Prima pagină » International » Administrația Biden este „deschisă” la trimiterea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Zelenski le cere încă de la începutul războiului
Administrația Biden este „deschisă” la trimiterea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Zelenski le cere încă de la începutul războiului

Administrația Biden este „deschisă” la trimiterea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Zelenski le cere încă de la începutul războiului

15 aug. 2024, 23:20,
în International

Administrația Biden este „deschisă” la trimiterea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei, o măsură care ar oferi avioanelor F-16 ale Kievului mai multă putere de luptă. Americanii au ezitat să ofere Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, asta deși Volodimir Zelenski le cere încă de la începutul războiului.

Dorința Casei Albe de a oferi Ucrainei rachetele Joint Air-to-Surface Standoff Missile vine în contextul în care asaltul terestru al Kievului, care a avut un succes surprinzător în interiorul Rusiei, intră în cea de-a doua săptămână, punându-l într-o situație grea pe Vladimir Putin și forțându-l să redirecționeze trupele de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Nu a fost luată nicio decizie finală privind trimiterea rachetelor, dar Casa Albă lucrează acum la „detaliile complicate”, potrivit unui oficial al administrației Biden.

„Luăm în considerare o serie de opțiuni pentru a îndeplini cerințele de asistență de securitate ale Ucrainei”

Aceste aspecte includ revizuirea transferului de tehnologii sensibile și asigurarea faptului că avioanele ucrainene pot lansa racheta de 2 400 de kilograme care transportă un focos de 1 000 de kilograme.

Pentagonul a refuzat să comenteze dacă a aprobat transferul rachetelor.

„Luăm în considerare o serie de opțiuni pentru a îndeplini cerințele de asistență de securitate ale Ucrainei, însă nu avem informații de furnizat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Jurgensen.Dezbaterea din jurul JASSM și dorința administrației Biden de a explora transferul acesteia ar putea încălca o nouă limită trasată de SUA, în cazul războiului din Ucraina.

UE transferă către Ucraina o nouă tranşă de ajutor financiar, de 4,2 miliarde de euro

Comisia Europeană a anunţat marţi transferul către Ucraina a unei noi tranşe, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul financiar multianual de 50 de miliarde de euro oferit de UE acestei ţări până în anul 2027, relatează agenţia DPA.

Aceste fonduri sunt destinate „menţinerii funcţionării Statului ucrainean”, a scris pe platforma socială X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce continuă războiul cu Rusia şi Kievul luptă pentru supravieţuire.

„Europa rămâne fermă alături de Ucraina”, a adăugat şefa executivului comunitar.

Odată cu tranşa eliberată marţi, Ucraina a primit deja 12 miliarde de euro din pachetul de 50 de miliarde de euro al ajutorului financiar promis de UE eşalonat până în 2027, din care 17 miliarde reprezintă granturi şi 33 de miliarde credite.

Guvernul ucrainean va folosi aceste fonduri pentru plata salariilor şi a pensiilor, pentru menţinerea funcţională a serviciilor de bază şi susţinerea reconstrucţiei.

Planul convenit între Kiev şi Bruxelles pentru acest ajutor macrofinanciar include reforme în 15 domenii, printre care se numără energia, agricultura, transporturile, tranziţia verde, transformarea digitală, precum şi obiective de îndeplinit în vederea unei potenţiale aderări la UE, cum ar fi adoptarea acquis-ului comunitar, gestiunea finanţelor publice, combaterea corupţiei şi a spălării de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *