Pestele Pangasius – mai exact specia de rau, este un peste care contine un buchet intreg de chimicale, bacterii, hormoni si metale grele. In carnea acestui peste este acumulat un nivel mare de arsenic, de bifenili policlorurati, DDT, chlordane, izomeri de hexaclorciclohexan, hexaclorbenzen si alte substante toxice.
Totul consta in faptul ca acest peste este crescut in apele raului Mekong din Vietnam, unde nivelul de poluare a apei este foarte ridicat. In Mekong se scurg substantele toxice ale multor uzine chimice, reziduurile din canalizare, ingrasamintele minerale de pe plantatiile agricole. Pe langa toate acestea, crescatorii mai hranesc pestii cu hrana modificata genetic si alte substante chimice.
Pangasius-ul costa putin, fiind accesibil paturilor mai sarace ale populatiei si este exportat in mare parte in tarile nedezvoltate sau in curs de dezvoltare, unde cererea este destul de mare. Din cauza distantei destul de lungi, pestele poate ajunge in aceste tari doar sub forma congelata. Apa folosita pentru congelare este din acelasi rau: Mekong.
Pentru a forta procesul de crestere al pangasius-ului pana de 4 ori mai repede, sunt aduse din China preparate cu hormoni care sunt injectate in corpul femelelor. Desi autoritatile de control al calitatii produselor alimentare din Europa cer sa fie prezentate acte asupra componentei acestor hormoni, producatorii refuza sa le prezinte.
Consumul de carne de pangasius poate duce la leziuni hepatice, boli de sange, leziuni ale organelor interne.
Fiti precauti si incetati sa mai consumati carnea acestui peste. Este deosebit de periculoasa pentru adulti, cu atat mai mult pentru copii. Aveti grija ce mancati!