Prima pagină » Actualitate » Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Mâine va fi votul

Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Mâine va fi votul

07 dec. 2022, 15:56,
în Actualitate

Primul punct de pe agenda oficială a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, din zilele de 8 şi 9 decembrie, este aderarea la spaţiul Schengen. De altfel, dosarul privind aderarea României la Schengen se afla pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi, 8 decembrie 2022, chiar dacă Austria şi-a dorit scoaterea României şi a Bulgariei şi păstrarea Croaţiei. În această ordine de idei, tot azi, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că România va cere votul la Consiliul JAI.

Aşadar, joi va fi dat un vot pentru aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei. Ordinea de zi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne este stabilită în formatul COREPER 2. Tot mâine se va afla decizia privind o evetuala aderare la pachet a României şi Bulgariei sau separarea dosarelor celor două ţări. Decizia se va luat la fel, prin vot, în Consiliul JAI, în jurul orei prânzului.

Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI

Desprea faptul că votul privind aderarea României la Schengen este pe agenda JAI a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

„O veste bună: votul privind aderarea României la spațiul Schengen este pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine. În ultimele luni, România a fost deschisă și a lucrat strâns cu instituțiile europene și cu autoritățile din Suedia, Olanda și Austria. Am răspuns tuturor îngrijorărilor și am demonstrat că țara noastră merită să fie în Schengen. Am convins Suedia și Olanda să-și întoarcă votul și să ne sprijine. Lucrăm în continuare îndeaproape cu autoritățile din Austria. Continuăm munca pentru a obține cât mai curând un rezultat pozitiv privind aderarea țării noastre cu drepturi depline în spațiul Schengen”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan pe Facebook.

Discuţia va avea loc în componenţa Afaceri Interne a întruniri

„Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la Schengen

Tot azi, premierul Nicolae Ciuca a anunţat, într-o declaraţie de presă la Guvern, că România va cere vot pentru aderarea la spaţiul Schengen la Consiliul JAI. Potrivit acestuia, starea de incertitudine creată de poziţia Austriei nu mai poate continua.

Potrivit premierului, nu există o justificare reală pentru respingerea aderării României.

„Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de Interne ai statelor membre, continuăm să facem energic şi folosind toate canalele, nivelurile şi instrumentele disponibile, eforturi pentru a obţine rezultatul dorit de România”, a declarat Nicolae Ciucă, la Guvern.

Austria este ultima țară care îți menține opoziția față de aderarea României la Schengen, după ce Olanda și Suedia au dat semnale că au renunțat la obiecții. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a plecat luni, 5 decembrie 2022, din nou în Austria pentru discuții cu omologul austriac, pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

Aşadar, reiterăm faptul că aderarea României la Schengen a trecut pe ordinea de zi a Consiliului JAI, iar mâine va fi votul decisiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`