Prima pagină » Eveniment-Social » Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut
Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut

15 iun. 2020, 15:35,
Elena Nicoleta BUJOR în Eveniment-Social

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile, în bazinul superior al râului Prut, pe teritoriul Ucrainei, s-a format o viitură care a generat emiterea codului protocaliu hidrologic pe sectorul Oroftiana – acumulare Stânca Costești.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, la ora 12.00, la intrarea în țară, la stația hidrometrică Oroftiana,nivelul depășea cu 133 cm cota de inundație, iar în aval, la stația hidrometrică Rădăuți-Prut, nivelul este +80 Cota de Atenție, debitul având valoare de 633 mc pe secundă.

Pentru atenuarea în siguranță a viiturii, la acumularea Stânca Costești se efectează manevre de evacuare de debite controlate, pentru a nu crea efecte negative în aval, acumularea Stânca Costești având capacități suficiente pentru atenuarea în siguranță a viiturii.

Angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor, monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut. Ca măsuri de siguranță, au fost informate și UAT-urile limitrofe râului Prut, precum și folosințele din aval.

Meteorologii au emis al treilea cod roşu de ploi pentru judeţul Iaşi

Meteorologii au emis ieri, 14 iunie 2020, trei coduri roșii de ploi pentru județul Iași. Potrivit ultimei avertizări cod roşu pentru judeţul Iaşi, în localităţile Hălăuceşti, Stolniceni-Prăjescu, Strunga, Ion Neculce, Butea, Mogoşeşti-Siret, Oţeleni, Mirceşti, Răchiteni şi Alexandru I. Cuza au fost semnalate grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică, averse torenţiale ce au cumulat 35…45 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Codul portocaliu de ploi puternice, vijelii și vânt extrem de puternic, a fost prelungit și extins la aproape toată țara. Singurele județe în care a fost cod galben sunt Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman și Giurgiu.

Alertă meteo! Cod Portocaliu de ploi puternice

Alerta meteo este valabilă din 14 iunie ora 10 până în 16 iunie, ora 10.

ANM a emis o avertizare meteo generală, cu un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru cea mai mare parte a țării, restul fiind sub cod galben.

În intervalul 14 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 10:00, în șase județe din sudul țării și în București, dar și în părți din județele Consatnța și Tulcea instabilitate atmosferică va fi temporar accentuată, avetizarea voind de cod galben.
Instabilitatea se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În cursul săptămânii viitoare gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării.

Avertizarea meteo s-a extins

Codul portocaliu privește intervalul 14 iunie, ora 13:00 – 15 iunie, ora 03:00, fenomenele vizae fiind cantități de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii.

În după-amiaza zilei de duminică (14 iunie) și în prima parte a nopții de duminică spre luni (14/15 iunie), în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, Dobrogea și Oltenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) și frecvente descărcări electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *