Prima pagină » Eveniment-Social » Admiterea 2020 la 11 facultăți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, pentru absolvenții de liceu!
Admiterea 2020 la 11 facultăți de la Universitatea Tehnică

Admiterea 2020 la 11 facultăți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, pentru absolvenții de liceu!

12 iun. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La admiterea din 2020 la 11 facultăți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași sunt scoase la concurs 6.000 de locuri. 75 la sută dintre locuri sunt la buget. La studiile de licență au fost alocate 2.350 de locuri bugetate pentru candidații din România și 330 de locuri bugetate pentru românii de pretutindeni (la care se adaugă 900 de locuri cu taxă). La studiile de master, candidații din România vor concura pe 1.600 de locuri bugetate, iar românii de pretutindeni – pe 140 de locuri bugetate. La acest ciclu de studiu vor fi scoase la concurs și 500 de locuri cu taxă

Admiterea 2020 la facultățile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași va avea loc în luna iulie. Sunt scoase la concurs 6.000 de locuri. 75 la sută dintre locuri sunt la buget. La licență au fost alocate 2.350 de locuri bugetate pentru candidații din România și 330 de locuri bugetate pentru românii de pretutindeni (la care se adaugă 900 de locuri cu taxă).
La master, candidații din România vor concura pe 1.600 de locuri bugetate, iar românii de pretutindeni – pe 140 de locuri bugetate. Sunt scoase la concurs și 500 de locuri cu taxă. La doctorat vor fi scoase la concurs 120 de locuri bugetate, 5 pentru românii de pretutindeni, la care se adaugă 30 de locuri cu taxă.

Pentru admiterea 2020 la cele 11 facultăți ale Universității Tehnice din Iași, Ministerul Educației a alocat cu 10% mai multe locuri față de anul 2019

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași scoate la concurs, la admiterea pentru anul universitar 2020-2021, 6.000 de locuri la cele trei cicluri de studii: licență, masterat și doctorat, dintre care 75 la sută vor fi locuri bugetate. Dacă pentru candidații din România numărul locurilor bugetate alocate de Ministerul Educației și Cercetarii este același cu cel de anul trecut, a fost suplimentat numărul de locuri pentru studenții români de pretutindeni. Față de 2019, ministerul a alocat cu 10 la sută mai multe locuri la studiile de licență și cu mai mult decât dublu la master și la doctorat.

„Chiar dacă am renunțat, forțați de situația creată de pandemia COVID-19, la promovarea universității în stilul consacrat, al caravanelor în țară și în Republica Moldova, cred că varianta online a promovării, deosebit de atractivă și care a culminat, din punct de vedere tehnic, cu evenimentul OpenDays@TUIASI, va susține tendința actuală a interesului de care se bucură învățământul ingineresc și de arhitectură din Iași”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. dr. ing. Dan Cașcaval: „Contextul actual a lăsat clar să se înțeleagă că e nevoie de ingineri!”

La admiterea din 2019, numărul candidaților care au optat pentru o facultate a Universității Tehnice din Iași a fost cu aproximativ 70 la sută mai mare față de cel din 2018. Rectorul Universității Tehnice din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a pus acest interes în creștere pe seama dezvoltării la nivel mondial a industriei producătoare de bunuri.

„Contextul actual a lăsat clar să se înțeleagă că este nevoie de ingineri pentru revigorarea unor sectoare productive și, mai ales, pentru dezvoltarea unora care, în viitor, pot oferi siguranță societății umane în fața unor provocări similare. Iată doar câteva aspecte pe care ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, le-a menționat în ședința Comisiei Senatului pentru Învățământ, când a motivat necesitatea dezvoltării învățământului ingineresc. Cu toate acestea, din ceea ce cunosc, la nivel național, universitățile din ARUT (Alianța Română a Universităților Tehnice – n.r.) nu au primit niciun loc în plus, chiar unele au pierdut la anumite cicluri de studii universitare. Sunt convins că atractivitatea studiilor la Politehnica ieșeană este în creștere și vom solicita, ca în fiecare an, locuri suplimentare”, a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași.

Admiterea 2020 la TUIAȘI se va organiza după modelul unic din anii anteriori: cu un singur dosar și o singură taxă de admitere

Admiterea 2020 la Universitatea Tehnică din Iași se va organiza după modelul unic introdus în anii anteriori: cu un singur dosar și o singură taxă de admitere, un candidat se va putea înscrie la oricâte specializări de la oricâte facultăți ale Universității Tehnice din Iași dorește. Diferența anul acesta este că dosarele la admiterea 2020 vor putea fi depuse online, iar, ulterior, trimise către sediul facultății la care a fost admis.

Dacă nu au posibilitatea depunerii online a documentelor, elevii pot veni personal la sediile facultăților pentru care au optat, cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță impuse de autoritățile naționale în contextul combaterii infecției cu COVID-19.
La Facultatea de Automatică și Calculatoare nu se va mai da examen scris, ci va fi tot concurs de dosare, iar, la Facultatea de Arhitectură, va fi analizat un portofoliu de lucrări, ca parte a procesului de admitere 2020 la Universitatea Tehnică din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *