Prima pagină » International » Aderarea României la Schengen blocată de noile mișcări ale politicii din Austria
Aderarea României la Schengen blocată de noile mișcări ale politicii din Austria

Aderarea României la Schengen blocată de noile mișcări ale politicii din Austria

13 nov. 2023, 14:20,
în International

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), o formațiune de extrema dreaptă care are poziții și mai tranșante privind migrația decât actualul guvern condus de Karl Nehammer, este pe primul loc în opțiunile de vot ale austriecilor înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, relatează Euractiv. Ultimele sondaje de opinie arată că, dacă ar fi organizate acum alegerile parlamentare federale, FPÖ ar obține 29% din voturile exprimate, cu 13% mai mult decât a câștigat la alegerile regionale organizate în urmă cu doi ani.

Actualul lider al Partidului Libertății, Herbert Kickl, este cunoscut pentru pozițiile sale dure privind migrația.

Amintim că Karl Nehammer, cancelarul Austriei și liderul Partidului Popular Austriac (ÖVP), de orientare conservatoare, a justificat în mod repetat blocarea intrării României și a Bulgariei în spațiul Schengen prin faptul că acestea nu ar împiedica fluxurile de migranți ilegali ce ajung la frontierele Uniunii Europene să intre în spațiul comunitar.

Cel mai recent, Nehammer a declarat la sfârșitul lunii octombrie că extinderea Schengen în condițiile actuale este „de neconceput” și că spațiul de liberă circulație trebuie „reparat”.

Aderarea României la Schengen, blocată de luptele politice din Austria

Analiștii politici pun poziția intransigentă a lui Nehammer și a partidului său ÖVP pe seama îngrijorărilor de a nu pierde și mai mult teren în fața FPÖ în condițiile în care migrația ilegală a ajuns unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere din Austria.

Însă sondajele de opinie arată că FPÖ ar obține acum cel mai bun scor electoral din istoria sa, peste cel de 26,9% obținut în 1999. În plus, partidul lui Nehammer s-a prăbușit cu 17 puncte procentuale în intenția de vot comparativ cu ultimele alegeri, fiind cotat acum la 20,3% din opțiunile alegătorilor.

Dacă trendul continuă până în toamna anului viitor, când Austria va organiza alegeri federale, ÖVP ar obține cel mai slab rezultat electoral de la fondarea sa în 1945. Cel mai slab rezultat al ÖVP de până acum a fost înregistrat la alegerile din 2013, când partidul a obținut 24% din voturi.

Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ) are în jur de 23%, în timp ce verzii, actualii parteneri de guvernare ai lui Nehammer, sunt la 9%, cu aproximativ 4 puncte procentuale sub rezultatul de la ultimele alegeri.

Partidul liberal NEOS, membru al familiei Renew Europe din Parlamentul European, este cotat la aproximativ 11%, cu 3% mai mult față de rezultatul anterior.

Se prefigurează o nouă alianță între conservatori și extremiști la Viena

Potrivit acestor sondaje, actuala coaliție de guvernare de la Viena nu își va putea păstra majoritatea parlamentară. Strict matematic, cea mai simplă variantă a ÖVP de a rămâne la guvernare ar fi alături de FPÖ într-o alianță în care partidul lui Nehammer să fie partenerul minoritar.

Cele două partide au mai guvernat împreună între 2017 și 2019 în timpul primului mandat al fostului cancelar Sebastian Kurz, însă Kurz a dat afară FPÖ de la guvernare după izbucnirea „scandalului Ibiza” privind acordarea suspectă a unor contracte guvernamentale.

Kurz, care a guvernat apoi alături de Partidul Verde într-o coaliție neașteptată, a demisionat în cele din urmă din funcția de cancelar în octombrie 2021 în urma unor acuzații de corupție separate.

Kurz este inculpat însă la rândul său și în legătură cu scandalul Ibiza, fiind acuzat că a mințit comisia de anchetă a parlamentului care a fost înființată pentru a investiga suspiciunile de corupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025