Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va organiza concursul de admitere pentru anul universitar 2025 – 2026 în intervalul 30 iunie – 5 iulie 2025. Și anul acesta Politehnica ieșeană va păstra sistemul brevetat încă din 2017: orice absolvent de bacalaureat care vrea să devină inginer sau arhitect se poate înscrie, cu o singură taxă și un singur dosar, la oricâte specializări dorește de la trei dintre facultățile TUIASI.
Admiterea la TUIASI în 2025 păstrează rețeta de succes: cu un singur dosar candidații se pot înscrie la trei facultăți
Iar cei care doresc să își depună dosarul la toate facultățile mai plătesc o singură taxă suplimentară și urmează același proces. Procesul de admitere va fi și anul viitor online, pe platforma creată de universitate, www.admitere.tuiasi.ro, unde vor fi încărcate toate dosarele celor care candidează. Repartiția, în funcție de opțiunile acestora, se va face automat și în timp real. După mai multe etape de rezultate intermediare și perioade de confirmări, pe 26 iulie se va finaliza integral procesul de admitere la licență.
„Pentru admiterea la studiile de licență, care sunt cumva mai complexe din punct de vedere al activităților de verificare, alocare, realocare etc. comparativ cu admiterea la celelalte cicluri de studii universitare, am aplicat de anul trecut un calendar mai extins din perspectiva candidatului (depunere dosar, examen unde este cazul) și mai restrâns din perspectiva comisiilor de admitere (verificare, anunțare rezultate inițiale, redistribuiri, anunțare rezultate finale). În acest mod, procesul de admitere din vară va fi complet încheiat în ultima săptămână a lunii iulie, ceea ce este benefic pentru toți cei implicați, de la candidați la cadre didactice. Admiterile la master și la doctorat se vor derula după calendare similare cu cele cu care ne-am obișnuit deja, doar adaptat la noile date de finalizare a studiilor de licență și, respectiv, master. Însă, variațiile calendaristice nu vor fi deloc semnificative”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Înscrierea la cele 11 facultăți se face pe baza unor criterii bazate, în principal, pe notele de la examenul de bacalaureat: fie media generală, fie combinată cu media la un anumit obiect (matematică, informatică sau fizică). Și anul acesta Facultatea de Automatică și Calculatoare va organiza concurs de admitere, de tip test grilă, în timp ce Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” va avea o probă de desen tehnic pentru cei care doresc să devină arhitecți.
„Avem responsabilitatea rezultatelor foarte bune obținute la concursurile de admitere din 2024, când am ocupat toate locurile de la buget și o parte semnificativă din cele de la taxă. Sistemul de admitere nu a fost modificat substanțial față de 2024, vom avea comisii de admitere care vor sta la dispoziția tuturor candidaților pentru a-i ajuta să completeze formularele de înscriere și să transmită toate documentele necesare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, prorector responsabil cu activitatea didactică.
În cazul sesiunii de toamnă, dosarele vor fi depuse între 1 și 10 septembrie 2025, rezultatele finale vor fi publicate pe 18 septembrie, iar ultimele confirmări vor putea fi depuse până pe 20 septembrie.
Înscrierile sunt deschise între 7 și 18 iulie pentru ciclul de masterat
Pentru ciclul de masterat, înscrierile sunt deschise între 7 și 18 iulie, iar probele tip concurs vor fi organizate în intervalul 19 – 21 iulie, fiind stabilite de către fiecare facultate în parte individual. Rezultatele finale vor fi anunțate pe 25 iulie, iar sesiunea de toamnă este programată pentru intervalul 8 – 17 septembrie 2025.
La doctorat, anul acesta vor fi disponibile 170 de posturi.
„În principiu se va păstra același format care a asigurat succesul admiterii din 2024, admitere care s-a desfășurat pe cele peste 170 de posturi vacante de doctorand scoase la concurs în TUIASI. Vom avea 2 sesiuni de admitere. În vară, perioada de înscriere 1 – 10 iulie, colocviul pe 14 iulie la toate cele 9 facultăți care coordonează cele 13 domenii de doctorat acreditate. A doua sesiune, în toamnă, perioada de înscriere 1 – 11 septembrie, colocviul în perioada 16 – 19 septembrie, în funcție de opțiunile afișate ale fiecărei facultăți. Temele de cercetare asociate fiecărui post de doctorand vacant scos la concurs vor fi anunțate pe site doctorat.tuiasi.ro”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat – CSUD.
Admiterea din vara anului 2024 a fost una dintre cele mai de succes din istoria recentă a Politehnicii ieșene. A fost depășit recordul unic de candidați din 2020, care era cel mai mare din ultimii 20 de ani. Pentru anul universitar 2024 – 2025 erau înscriși 4.080 de tineri pe cele 2.400 locuri la buget și 1.060 de locuri la taxă scoase la concurs, iar alți 478 de candidați s-au înregistrat pe locurile alocate pentru candidații români de pretutindeni.