Prima pagină » Eveniment-Social » Admitere 2022 la UAIC Iaşi. Rectorul Tudorel Toader, la BZI LIVE: „Sunt adeptul reintroducerii unui examen scris de intrare la facultate” – VIDEO
Admitere 2022 la UAIC Iaşi. Rectorul Tudorel Toader, la BZI LIVE: „Sunt adeptul reintroducerii unui examen scris de intrare la facultate” - VIDEO

Admitere 2022 la UAIC Iaşi. Rectorul Tudorel Toader, la BZI LIVE: „Sunt adeptul reintroducerii unui examen scris de intrare la facultate” – VIDEO

25 iul. 2022, 16:50, 3 ,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Astăzi, 25 iulie 2022, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a fost prezent din nou în Studioul BZI LIVE. Universitarul a vorbit despre tot ce ține de Admiterea 2022 la UAIC Iași, dar și despre faptul că are în vedere reintroducerea unui examen scris de intrare la facultate.

„Suntem într-o perioadă fierbinte şi în plină perioadă de admitere. Din această perspectivă avem elemente de noutate. Peste 17.000 de dosare au fost depuse la UAIC Iaşi, la cele 15 facultăţi. A scăzut natalitatea şi numărul absolvenţilor de liceu. Există şi ceea ce se numeşte libertatea de circulaţie a tinerilor de a alege să studieze şi în străinătate. Numărul de candidaţi la Cuza a crescut. În ultima perioadă de timp, 5-6 ani, an de an numărul de candidaţi este mai mare. Avem 3 repere pe care le luăm în considerare: capacitatea de şcolarizare pe care o are Cuza (are peste 17.000 de locuri), universitatea a scos la concurs 12.113 locuri (buget şi taxă). Noi credem că este adevărat şi ne confirmă solicitările candidaţilor: calitatea pregătirii şi învăţământului la Cuza. Numărul de specializări pe care o scoatem la concurs este bogată: 207 specializări. Per total, prestigiul universităţii, calitatea actului didactic sunt principalele atuuri. Un rol important au şi foştii absolvenţi, ei fiind adevăraţi ambasadori care încurajează tinerii să vină la Cuza. Este un set de argumente care nouă ne fac plăcere”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, despre Admiterea 2022 la UAIC Iași

În continuarea emisiunii dialog, rectorul UAIC Iași a discutat că după ce totul se va calma, universitatea va lansa o extensie și în Ucraina. De asemenea, prof. univ. dr. Tudorel Toader a menționat că adaptarea la cerințele pieței forței de muncă este absolut necesară pentru a face față situației actuale.

„Suntem obligaţi să ne adaptăm oferta educaţională la cerinţa forţei de muncă. După ce se va linişti conflictul din Ucraina, am putea înfiinţa la Cernăuţi, Ismail şi Odesa extensii ale Cuza. Aşadar, stăm destul de bine la Bălți şi Chişinău. Ne consolidăm la Chişinău cu o nouă specializare şi ţintim spre Ucraina. Dezvoltăm şi oferta noastră de aici, la unele specializări poate că sunt cerinţe mai mari din partea tinerilor şi suplimentăm locurile şi suspendăm pe o perioadă determinată oferta educaţională pe specializări care nu sunt de interes. Este o măsură corectă şi necesară să adaptăm la cerinţele pieţei forţei de muncă. Trebuie să priveşti şi să creezi continuitate în tot. Ne adaptăm pentru că în viitor tinerii absolvă o facultate şi puţini sunt cei care vor rămâne la catedră sau cercetare. Majoritatea vor dori să se ducă în câmpul muncii, în profesie, să facă dovada pregătirii şi să-şi asigure condiţiile materiale. Se construieşte destul de mult în ţară, sunt necesare descărcări arheologice, cine să le facă?

Până astăzi erau aproape confirmate aproape jumătate de locuri. La FEAA au confirmat 78 la sută din declaraţii admişi la licenţă şi 88 la sută dintre candidaţii admişi de master. Calitatea elevului nu vine din media de la BAC, ci din vocaţia lui pentru o specializare, în potenţialul de dezvoltare pe care să şi-l indentifice în timpul studiilor şi cu ajutorul corpului didactic să-şi găsească acea vocaţie, stare de mulţumire”, a mai spus rectorul UAIC Iași, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Rectorul UAIC Iași, despre reintroducerea Admiterii la facultate

De asemenea, rectorul UAIC Iași a făcut declarații despre admiterea la cele 15 facultăți ale universității. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a menționat că este adeptul reintroducerii unui examen scris pentru a intra la o facultate.

„Eram decan la Facultatea de Drept când am propus în consiliu şi am hotărât să reintroducem examenul de admitere. După am fost atenţi să edem dacă se resimte calitatea, iar colegii mei au confirmat că se vede selecţia pe bază de examen. Acum a fost pandemia, asta a fost fondul pe care aproape toate facultăţile au hotărât să renunţe la admitere. Eu cred că este necesar un filtru, o selecţie a celor care dobândesc statutul de student la Cuza. În final nu trebuie să ne bucurăm că avem mulţi candidaţi, ci foarte buni studenţi şi absolvenţi. Numai aşa putem spera să ne îndeplinim misiunea pe care universitatea o are. Este necesar reintroducerea admiterii şi vorbind informal cu colegii mei, multe dintre facultăţi iau în considerare această măsură”, a conchis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC Iași.

Comentarii
  • Dle. Profesor la Universitatea Al. I. Cuza erau 3 facultat:1.Facultatea de Finante Contabilitate. 2.Facultatea de Economia Industriei 3.Facultatea de Economia Agrara. Examenele erau foarte dure motiv pentru care studentii admisi erau pregatiti. Profesorii erau Somietati in Domeniu motiv pentru care studentii aveau un respect deosebit. Referinta peroada 1970-1980.Acum Dosariada si scindarea Fostelor Facultati in N-sectii denumite Facultati au compromis definitiv pregatirea studentilor. Din pacate am angajat 2 absolventi de la Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune si am fost surprinsa sa constat ca nu aveau cunostintele de baza la nivel de liceu Economic. Nu știut cum au parcurs ciclul de invatamant si nici cum au absolvit. Este dureros ca UAIC are astfel de absolventi. Este timpul sa se renunte la Dosariada si sa se organizeze examene pe bune.

  • Oare mai stiu sa foloseasca un stilou sau pix?

  • Domnule Rector, se vede ca nu ati citit proiectul de Lege inaintat de minister. Proiectul prevede ca Bacalaureatul va avea o singura proba scrisa – un ghiveci din mai multe materii. Si dvs vorbiti de examen scris pentru admiterea in facultate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *