Prima pagină » Magazin » Adevarul nedezvaluit despre o planta considerata ca fiind otravitoare. Putina lume stie la ce este folosita de fapt
Adevarul nedezvaluit despre o planta considerata ca fiind otravitoare. Putina lume stie la ce este folosita de fapt

Adevarul nedezvaluit despre o planta considerata ca fiind otravitoare. Putina lume stie la ce este folosita de fapt

14 mai 2017, 12:30,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:605397;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
Cu siguranta ati auzit ca matraguna, numita popular si floarea cucului, iarba lupului sau cireasa codrului, este o planta otravitoare de care trebuie sa ne ferim. Insa, putina lume stie ca aceasta este folosita destul de des de companiile farmaceutice la productia medicamentelor.
Matraguna poate fi benefica insa are si un nivel ridicat de toxicitate
Tratamentele naturiste cu matraguna folosite de batrani:
umflaturi, frunzele erau unse cu grasime si erau aplicate pe umflaturi;
– la cei care suferau de friguri li se puneau mai multe frunze pe un stergar cu care erau legati la cap;
– la cei cu dureri reumatice, li se faceau bai in radacina plamadita cu tuica.
Atropina este un alcaloid ce se extrage din matraguna, cat si din alte cateva plante (laur porcesc, mar Tepos, Iarba puturuoasa, marul Porcului).
Efectele terapeutice ale aceste plante erau cunoscute inca din Antichitate, unde vechii hindusi o foloseau insa ca otrava, ceva mai tarziu femeile foloseau un decoct facut dintr-un amaestec de matraguna si Iarba Jimson pentru a-si dilata pupilele ochilor sa para mai frumoase.
Primele cercetari stiintifice asupra acestei plante s-au efectuat si anuntat inca din anul 1831 si cand au fost izolati pentru prima data cei doi alcaloizi principali, atropina si scopolamina. Insa abia peste 36 de ani, adica in 1867, s-a publicat o descriere stiintifica mai amanuntita asupra efectelor terapeutice ale acestor 2 alcaloizi in afectiunile antispastice, pentru ulcere duodenale si gastrice, pancreatita, gastrita cronica hiperacida, colecistita, astm, colita cronica dureroasa.
Medicamentele realizate din aceasta planta au efect analgezic si ajuta la ameliorarea simptomelor ulcerelor stomacale, gastritei cu aciditate ridicata, a spasmelor tractului gastro-intestinal, ca antidot pentru intoxicatii cu ciuperci, in cazuri de astm, pietre la rinichi si vezica biliara.
Radacina de matraguna ajuta in tratamentul bolii Parkinson, iar pulberea din frunze este folosita in tratamentul astmului – se administraza in pilule.
Tinctura de matraguna este un bun remediu pentru afectiunile tractului gastro-intestinal. Doza trebuie stabilita intotdeauna de un medic specialist,.
Sucul acestei plante a fost folosit in productia de medicamente oftalmologice, atropina numita si atropa inca se mai foloseste si azi in acest scop datorita efectului ei dilatator si in scop medical nu de frumusete ca in Antichitate.
Atropina mai are un efect major asupra ritmului cardiac fiind folosita cu succes ca stimulator principal al ritmului cardiac cat si pentru efectul ei vasodilatator asupra sistemului vascular ce duce automat la scaderea tensiunii in mod seminficativ ,deci are si un efect major hipotensiv sau antihipertensiv, scrie secretele.com.
SFAT! Nu folositi niciodata remedii din aceasta planta fara supravegherea unui medic. Nu cumparati din piata tincturi, uleiuri sau orice alt remediu naturist realizat din matragura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024