Prima pagină » National » Administratorul NASA spune că România ar trebui să se alăture și să contribuie la oprirea Rusiei
Administratorul NASA spune că România ar trebui să se alăture și să contribuie la oprirea Rusiei

Administratorul NASA spune că România ar trebui să se alăture și să contribuie la oprirea Rusiei

21 oct. 2024, 20:01,
Redacția BZI în National

Administratorul NASA, Bill Nelson, aflat într-o vizită oficială la București, a discutat cu autoritățile române despre posibilele provocări din spațiul cosmic, în special în contextul amenințării Rusiei de a amplasa arme nucleare pe orbită.

Nelson a subliniat că o astfel de acțiune ar reprezenta o „linie roșie” atât pentru Statele Unite, cât și pentru întreaga comunitate internațională, fiind de neconceput riscurile pe care le-ar implica și a sfătuit România să se implice activ în a pune presiunea pe Rusia pentru a nu trimite bombe atomice în spațiul cosmic.

În cadrul întrevederii cu premierul Marcel Ciolacu, Bill Nelson a abordat pe larg problema conflictului din Ucraina și sprijinul crucial pe care România îl oferă vecinului său aflat sub atac.

„România a luat o poziție fermă în sprijinul Ucrainei, iar aceasta este importantă nu doar pentru voi, fiind vecini, ci și pentru întreaga lume liberă. Este esențial ca Ucraina să rămână liberă, altfel vom avea o problemă serioasă dacă Rusia va cuceri Ucraina”, a afirmat șeful NASA.

Una dintre cele mai îngrijorătoare probleme ridicate de Nelson a fost amenințarea Moscovei

Însă una dintre cele mai îngrijorătoare probleme ridicate de Nelson a fost amenințarea Moscovei privind desfășurarea de arme nucleare în spațiu.

„Dacă Rusia pune în aplicare ceea ce a amenințat – să ducă bombe atomice pe orbită – aceasta ar reprezenta o încălcare gravă a unei linii roșii. Detonarea unei arme nucleare în spațiu ar avea consecințe devastatoare pentru sateliți, afectând inclusiv sistemele de navigație GPS de pe Pământ. De asemenea, ar pune în pericol astronauții americani, cosmonauții ruși și pe cei chinezi de pe Stația Spațială Internațională”, a avertizat Nelson, potrivit Europa Liberă.

Bill Nelson: România ar trebui să se alăture și să contribuie la oprirea Rusiei

Șeful NASA a explicat că radiațiile emise de o bombă atomică ar „prăji” navele spațiale și sateliții, creând haos în comunicațiile globale și amenințând siguranța echipajelor din spațiu. Nelson a subliniat că este „absolut de neconceput” ca Rusia să ia în considerare o astfel de măsură și a făcut apel la comunitatea internațională, inclusiv la România, să pună presiune asupra Moscovei pentru a evita acest scenariu periculos.

„Cred că România ar trebui să se alăture vocal celor care condamnă această amenințare și să contribuie la oprirea Rusiei din a trece această linie roșie.”

Nelson a discutat și despre planurile României de a-și dezvolta propriul satelit, în parteneriat cu alte state. Acesta a lăudat inițiativa și a subliniat importanța cooperării internaționale în domeniul explorării spațiului.

„Am discutat cu premierul și despre planurile României de a lansa un satelit propriu, ceea ce este un pas important pentru țara voastră. Colaborarea cu parteneri internaționali este esențială în aceste eforturi”, a declarat oficialul american.

Comentarii
  • Mda! Le trebuie alti prosti care sa moara pentru interesele lor.

  • Sper sa detoneaze rusii o bomnba atomica in spatiu sa dispara toata tehnologia digitala de urmarire si control a umanitatii, ca s-a ajuns prea departe.
    Daca rusii distrug satelitii spurcatilor, vacarii ajung in epoca de piatra si dolarul nu va mai fi decat hartie pentru aprins focul la gratar.

    Doamne ajuta Rusia crestina sa puna cu botul pe labe spurcatii !

  • Dar acest individ nu vrea un pumn in gura de la romani si Romania ca sa stea bine in sicriu acest individ american?

  • Ucraina libera? Adica sa scape de rusi sa dea peste americani. Ca si noi de altfel. Si noi suntem liberi sa fim colonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`