Prima pagină » Local » Adevărul despre lentilele de contact. Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Marginea lentilei se strică și poate să determine eroziuni corneene” – VIDEO

Adevărul despre lentilele de contact. Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Marginea lentilei se strică și poate să determine eroziuni corneene” – VIDEO

22 nov. 2022, 14:59,
în Local

Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, adevărul despre lentilele de contact. Ce se întâmplă dacă nu sunt respectate instrucțiunile medicului în ceea ce privește purtarea și păstrarea acestora?

Lentilele de contact reprezintă dispozitive medicale utilizate pentru corecția unui viciu de refracţie al ochiului, dar și din considerente estetice, în sensul schimbării aparente a culorii ochilor. Pe lângă avantajele evidente, lentilele de contact presupun o grijă în plus față de clasica pereche de ochelari. Prof.dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, a explicat, pe înțelesul tuturor, care sunt avantajele, dar și riscurile folosirii lentilelor de contact.

Adevărul despre lentilele de contact. Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Este bine ca o lentilă de contact să fie prescrisă de un medic”

Potrivit medicului Camelia Bogdănici, persoanele care utilizează lentile de contact trebuie să respecte o serie de reguli, care țin atât de igienă, cât și de modul de purtare a acestora. Astfel, un medic care prescrie lentile de contact, trebuie să informeze pacientul cu privire la numărul de ore sau de zile în care trebuie să le poarte. Important de precizat este că există lentile care se poartă zilnic timp de 14-16 ore, dar și lentile care se poartă timp de o lună. În ceea ce privește lentilele de o singură zi, acestea sunt recomandate la piscină sau la mare, fiindcă se aruncă după o singură folosire, iar riscul de infecții este redus.

„Dacă suntem persoane responsabile și respectăm instrucțiunile date de un medic și, atenționez, că aici este bine ca o lentilă de contact să fie prescrisă de un medic, pentru că există niște reguli, care țin de la igienă până la modul de purtare al lentilei, ca număr de ore, ca număr de zile și să i se explice foarte bine ce tip de lentilă are persoana respectivă. Pentru că sunt lentile care se poartă zilnic, timp de 14-16 ore, dar unii țin timp de o lună. Da, există și lentile de o lună, dar acelea se numesc exact cum spun, de o lună. Există lentilă de o singură zi, pe care noi o recomandăm să fie purtată, mai ales atunci când mergi la piscină, când mergi la mare, când zilnic ar trebui să schimbi această lentilă.

Dar, mai nou, a fost Halloween-ul, unii și-au făcut rost de lentile cu fel de fel de modele, care da, sunt într-adevăr bune, dar nu au respectat normele de igienă. Nu s-au spălat pe mână înainte de a-și pune lentila, nu au pus lentila într-o soluție, care în același timp dezinfectează și păstrează lentila cu structura foarte bună, pentru că nu e suficient să ai lentila într-o soluție, dacă nu este bine acoperită. Marginea lentilei se strică și atunci poate să-ți determine modificări și, chiar, eroziuni corneene. Plus o mână murdară poate să ducă bacterii.”, a declara prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.

Prof. univ. dr. Camelia Bogdănici: „Trebuie, întotdeauna, păstrată și dezinfectată”

Medicul îi sfătuiește pe cei care poartă lentile de contact să le păstreze și să le dezinfecteze în soluții speciale, pentru a evita modificarea structurii acestora. În caz contrar, pot apărea afecțiuni grave, cum este keratita cu acanthamoeba, determinată de spălarea lentilei cu apă de la robinet sau păstrea acesteia în soluții necorespunzătoare.

„Am avut pacienți care au venit doar cu un simplu ochi roșu, dar nu neapărat de la lentila de Halloween, ci lentila de port continuu. Am avut pacienți care au făcut o afecțiune gravă, keratita cu acanthamoeba, care se găsește doar la nivelul apei. Deci practic nu au păstrat lentila sigur într-o soluție foarte bună sau, pur și simplu, au încercat să o spele cu apă, ceea ce nu este indicat. Trebuie, întotdeauna, păstrată și dezinfectată, sunt diverse soluții, în care poate, la o săptămână, pui în altfel de soluție, care și curăță impuritățile care se pot așeza pe lentilă. Iar dacă ții prelungit o lentilă de contact, care nu este de port de o lună, atunci sigur se vor depune diverse, praf sau gene. Am găsit, sub lentilă, geană, care a dat o eroziune corneană foarte gravă. Și, din păcate, avem cazuri din ce în ce mai multe. Și mai ales cu lentile cumpărate de pe internet, nu știu ce se întâmplă.”, a mai spus medicul Camelia Bogdănici, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *