Prima pagină » Actualitate » Aderarea României la Visa Waiver: Ce se întâmplă cu certificatul de cetățenie română – VIDEO
Aderarea României la Visa Waiver: Ce se întâmplă cu certificatul de cetățenie română - VIDEO

Aderarea României la Visa Waiver: Ce se întâmplă cu certificatul de cetățenie română – VIDEO

25 iul. 2024, 17:40,
BZI.ro, în Actualitate

Guvernul a adoptat joi, 25 iulie, măsuri de securizare a documentelor care certifică acordarea sau redobândirea cetățeniei române, un pas important pentru aderarea României la programul Visa Waiver, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Măsurile adoptate printr-o ordonanță de urgență vizează atât introducerea biometriei în procedura de acordare a cetățeniei române, cât și măsuri care vor asigura securizarea întregului proces prin sisteme informatice şi de securitate ridicate. Pe scurt, este vorba despre fotografia digitală, despre amprentarea celor care, la cerere, solicită cetățenia română și despre înlocuirea certificatului de cetățenie română cu un card electronic de mare securitate”, a declarat joi Mihai Constantin la finalul ședinței de Guvern.

Actul normativ instituie măsuri care să garanteze certitudinea stabilirii identității pentru persoanele care solicită cetățenia română, prin prelevarea datelor biometrice la momentul înregistrării cererilor (fotografie în format biometric și amprente digitale) și, ulterior, prin compararea amprentelor prelevate cu elementele comparabile direct verificabile, atât la momentul depunerii jurământului de credință față de România (moment care marchează dobândirea cetățeniei române), cât și ulterior dobândirii cetățeniei, la momentul depunerii cererilor de eliberare a actului de identitate sau a documentului de călătorie românesc.

Măsurile de introducere a biometriei privesc și înlocuirea actualului certificat de cetățenie în format pe hârtie cu un card electronic doveditor al cetățeniei române, eliberat persoanelor cărora le-a fost acordată sau au redobândit cetățenia română.

Certificatul de cetățenie română va fi înlocuit cu un card electronic care va include și date biometrice

Cardul de cetățenie română va include și un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt stocate atât datele personale, cât și datele biometrice ale titularului.

De asemenea, actul normativ instituie temeiul juridic pentru achiziționarea de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie a echipamentelor necesare pentru implementarea procesului având drept scop stabilirea unei identități confirmate biometric a persoanei înainte de a i se acorda cetățenia (aparatura de preluare a datelor biometrice, echipamente IT).

Până la operaționalizarea de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie a propriilor soluții informatice pentru introducerea, stocarea și gestionarea datelor biometrice colectate în procesul de acordare, la cerere, a cetățeniei române va fi utilizată o platformă informatică dezvoltată și administrată din punct de vedere tehnic de către Ministerul Afacerilor Interne.

De menționat că această ordonanță de urgență precede armonizarea reglementării în materie cu dispozițiile Regulamentului General privind Protecția Datelor, inclusiv sub aspectul duratei de retenție a acestor date, respectiv pe o durată care nu depășește perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate datele.

Întărirea criteriilor pentru obținerea rezidenței permanente și a cetățeniei, prin dezvoltarea de proceduri verificabile și sigure, documente legale și identitate confirmată biometric înainte de a primi cetățenia se află între obiectivele cuprinse în Planul de acțiuni.

Guvernul face aceste demersuri pentru ca începând de anul viitor și cetățenii români să aibă acces, prin Programul Visa Waiver, la un regim de călătorie similar celui de care se bucură cei mai mulți dintre cetățenii statelor Uniunii Europene.

Liberalizarea regimului de vize cu SUA este unul dintre obiectivele politice majore ale României în relația bilaterală, ceea ce a și motivat decizia Guvernului de a susține obținerea sau reînnoirea vizei SUA de cât mai mulți români.

În acest sens, a fost introdusă decontarea costurilor pentru angajații din sistemul bugetar și cei din sistemul de siguranță publică, astfel încât să se ajungă la o reducere a ratei de refuz a vizelor pentru cetățenii români sub procentul de 3%, în cursul anului fiscal 2024 -condiție distinctă pentru liberalizarea regimului de vize cu SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *