Prima pagină » Coronavirus » Adevărul despre miturile legate de vaccinul anti-COVID. Ce spun specialiștii
Adevărul despre miturile legate de vaccinul anti-COVID. Ce spun specialiștii

Adevărul despre miturile legate de vaccinul anti-COVID. Ce spun specialiștii

27 iul. 2020, 09:31,
Bianca Rebegea în Coronavirus

Adevărul despre miturile legate de vaccinul anti-COVID. Ce spun specialiștii. De-a lungul timpului, în mediul online s-au vehiculat tot felul de scenarii în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID. Oamenii au formulat fel și fel de teorii, care mai de care mai explozive. De la impactul pe care îl are asupra ADN-ului și până la afirmații false despre vaccinuri și gripa spaniolă, mișcarea anti-vaccinare a creat valuri în spațiul virtual. Astfel că, BBC vine cu o explicație și demontează toate aceste informații false.

Mitul numărul 1: Vaccinurile pot avea o influență asupra ADN-ului

Conform unui videoclip realizat de osteopatul Carrie Madej, vaccinurile vor schimba ADN-ul celor care aleg să facă vaccinul anti-COVID. De asemenea, acesta ar fi conceput „pentru a ne transforma în organisme modificate genetic”. Mai este adăugat și faptul că vaccinurile ar fi o unealtă prin care oamenii sunt conectați la o formă de inteligență artificială

Toate aceste lucruri s-au demonstrat a fi doar povești. Conform Organizației Mondiale s Sănătății, există 25 de prototipuri de vaccin, care se află în diferite studii ale testelor clinice. Acestea nu au nicio legătură cu modificarea ADN-ului sau chiar cu implantarea unor interfațe de inteligență artificială. Scopul unui vaccin este de a provoca un răspuns al sistemului imunitar, învățând organismele să reacunoască virusul și să lupte contra lui.

Clipul lui Madej, postat de contul de YouTube, are în total peste 300.000 de vizualizări și a devenit viral pe paginile de socializare, Facebook și Instagram.

Mitul numărul 2: Ritmul de dezvoltare a vaccinului se realizează cu viteza luminii. Adevărul despre miturile legate de vaccinul anti-COVID

De la afișarea rezultatelor preliminare ale studiului privind vaccinul anti-COVID de la Universitatea Oxford, au apărut o multitudine de dezbateri pe grupurile de facebook, care au în vizor coronavirusul.

Potrivit unora dintre utilizatorii facebook, aceștia refuză cu vehemență să se vaccineze, spunând că nu vor să fie „cobai” și că acest vaccin este introdus în producție mult prea repede.

Cu toate că lumea se îngrijorează în privința siguranței vaccinului din cauza ritmului rapid cu care s-a implementat dezvoltarea lui, profesorul Andrew Pollard, șeful Grupului pentru vaccin de la Oxford, ne liniștește și afirmă că au fost respectate toate procedurile de siguranță.
Acest lucru a inclus și rapoarte de siguranță trimise autorităților de reglementare din țările participante.

Rapiditatea cu care au fost dezvoltate prototipurile de vaccin este explicată prin faptul că la Oxford au mai fost făcute cercetări privind vaccinuri împotriva coronavirusurilor. Au fost accelerate procedurile administrative și pentru că procesul de dezvoltare, care a stârnit un interes uriaș, a primit finanțare.

Mitul numărul 3: Vaccinurile sunt responsabile de moartea a 50 de milioane de oameni din timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918

Acest fapt este, cu certitudine, incorect. Explicația vine de la Centrul de Control al Bolilor din SUA, care arată că în acel moment nu a existat niciun vaccin. Ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă a fost să se realizeze experimente cu vaccinuri bacteriene simplec, dar care nu reprezintă ideea de vaccin pe care o înțelegem în ziua de azi.

Conform instoricului Mark Honingsbaum: „nimeni nu știa că gripa este un virus”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`