Nutriționistul Adina Rusu a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre modificările apărute în organismul nostru, în perioada de toamnă. Ce alimente trebuie să evităm și când este indicat să începem o schimbare a regimului de viață.
Odată cu venirea toamnei, temperaturile scad, cantitatea de precipitații crește, iar intensitatea luminii scade. Acest anotimp este unul de tranziție de la vara cu temperaturi ridicate, la iarna cu ger și valori termice sub zero grade Celsius. Ca urmare a acestor schimbări din natură, apar modificări și asupra fizicului și psihicului nostru. Astfel, putem experimenta stări de somnolență, oboseală accentuată, slăbiciune fizică, dureri de cap sau apetit crescut ori, din contră, apetit scăzut. De asemenea, în această perioadă scade rezistența organismului la infecții, fapt ce determină apariția a numeroase boli.
Adina Rusu, despre modificările organismului apărute în perioada de toamnă: „Este o perioadă de transformări”
Adina Rusu, nutriționist-dietetician, este de părere că toamna constituie o perioadă în care organismul nostru se pregătește pentru sezonul rece. Acum, zilele devin mai scurte, luminozitatea este mai redusă și, tocmai de aceea, ne simțim mai depresivi, simțim că nu mai avem același tonus, aceeași energie.
Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, Adina Rusu recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, bazat pe odihnă, activitate fizică și un bun management al stresului.
„Este o perioadă de transformări, este o perioadă în care organismul nostru se pregătește pentru sezonul rece, o perioadă în care faptul că zilele devin mai scurte, luminozitatea este mai redusă, ne influențează foarte mult, devenim mai apatici, devenim poate ușor depresivi, simțim că nu mai avem același tonus, aceeași energie și, atunci, de aici apar numeroase alte modificări în organismul nostru și în activitatea noastră zilnică. Modificări pe care le putem ajuta și cărora le putem face față mult mai bine cu ajutorul alimentației, bineînțeles. Și nu doar alimentația contează, ca să putem trece bine de această perioadă de provocare pentru organismul nostru, ci în general stilul de viață, cu tot ce înseamnă el, cu odihnă, cu activitate fizică și cu un management cât mai bun al stresului. Deci sunt mai multe elemente, de care ar trebui să ținem cont în această perioadă, astfel încât să nu ajungem să răcim foarte ușor, să nu devenim foarte obosiți și să pregătim organismul pentru iarnă, să trecem cu bine de sezonul rece.”, a declarat Adina Rusu pentru BZI LIVE.
Nutriționistul a explicat că, pentru a face mai multă melatonină, corpul nostru consumă serotonina, așa-numitul hormon al fericirii. Astfel că, nu este vina noastră că toamna simțim nevoia să consumăm mai mult zahăr, ci sunt modificări fiziologice, care au loc în organism și care ne determină să facem acest lucru.
„Sunt anumire modificări, care apar în organismul nostru, modificări hormonale, care ne fac să mâncăm mai mult. De exemplu, pentru că vremea este mai întunecată, organismul nostru se sintetizează mai mult în melatonină, iar melatonina se sintetizează din serotonină. Pentru a face mai multă melatonină, corpul nostru consumă serotonina, așa-numitul hormon al fericirii. Și sunt anumite mecanisme biochimice în organismul nostru, în urma cărora ajungem să mâncăm dulciuri, ajungem să mâncăm zahăr, astfel încât organismul să susțină această sinteză de serotonină și apoi de melatonină. Deci nu e vina noastră că toamna simțim nevoia de mai mult zahăr, ci pur și simplu modificările fiziologice, care au loc în organismul nostru ne determină să facem acest lucru. Desigur, noi putem conștientiza și putem controla foarte bine acest lucru, astfel încât să nu ajungem să mâncăm mai multe dulciuri decât mâncare sau putem gestiona cantitățile de dulciuri, pe care le consumăm, astfel încât să nu exagerăm. Trebuie să înțelegem că aceste modificări sunt normale și că le putem gestiona foarte ușor, dacă avem grijă să mâncăm pe toată perioada zilei cât mai corect.”, a mai spus Adina Rusu.
Este indicat să începem o schimbare a regimului de viață în perioada de toamnă?
În această perioadă plină de provocări pentru organismul nostru, este indicat să începem o schimbare a regimului de viață. Astfel, toamna reprezintă momentul prielnic, în care mulți oameni decid să își corecteze alimentația, renunțând la alimentele grase, pline de calorii.
„Este foarte indicat să începem în această perioadă o schimbare a regimului de viață și foarte mulți oameni decid să își corecteze alimentația și sunt foarte mulți cei care vin la cabinet, pentru a începe o modificare a alimentației. Din exeperința anilor trecuți, e mult mai ușor să ne corectăm alimentația în această perioadă. Contrar așteptărilor, mâncăm mai puțin pe perioada toamnei și pe perioada iernii, însă tipul alimentelor diferă. Ne orientăm mai mult către alimente mai grase, alimente care au calorii mai multe. Astfel încât, în sezonul rece, putem controla mult mai ușor alimentele consumate și cantitățile de alimente, pe care le vom consuma. În plus, ziua este mai scurtă și nu mai avem atât de multe ieșiri, la fel de multe petreceri, s-a terminat și cu vacanțele. Deci este o perioadă numai bună să începem și corectarea alimentației.” , a precizat Adina Rusu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
F interesant. Nu stiam ca zilele devin mai scurte. Asa o fi fost si anu trecut?