Prima pagină » Informații utile » Adevărul despre lumina de la Ierusalim. Miracolul ortodoxiei

Adevărul despre lumina de la Ierusalim. Miracolul ortodoxiei

12 aug. 2024, 14:44,
în Informații utile

În fiecare an, de Paște, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, se aprinde brusc un foc deasupra Sfântului Mormânt. Flacăra acestuia este distribuită, de la Ierusalim către toate popoarele creștine. Adevărul despre lumina de la Ierusalim continuă să surprindă credincioșii de pretutindeni.

Adevărul despre lumina de la Ierusalim

Fenomenul miraculos care se întâmplă an de an este strict supravegheat pentru a se elimina orice dubiu de trucare. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Pentru a nu exista riscul unei înșelătorii, acesta este inspectat de către polițiști civili care nu sunt creștini. Polițiștii verifică dacă ar putea există vreo altă sursă de foc și îi controlează pe toți cei care pătrund acolo, pentru ceremonia religioasă. La momentul potrivit, luminile se sting și ușa se sigilează, rămânând doar gardienii.

Mărturiile despre lumina sfântă se găsesc în două izvoare: în documentele liturgice ce vorbesc despre rânduiala slujbelor de peste an și în relatările pelerinilor din Țara Sfântă. Relatările din vechile veacuri creștine sunt puține la număr și, odată cu timpul, se înmulțesc și se scot la iveală mai multe amănunte.

Din acestea aflăm că minunea are loc doar la slujba săvârșită de ierarhii ortodocși, niciodată la cei catolici. De altfel, mulți cronicari musulmani au redat în scrierile lor minunea, motiv pentru care unii dintre ei s-au convertit la ortodoxie.

Cea mai timpurie mărturie cu privire la lumina sfântă datează din 384, în notele de călătorie ale monahiei Egeria.

Ritualul aprinderii Luminii Sfinte

Polițiștii civili, unul arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel, supraveghează din seara Vinerii Mari, de după Prohod, Mormântul Sfânt. Aceștia au grijă să nu existe surse care ar putea produce foc, verifică Piatra Mormântului și apoi îl verifică pe ierarhul grec care presară vata peste Mormânt.

Apoi, când verificările s-au terminat, se sting toate luminile și se sigilează ușa cu două benzi de pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X. Conform tradiției, înainte de a intra în Mormântul Sfânt, Părintele Patriarh împreuna cu ierarhii, preoții și credincioșii, îl înconjoară de trei ori.

După acest lucru, Patriarhul dezbracă veșmintele arhierești și rămâne îmbrăcat doar într-un stihar alb. Ia un mănunchi de 33 de lumânări care simbolizează anii pe care i-a trăit Iisus Hristos pe pământ. Intră apoi în mormânt, fiind însoțit de un reprezentant al armenilor. Acesta stă în locul dinaintea intrării pentru a-l urmări pe Patriarh.

Patriarhul rostește o rugăciune specială, stând în genunchi, după care, după aproximativ 20 de minute, apare o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger care coboară prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată.

Părintele adună cu mâinile vata care, pentru început, poate fi atinsă fără să ardă. Apoi o pune în două cupe de aur cu găuri pe care le dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena. Apoi, Patriarhul iese să împartă lumina sfântă creștinilor, strigând, de trei ori, „Veniți de luați Lumină!”.

Adevărul despre lumina de la Ierusalim surprinde pe toată lumea, fiind un miracol în lumea ortodoxiei, întărindu-se astfel credința oamenilor că Iisus Hristos a înviat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024