Prima pagină » Actualitate » Aderarea României la Schengen. Tudor Ciuhodaru: „Vreau ca românii să nu mai fie considerați cetățeni europeni de mâna a doua” – VIDEO
Aderarea României la Schengen. Tudor Ciuhodaru: „Vreau ca românii să nu mai fie considerați cetățeni europeni de mâna a doua

Aderarea României la Schengen. Tudor Ciuhodaru: „Vreau ca românii să nu mai fie considerați cetățeni europeni de mâna a doua” – VIDEO

05 oct. 2022, 19:00,
B, , h, , în Actualitate

Tudor Ciuhodaru a transmis că România trebuie să intre în Schengen, deoarece sunt îndeplinite toate condițiile de aderare, iar românii nu trebuie să mai fie considerați cetățeni europeni de mâna a doua.

„Acum este momentul deciziei finale. Vreau ca românii să nu mai fie considerați cetățeni europeni de mâna a doua și pentru asta România trebuie să intre cât mai rapid în Schengen. Onorată Comisie, onorat Consiliu, am îndeplinit toate condițiile pentru aderare. Este incorect ca unii să fie mai egali ca alții. Acest lucru trebuie să înceteze. Vreau drepturi egale pentru români, la fel ca pentru cetățenii olandezi, germani, francezi. Orice amânare nu mai poate fi justificată. Sper ca toți să susțineți demersul meu”, este mesajul transmis de Tudor Ciuhodaru.

Guvernul României speră să aibă undă verde pentru Schengen

Parlamentul European a dezbătut în ședința plenară subiectul aderării României la Spațiul Schengen, potrivit unui anunț al instituției. Dezbaterea, inițiată de europarlamentarii români, are ca scop creșterea presiunii politice pe Consiliul UE (forul care reunește guvernele statelor membre) pentru a lua o decizie favorabilă României și Bulgariei, care vor să intre în Schengen în acest an odată cu Croația.

Parlamentul European nu are nicio putere în procesul de aderare a unui stat membru la Schengen, dar poate intensifica presiunea politică asupra Consiliului prin intermediul rezoluțiilor adoptate.

Guvernul României speră ca, odată cu declarația de sprijin a cancelarului german Olaf Scholz, să aibă undă verde pentru Schengen. Singurul obstacol este Olanda, unde un partid din coaliția guvernamentală ar fi reticent, potrivit surselor G4Media.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE speră să obţină o decizie în unanimitate în favoarea admiterii României şi Bulgariei în Schengen

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene speră să obţină o decizie în unanimitate în favoarea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul comunitar de liberă circulaţie Schengen în luna decembrie, iar iniţiativa este susţinută de Comisia Europeană, anunță Mediafax.

„Preşedinţia cehă a Consiliului UE consideră că procedura în curs de completare a extinderii Spaţiului Schengen este un element central care lipseşte. Bulgaria şi România au îndeplinit condiţiile necesare astfel încât Consiliul UE să poată discuta ridicarrea controalelor la frontierele interne. În acest context, Preşedinţia cehă a Consiliuului UE este angajată să obţină progrese astfel încât să permită Bulgariei şi României să devină membre cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen. Mai concret, Preşedinţia cehă a Consiliului lucrează în sensul obţinerii deciziilor necesare ale Consiliului prin unanimitate la reuniunea din decembrie. În acest sens, discutăm cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuţie substanţială asupra ridicării controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România. În eforturile noastre de a asigura susţinerea în unanimitate în Consiliu, Preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, în coordonare cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a declarat în Parlamentul European, conform agenţiei MEDIAFAX, Mikuláš Bek, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Comentarii
  • Ba, esti serios ?! Da’ ce, romanii sunt considerati cetateni pt europa ?!

  • Smekeru de karton cu haini di firma

    Intrati voi in Shengen cand vrea pixu’ meu
    50 milioane de iepuroi va costa
    Anu’ trecut erau 20, dar na , inflatie

  • Din pacate si parlamentarii ne trateaza de mana a saptea. Doar din 4 in patru ani ne promit locuri in fata.

  • Daca ei insisi vor si le place sa fie sclavi, faptul ca sunt considerati cetateni de mana a doua, este inca prea elegant. Romanii sunt cetateni de mana a 14 a, sau de nici o mana. Ei sunt cetatenii coloniei, atat.

  • Eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a apreciat că este nevoie mai degrabă de o reformă a spaţiului Schengen, nu de extinderea sa prin „admiterea a trei state corupte” (Bulgaria, Croaţia şi România, n.red.). Ciuho, daca vrei Schengen, lupta cu coruptia. Coruptia, un fenomen lasat de comunisti, este in floare. Rezultatul coruptiei: retrocedari, distrugeri de intreprinderi, constructii haotice, retele de afaceri de tip mafiot….Tot este afectat. Cine are rabdare si urmareste presa va constata ca nu este domeniu fara coruptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *