Prima pagină » National » Adio, varză murată pentru români? Iată ce spune Ordonanța de Urgență 67/2023

Adio, varză murată pentru români? Iată ce spune Ordonanța de Urgență 67/2023

09 oct. 2024, 11:38,
Cezar Bulgaru în National

Românii sunt la un pas să spună adio la varză murată. Ordonanța de Urgență 67/2023 stabilește că anumite produse alimentare vor avea un plafon al adaosului comercial până la sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, printre aceste alimente nu se regăsește un produs popular în rândul românilor: varza murată.

În continuare, prezentăm informațiile esențiale din OUG 67/2023 și ce ar trebui să cunoască românii în această toamnă.

Adio, varză murată pentru români? Ce spune Ordonanța de Urgență 67/2023

Toamna se apropie cu rapiditate, iar în această perioadă, multe persoane își organizează beciurile și cămările, pregătindu-se să conserve alimentele specifice sezonului. Printre preparatele populare se numără zacusca, vinul, gemurile și varza murată. De asemenea, unii români optează să cumpere aceste produse direct din magazine sau de la fermieri locali.

În prezent, prețul unui kilogram de varză se ridică la 6 lei pe piață. Clienții plătesc 12 lei pentru un kilogram de castraveți și 10 lei pentru un kilogram de gogoșari. De asemenea, românii care doresc să achiziționeze un borcan de 800 de grame de murături trebuie să scoată din buzunar 25 de lei, conform informațiilor furnizate de Observatornews.ro.

Potrivit Ordonanței de Urgență 67/2023, varza nu figurează printre legumele pentru care adaosul comercial este limitat până pe 31 decembrie 2024.

Potrivit OUG 67/2023, aceste legume sunt: „Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi”.

Ce se stipulează în OUG 67/2023

Ordonanța de Urgență 67/2023, care introduce o măsură temporară pentru a combate creșterile nejustificate ale prețurilor la anumite produse agricole și alimentare, va rămâne în vigoare până la sfârșitul acestui an.

Alimentele regăsite pe listă sunt:

Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;

Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;

Brânză telemea de vacă vrac;

Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;

Făină albă de grâu „000“ până la 1 kilogram;

Mălai până la 1 kilogram;

Ouă de găină calibrul M;

Ulei de floarea-soarelui până la 2 litri;

Carne proaspătă pui*;

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.

Carne proaspătă porc**;

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

Legume proaspete vrac***;

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

Fructe proaspete vrac****;

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.

Cartofi proaspeți albi vrac;

Zahăr alb tos până la 1 kilogram;

Smântână – 12% grăsime;

Unt până la 250 grame;

Magiun până la 350 grame.

Astfel, românii riscă să spună adio la varză murată deoarece alimentul, extrem de popular în aceasta perioadă, nu se regăsește pe lista de produse încadrate în Ordonanța de Urgență 67/2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`