Prima pagină » Titlurile zilei » Adevărul iese la iveală! Vatmanii stau cu sufletul la gură când tramvaiele sunt pline de călători: „Ai impresia că se rupe vagonul în două” – FOTO/VIDEO

Adevărul iese la iveală! Vatmanii stau cu sufletul la gură când tramvaiele sunt pline de călători: „Ai impresia că se rupe vagonul în două” – FOTO/VIDEO

14 nov. 2023, 02:00, 11 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

CTP-ul are mari probleme la infrastructură, iar singurul lucru care împiedică declanșarea unei nenorociri este vigilența. Vatmanii stau cu sufletul la gură când trec cu tramvaiul peste un macaz sau o încrucișare

Vatmanii de la CTP trebuie să fie foarte atenți atunci când circulă peste un macaz sau într-o curbă. De multe ori, linia de tramvai nu este în cea mai bună condiție din cauza numeroaselor reparații, iar macazurile nu funcționează cum trebuie. Astfel, apar cazurile în care vagoanele deraiază.

Vatmanii stau cu sufletul la gură când sunt pe traseu

Emilian Râpanu

Vatmanii raportează problemele din teren la companie, însă unele rămân nerezolvate

Vatmanii noi trebuie să învețe, mai întâi, punctele vulnerabile din rețea pentru a nu deraia tramvaiul. Problemele s-au accentuat în ultima vreme, deoarece macazurile și linia ferată au fost afectate din cauza mai multor motive.

„Eu merg, de obicei, pe traseele 5, 6 și 11. Într-adevăr, avem probleme la calea ferată în rondul de la Dacia, ieșirea din rond, acolo deraiază în permanență tramvaiele, iar, în curbe, liniile de tramvai sunt încărcate de la sudură, la Podul de Piatră avem probleme cu macazurile, dar asta e valabil peste tot în oraș. Este pericol la macaz, deoarece uneori există riscul ca macazul să nu funcționeze, nu se imprimă direcția de deplasare a vagonului și ai deraiat. Sunt două tipuri, macazurile de atac și cele de direcționare.

Gradul de uzură nu este foarte mare, dar nu mai fac față atât de bine. Liniile ferate trebuie să fie unse în permanență, mai ales în zonele importante, cum ar fi curbele sau încrucișările, dar asta ar însemna ca nici mașinile să nu mai circule pe liniile de tramvai. În primul rând, problema este că se adună foarte multă mizerie la macazuri și ele nu mai funcționează atât de bine, în special din cauza traficului greu și intens din oraș. În al doilea rând, nu avem personal suficient care să se ocupe de mentenanța infrastructurii, se curăță macazurile, dar nu fac față. Sunt puțini salariați la mentenanță, nu au cum să acopere atât de multă suprafață.

Ar trebui ca pe o tură să existe la mentenanță cel puțin 20 de oameni, dar nu vine nimeni din cauza salariilor, eterna problemă. Noi, când instruim un vatman nou, trebuie să îl învățăm mai întâi unde sunt problemele, ca să nu se deraieze, pentru că, dacă nu cunoști punctele vulnerabile, poți face o nenorocire”, povestește Cristian Teșan, vatman la CTP.

Emilian Râpanu: „CTP nu știe de prevenție”

Cristian Stoica

Compania se confruntă cu numeroase probleme

Vatmanii raportează problemele din teren companiei, iar o echipă de intervenție se deplasează la fața locului pentru a face reparații. Doar că uneori se lasă așteptată, iar situația rămâne nerezolvată.

„Eu sunt mereu pe traseele 1, 3, 8 și 13. Acum, cea mai mare problemă care persistă este la macazul de la CET. Eu am raportat la CTP că lipsesc triunghiurile de la macaz, elementele de susținere. Noi am indicat problema de câteva luni de zile, dar chiar mă uit mereu dacă a fost rezolvată, dar nimic. Ba chiar mai mult, am observat acum că lipsește și acul de la acel macaz, deci în loc să ne îndreptăm spre bine, ne îndreptăm spre rău. La macazul de la Doi Băieți, la fel, lipsesc piese din el, nimic nu se întâmplă.

Problema este că nici piese de schimb nu sunt, nu comandăm nimic nou, doar recondiționări. Cea mai mare atenție o avem la macaz, să nu îți schimbe direcția de mers sau să o schimbe prea greu”, a transmis Emilian Râpanu, vatman la CTP.

Astfel, vatmanii au unele porțiuni în care conduc cu viteză maximă de 10 km pe oră, pentru a nu risca să sară de pe linia ferată.

„Noi solicităm echipa de intervenție, raportăm problemele, dar ele persistă, pentru că se intervine prea târziu, CTP, din păcate, nu știe de prevenție. Sunt, de asemenea, multe zone în care, efectiv, tramvaiul se balansează din cauza liniei ferate. De exemplu, de la Podu Roș înspre Palatul Culturii este dezastru, sunt 3-4 porțiuni în care linia este curbată oarecum forțat, iar când te deplasezi pe acolo e un șoc, te zguduie serios, nu mai zic dacă mai ai și un tramvai mai uzat, ai impresia că se rupe vagonul în două.

Trebuie să mergi ușor, că, dacă ai intrat cu viteză, ai zburat de pe linie. Desigur că infrastructura este afectată de factorii externi, vreme, trafic și așa mai departe, dar trebuie să le verificăm constant. Noi înțelegem că se mai strică lucrurile, nu asta e problema, doar că trebuie să se și facă ceva, vrem ca CTP-ul să vină în ajutorul nostru. Nu suntem rău intenționați, noi mereu anunțăm probleme din teren pentru a fi rezolvate, asta ține de datoria noastră, doar că trebuie să își facă și ei datoria”, mai adaugă vatmanul.

Echipele de intervenție încearcă să rezolve problemele

Problemele cu care se confruntă compania sunt cauzate de mai mulți factori, iar datoria angajaților este de a curăța macazurile zilnic, însă rezultatele sunt minore.

„Liniile de tramvai din Iași însumează 69.5 km cale simplă, iar numărul de macazuri este de 80, fără cele din depouri. Echipa mentenanță cale rulare este formată din 50 de angajați. Două echipe mobile organizate în sistem tură efectuează operațiunile de mentenanță specifice acestora și alte 7 echipe, în fiecare dimineață, pentru curățarea macazurilor.

Principalele probleme cu care ne confruntăm sunt curățarea macazurilor de diferite obiecte aduse de roțile autovehiculelor care trec peste aceste macazuri și care intră, uneori, în interiorul acestora. Alteori, se înfundă scurgerile de apă, apărând defecte electrice, caz în care vatmanii trebuie să coboare și să facă macazul manual. Toate operațiunile de mentenanță se efectuează conform unui plan de revizii.

Din cauza traficului aglomerat, circulația mijloacelor de transport, atât tramvaie, cât și autobuze, este afectată, cu excepția zonelor în care există benzi dedicate mijloacelor de transport (Bd. Nicolae Iorga și tronsonul Podu-Roș – Tehnopolis). La calea de rulare se intervine cu lucrări de eliminare a uzurii liniilor sau înlocuire de tronsoane, acolo unde se constată acest lucru. Menționăm că intervențiile au loc în timpul nopții”, a declarat Cristian Stoica, directorul CTP.

CTP-ul are mari probleme la infrastructură, iar echipele de intervenție trebuie să intervină zilnic pe stradă. Vatmanii stau cu sufletul la gură atunci când merg cu tramvaiele pe traseu.

Comentarii
  • Demisia,incompetenților, nu va pasa deloc de lumea care plătește bilete și abonamente!

  • Nu va pasa deloc de problemele din trafic și nici de condițiile de muncă ale angajaților! Bine că aveți voi locșor călduț la birouri! De când nu ati mai ajuns pe la un dispecerat să vedeți condițiile în care lucrează oamenii de la capăt de linie. Stiți că sunt tonete care mai au un pic și cad? Știți că în dispeceratul de la Copou sunt gândaci și se înfundă baia constant?? La Dacia mereu sunt probleme cu țevile de apa.Bine că aveți pretenții sa se facă economie la curent, angajații de la dispecerate ar trebui sa stea in frig după ideile voastre!Vi se aduc la cunoștință toate aceste situații ?

  • afara cu buhaiul ala cu hochelari

  • Eu am o intrebare : cum de trenul poate circula pe sine sub care este macadam, iar la tramvai – care este mult mai usor si circula cu viteza mai mica – este nevoie de cale betonata, cu cauciuc dedesubt? Mie mi se pare ca ne complicam inutil si risipim banii.

  • ce idiot de vatman, poate merge si fara acel schimbator de sens, pentru ca merge DREPT, ieri dimineata lucrau la el. PROBLEMA MACAZURILOR PE ECARTAMENT MIC E CA TREBUIE INLOCUITE LA 5 ANI NU CAND SE STRICA.

  • Idiot de vatman

    Adică trebuie să trecem nepăsători și să lăsăm să cadă și cealaltă limbă și să nu mai poată circula nici un tramvai ca să se ia măsuri! Îmi place cum gândești

  • Scoateți veverițele din birouri și puneți le la revizii și reparații ca au salarii mult mai mari decât muncitorii

  • Vatmani idioti, care nu opresc in toate statiile, nu se uita nici in oglinda, nu ii intereseaza.
    Ultima data a trebuit sa fluier, la usa din spate fiind, sa il fac sa opreasca. pe linia lui 3.iar soferii ?
    Aseara, cu toate ca eram in fata usii si masinile aveau inca rosu 5 secunde, soferul a plecat , refuzand sa deschida usa.( nr 47, in dr savini.). A vazut si doamna de la bilete si abonamente.
    Ii transmit acestui idiot sa ii dea D-zeu in fata casei 3 masini. pompierii, salvarea si politia.

  • Asa de atenti sunt la macaze, ca de asta s-au tamponat la Tepro, ca a vazut macazul pe directia gresita fata de ce traseu avea :)))))

  • Actuala conducere de la transportul public Iași trebuie data afara, nu este acceptabil cand ai deficit pe toate liniile ca oameni sa iti place și cei care rămân sa conduca table fara frane adecvate.

  • Sunt probleme mari la infrastructura.
    Sunt la fel de mari cu domnii vatmani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024