Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:44573;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Balsamul de rufe este nelipsit din arsenalul oricarei gospodine insa, pe langa parfumul placut pe care il confera hainelor, se pare ca anumite ingrediente pot cauza serioase probleme de sanatate deoarece pot patrunde treptat din haine direct prin piele, cel mai mare organ. Cel putin asta sustine un articol publicat pe naturalnews.com, unde se constata ca unele persoane care au folosit balsam de rufe pe termen lung s-au confruntat cu simptome precum dificultati in respiratie, iritatii ale pielii, ameteli, dureri de cap sau pierderi de memorie.
Vezi si: Balsam pentru hidratarea buzelor
De vina ar fi chimicale precum alcoolul benzilic, ftalatii, etanolul sau cloroformul, care ajung pe haine si sunt astfel absorbite prin piele in corp, fiind in acelasi timp inhalate cu fiecare respiratie. Pe termen lung, acestea supun organismul unui atac permanent si provoaca reactii adverse destul de neplacute, crescand in acelasi timp riscul de afectiuni mult mai grave.
Vezi si: Balsam de par homemade
Priveste totusi urmatoarea lista de ingrediente toxice cu o oarecare doza de scepticism deoarece nu exista pana in prezent un studiu concludent care sa demonstreze ca balsamul de rufe ar avea intr-adevar aceste efecte nocive asupra sanatatii. Dar tine cont totodata ca nici un compus chimic nu prezinta 0% riscuri.
Ingrediente toxice prezente in unele balsamuri de rufe
Cloroform – substanta folosita pe post de anestezic , este considerata o neurotoxina cu efect carcinogen, care poate cauza aritmie cardiaca fatala daca este inhalata pe termen lung.
Vezi si: Balsam calmant cu musetel si lavanda
A-Terpinol – compus chimic ce provoaca tulburari ale sistemului nervos central (Alzheimer, dementa, scleroza multipla, atac de cord sau sindrom de moarte subita la sugari). Printre simtomele resimtite se numara afazia, ameteala, durerile de cap sau gat etc.
Alcool benzilic – irita tractul respirator si poate determina aparitia starilor de voma si a hipotensiunii (presiune arterial scazuta).
Acetat de benzil – vaporii pot irita ochii si caile respiratorii iar unele dovezi indica faptul ca exista o legatura intre aceste compus si aparitia cancerului pancreatic.
Etanol – substanta legata de aparitia tulburarilor neurologice.
Penta – inhalata frecvent, poate afecta sistemul nervos central, cauzand simptome precum migrene, ameteala si stari de voma, scrie csid.ro.
Camfor – se absoarbe foarte usor prin piele, cauzand iritarea ochilor, a gatului si a nasului, spasme musculare si confuzie.
Linalol – substanta cu efect narcotic ce poate cauza lipsa coordonarii si pierderea echilibrului, depresie sau chiar deces (efecte constatate in urma testelor facute peanimale de laborator).
Ftalati – sunt folositi pentru a prelungi durata persistentei parfumului si s-a dovedit in numeroase experimente stiintifice ca au o mare influenta asupra aparitiei cancerului de san, dar si a altor afectiuni specifice sistemului reproducator.