Prima pagină » Actualitate » Aderarea României la spațiul Schengen, sprijinită printr-un document adoptat de Colegiul Comisarilor Europeni
Aderarea României la spațiul Schengen, sprijinită printr-un document adoptat de Colegiul Comisarilor Europeni

Aderarea României la spațiul Schengen, sprijinită printr-un document adoptat de Colegiul Comisarilor Europeni

16 nov. 2022, 12:35,
în Actualitate

Colegiul Comisarilor a adoptat o poziție favorabilă aderării României la Schengen, a anunțat miercuri ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

„După cum știți, un partid de opoziție din Suedia, Partidul Social Democrat, a manifestat anumite rezerve față de aderarea României la Schengen. Noi am fost în contact și suntem în contact permanent cu guvernul suedez. Am discutat, inclusiv duminică și luni, în marja reuniunii Consiliului de Afaceri Externe, de mai multe ori cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul Suediei susține pe deplin aderarea României la Spațiul Scehngen.

De asemenea, se fac demersuri pe foarte multe canale, la nivel guvernamental, la nivelul familiei politice social-democrate, continuăm demersurile noastre în acest sens. Nu există niciun fel de schimbare din partea guvernului suedez actual, așa cum nici guvernul anterior, condus de Partidul Social Democrat, nu a spus niciodată că are o opoziție față de aderarea României la Spațiul Schengen“, a spus Bogdan Aurescu, ministrul MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a fost întrebat și privitor la poziția Olandei:

„Continuăm, de asemenea, demersurile noastre și pe lângă partea olandeză. De îndată ce vom avea noutăți, cu siguranță le vom prezenta“, a spus Aurescu.

Aderarea României la spațiul Schengen

Poziția Comisarilor este consemnată într-un document în care se spune că „România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să implementeze complet acquis-ul (măsurile, n.r.) Schengen și să se alăture acestui spațiu de liberă circulație”.

„Bulgaria, România și Croația sunt pregătite să implementeze pe deplin acquis-ul Schengen și să se alăture spațiului Schengen. Aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă și consolidată în spațiul Schengen.

În plus, aderarea acestora va contribui la eliminarea barierelor din cadrul pieței unice, în special în ceea ce privește facilitarea fluxurilor de transport, precum și la stimularea competitivității și potențialul de creștere al UE.

Adăugarea personalului înalt pregătit și dedicat din Bulgaria, România și Croația, infrastructura și know-how-ul lor de ultimă generație la setul de instrumente colectiv pentru gestionarea spațiului Schengen va stimula gestionarea frontierelor și securitatea în UE în ansamblu.”, arată concluziile raportului privind aderarea țării noastre la Schengen.

Extinderea Spațiului Schengen este promovată de actuala președinție cehă a Consiliului UE.

Cehia dorește ca statele membre să adopte o decizie în sesiunea care se desfășoară pe 8 și 9 decembrie, cu ocazia reuniunii Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Parlamentul din Olanda a adoptat luna trecută o rezoluție care spune că această țară nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

De asemenea, presa europeană a relatat la finele săptămânii trecute că, după ce Olanda a cerut „investigații suplimentare” în legătură cu statul de drept și corupția din România, și opoziția politică din Suedia se opune acum aderării țării noastre la Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025