Un administrator de firmă a fost achitat de judecătorii ieșeni, după ce a fost acuzat de neluarea măsurilor de securitate și siguranță în muncă. Constantin Isăilă a fost trimis în judecată după accidentul grav suferit de un angajat al companiei. Salariatul ceruse daune de 220.000 de euro
Un administrator de firmă a fost achitat definitiv de judecătorii ieșeni, după ce acesta fusese acuzat în urma rănirii unui angajat. Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au respins apelurile formulate în cazul lui Constantin Isăilă (63 de ani).
Bărbatul originar din Vaslui fusese achitat de Judecătoria Iași, la fond, pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă. Motivul achitării a fost că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. De asemenea, instanța a respins pretențiile civile formulate în cauză.
Potrivit anchetatorilor, pe 19 martie 2011, persoana vătămată Costachi C. a sesizat anchetatorii că Isăilă, administrator al firmei Electro Costișa SRL, ar fi comis infracțiunea de vătămare corporală din culpă, arătând că a fost victima unui accident de muncă pe 4 februarie 2011.
Administratorul de firmă, acuzat în urma accidentului suferit de un angajat
Anchetatorii au menționat că, pe 4 februarie 2011, pe un șantier din orașul Bălți, Republica Moldova, a avut loc un accident de muncă. Firma Electro Costisa SRL Iași are drept obiect de activitate lucrări de instalații civile și industriale. Pe 14 octombrie 2010, societatea a încheiat un contract de subantrepriză cu SC EGMS Electro Montaj și Service SRL București, pentru executarea unor instalații electrice la obiectivul Draxlmaier, din localitatea Bălți. Astfel, o echipă a firmei ieșene s-a deplasat în Republica Moldova, iar, pe 17 ianuarie 2011, au început lucrările.
„Pe data de 4 februarie 2011, partea vătămată a executat diverse lucrări în hala 4 a șantierului. În jurul orei 10:00, prin încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Constantin Isăilă i-a cerut victimei să rabateze dozele de pe patul de cabluri din camerele halei respective. Persoana vătămată nu era autorizată pentru lucrări în instalații electrice și avea aviz medical pentru lucru la sol”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.
Aceasta a adăugat că partea vătămată urma să execute lucrări la înălțime, cu ajutorul unei scări cu trei tronsoane.
Angajatul a cerut daune de peste 200.000 de euro, în urma accidentului suferit
Procurorii au mai menționat că, la ultima cameră a halei, persoana vătămată, care nu folosea o cască de protecție, nu ar fi folosit în mod corect scara respectivă și a căzut de la înălțime pe niște țevi.
În urma impactului, victima a fost transportată la spital, iar doctorii au constatat că aceasta a suferit mai multe leziuni destul de grave.
„Persoana vătămată a suferit o fractură de rotulă stângă, cu deplasarea fragmentelor operată, tuberozități humerus drept cu minimă deplasare tratată ortopedic, fractură maxilar stâng, echimoze, tumefacții, hematom epicranian, leziuni care au putut fi produse prin cădere de la înălțime și care necesită 160 – 170 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, au susținut anchetatorii.
Oamenii legii au ajuns la concluzia că vinovat de cele întâmplate ar fi fost și administratorul firmei, deși acesta a negat că ar avea vreo vină. La audieri, administratorul de firmă Constantin Isăilă a susținut că, de fapt, angajatul nu i-a prezentat toate detaliile referitoare la camera respectivă.
Procesul lui Constantin Isăilă a început pe data de 20 aprilie 2017. În cadrul acestui proces penal, ce a survenit accidentului grav amintit, salariatul firmei a solicitat daune în valoare totală de 220.000 de euro.