Aderarea Suediei la NATO este condiţionată de un jurnalist turc. Suedia va putea adera la NATO dacă îl va preda pe Bulent Kenes, jurnalist disident, Turciei. În mai, guvernul Suediei a luat decizia de a intra în NATO și a solicitat aderarea.
O solicitare în acest sens a fost făcută în cadrul unei întrevederi bilaterale la Ankara în care preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan şi premierul suedez, Ulf Kristersson, unde au avut discuţii despre terorism, relaţiile Turcia – Uniunea European, invadarea Ucrainei, dar şi aderarea Suediei la Alianţa Atlantică.
Aderarea Suediei la NATO, condiţionată de un jurnalist turc
Astfel, preşedintele Turciei a văzut cererea Suediei ca pe o oportunitate de a forţa ţara să predea cetăţenii pe care doreşte să îi trimită în judecată. Turcia i-a dat Suediei un ultimatum, prin care care doreşte să adere la NATO, Suedia trebuie să răspundă la preocupările Turciei privind problema siguranţei.
Stockholm trebuie să extrădeze luptătorii kurzi PKK, consideraţi terorişti de regimul de la Ankara, dar şi unii disidenţi, aşa cum Kenes, fost jurnalişti al agenţiei oficiale de presă turca care a fost acuzat de terorism.
Pe de altă parte, nu este clar ce decezie la lua tara scandinava, însă premierul Kristersson, care în cadrul conferinței de presă comună cu șeful statului turc a spus că „Suedia va ajuta Ankara în lupta împotriva terorismului”.
„Suedia nu poate da curs cererii Turciei de deportare a jurnalistului turc în exil Bulent Keneş şi să continue să se definească ca o naţiune democratică guvernată de statul de drept”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa şi Asia Centrală. ”Oficialii suedezi nu ar trebui să folosească jurnaliştii exilaţi ca monedă de schimb în relaţiile lor cu Turcia”, a spus acesta.
Solicitarea ajunsese la Stockholm în februarie anul trecut, dar cu acea ocazie jurnalistul a spus că este sigur că nu va fi deportat pentru că ”Suedia și Finlanda respectă statul de drept, politica nu are amestec în sistemul judiciar.
Suedia ținută în „sala de așteptare” a NATO de către Ungaria și Turcia
În mai, guvernul social-democrat al Suediei a luat decizia de intra în NATO și a solicitat aderarea, urmând pașii vecinei sale, Finlanda, într-o mișcare care va schimba harta geopolitică în nordul Europei.
La patru luni de la cererea de intrare, 28 din cele 30 de state membre NATO au ratificat în parlamentele lor naționale modificările de tratat care ar aproba aderarea Finlandei și Suediei, iar majoritatea au depus deja documentele necesare. Există încă două ţări care nu au dat undă verde, mai exact Ungaria şi Turcia.
Anterior, Turcia a fost de acord să sprijine cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO la summitul alianței de la Madrid, a declarat președintele finlandez Sauli Niinistö.
„Astăzi, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, am avut o întâlnire amănunțită cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, cu medierea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, Ca urmare a acestei reuniuni, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum tripartit care confirmă faptul că Turcia, la summitul de la Madrid, își va exprima sprijinul pentru invitarea Finlandei și Suediei să devină membre NATO”, a declarat Niinistö.
Aderarea Suediei la NATO este condiţionată de un jurnalist turc. Rămâne de văzut care va fi decizia Suediei. Afirmațiile premierului Suediei au trezit alarma de la Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ).