Prima pagină » Actualitate » Adevărul despre conservele de ton! Organizațiile cer măsuri urgente pentru protejarea sănătății consumatorilor

Adevărul despre conservele de ton! Organizațiile cer măsuri urgente pentru protejarea sănătății consumatorilor

30 oct. 2024, 11:20,
Simona Ciobanu în Actualitate

Organizațiile neguvernamentale Bloom din Franța și Foodwatch la nivel european trag un semnal de alarmă privind contaminarea gravă a tonului din conserve cu mercur, o substanță periculoasă pentru sănătate. Într-un raport publicat marți, 29 octombrie, acestea cer comercianților și autorităților să ia „măsuri de urgență”, printre care reducerea limitelor maxime permise, conform agenției AFP, relatează News.ro.

Bloom a analizat 148 de conserve de ton, achiziționate aleatoriu în cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia), testate apoi într-un laborator independent: toate probele conțineau mercur, potrivit datelor prezentate de ONG.

Mercur în conservele de ton

Mai mult de jumătate din aceste conserve depășesc limita de 0,3 mg/kg de mercur stabilită pentru alte specii de pește, relevă raportul.

„Nivelurile maxime admise de mercur în cazul tonului sunt stabilite în funcție de nivelul de contaminare constat anterior, nu în funcție de pericolul pe care mercurul îl prezintă pentru sănătatea umană. Astfel, se permite vânzarea a 95% din produsele din ton”, explică Bloom.

Pragul maxim actual pentru tonul proaspăt este de 1 mg/kg, însă această valoare nu se aplică produselor conservate, care pot conține concentrații mai ridicate. „Acest lucru explică de ce tonului, unul dintre peștii cu cea mai mare contaminare, i se permite o toleranță de trei ori mai mare decât a altor specii mai puțin afectate de mercur,” subliniază organizațiile.

Acestea insistă că „nu există motive de sănătate publică pentru diferența de tratament: toxicitatea mercurului este aceeași, indiferent de specia de pește.”

Mercurul, rezultat din poluarea atmosferică produsă de centralele pe bază de cărbune, este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) printre cele mai periculoase zece substanțe pentru sănătatea publică. În mediul marin, mercurul se transformă în metilmercur, o formă și mai toxică, ce poate cauza afecțiuni neurologice și comportamentale după expunere, arată OMS.

În Franța, marca Petit Navire este vizată direct, având pe etichetă un nivel de mercur de 3,9 mg/kg. ONG-urile consideră această situație „un adevărat scandal de sănătate publică” și cer măsuri rapide.

Ele solicită Comisiei Europene să aplice pentru ton limita maximă strictă impusă altor specii, de 0,3 mg/kg. „Cerem autorităților să întărească reglementările și, între timp, ca distribuitorii să vândă doar produse care respectă cel mai strict standard de protecție”, declară Camille Dorioz, directoarea de campanii Foodwatch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`