege toate domeniile de la 3 facultăți, iar pentru restul de 8 facultăți se completează o nouă fișă, un nou dosar și o nouă taxă”, a explicat rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, profesor universitar doctor inginer Dan Cașcaval.

Rectorul universității e de părere că majoritatea candidaților se va opri la prima fișă de înscriere, iar acest demers ar ușura atât activitatea candidaților, cât și pe ce a comisiilor de admitere deoarece, de această dată, dosarul va fi verificat de o singură comisie de la facultatea la care candidatul a ales să își depună prima opțiune.

Totodată, similar anilor trecuți, două facultăți vor organiza examen de admitere, anume Facultatea de Automatică și Calculatoare, în data de 19 iulie, și Facultatea de Arhitectură, în data de 9 iulie. Rezultatele de la toate facultățile vor fi publicate în data de 23 iulie, iar, în urma confirmării și distribuirii, situația finala a admiterii la licență, va fi disponibilă în data de 28 iulie.

În ceea ce privește masterul, admiterea se desfășoară la fel ca în anii trecuți, adică fiecare facultate își va gestiona admiterea, iar la doctorat, începând de anul trecut, există 2 sesiune de înscriere, în vară și în toamnă, iar colocviul de admitere propriu zis se va desfășura o singură dată, în toamnă, după finalizarea celor 2 sesiuni.

Locurile propuse anul acesta

Rectorul universității, profesor universitar doctor inginer Dan Cașcaval, a anunțat oferta de locuri de anul acesta pentru toate ciclurile de studii.

„În acest an, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi», la toate cele 3 studii a scos 6.100 de locuri, defalcate astfel: la studiile de licență avem 2500 de locuri bugetate și 1150 locuri cu taxă, la studiile de master 1400 de locuri bugetate și 930 de locuri cu taxă, iar la studiile de doctorat 120 de locuri bugetate și 40 de locuri cu taxă. Față de anii trecuți, în acest an am primit de la Minister un număr mult mai mare de locuri pentru românii de pretutindeni, la studiile de licență 350 de locuri bugetate și la studiile de master 90 de locuri bugetate. În speranța în care vom reuși, pentru că de anul trecut am început să atragem și candidați din această zonă, să aducem și români din Ucraina, care, în ultimii 2 ani au manifestat un interes mărit să urmeze cursurile la universitatea noastră”, a anunțat rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, profesor universitar doctor inginer Dan Cașcaval.

În timpul conferinței a luat cuvântul și prorectorul responsabul de relația cu studenții, conferențiar universitar doctor inginer Lidia Gaiginschi care a informat cu privire la facilitățile și îmbunătățirile aduse anule acesta campusului și universității.

„Avem în plan revitalizarea unuia dintre spațiile verzi, spațiul verde dintre căminele T1 și T2 care face parte dintr-un plan mai mare al universității, privind revitalizarea spațiilor verzi. În luna decembrie, vom finaliza construcția căminului T6, construcția celui de-al doilea tronson al căminului T6. Numai pentru anul acesta, investiția a fost în jur de 4,3 milioane lei. După finalizarea construcției, vom porni achiziția de mobilier. O estimăm în jur de 2 milioane de lei și, ulterior, în anul următor, în 2023 vom putea deschide oficial căminul și e vorba de 282 de locuri de cazare în plus. Tot anul acesta am finalizat un proiect mai vechi, e vorba de accesul gratuit al fiecărui student din campus la spălătorii de haine și, în curs de 5 ani, am dat în funcțiune 12 astfel de spălătorii, investiția totală ridicându-se la 1 milion de lei. Un alt plan, mai vechi, al Universității este implementarea unui sistem de management al parcărilor și tranzitului vehiculelor în Campusul Tudor Vladimirescu și suntem în curs de a semna contractul privind proiectarea sistemului de management al parcărilor, urmând, ulterior, să intrăm în faza de execuție a acestei investiții pe care o estimăm la o sumă de 4 milioane de lei”, a precizat prorectorul responsabil de relația cu studenții, conferențiar universitar doctor inginer Lidia Gaiginschi.

Totodată, aceasta a mai anunțat și intenția de a renova instalația de climatizare a cantinei din campus, un proiect în valoare de 700 de mii de lei pentru ca, studenții, pe lângă prețurile mici să beneficieze și de o atmosferă răcoroasă.

De asemenea, se dorește și o soluție de digitalizare cu privire la serviciile de intervenții pe partea tehnică care să vină în sprijinul studenților.

Nu în ultimul rând, prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman, a vorbit despre proiectul de dezvoltare a infrastructurii cloud în timpul conferinței dedicată Admiterii la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024