Prima pagină » International » Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO supusă unor condiţii. Ce a afirmat preşedintele Croaţiei

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO supusă unor condiţii. Ce a afirmat preşedintele Croaţiei

27 apr. 2022, 11:11,
BZI.ro, în International

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO supusă unor condiţii. Preşedintele croat Zoran Milanovic a afirmat marţi, 26 aprilie, că cele două state nu pot adera la NATO înainte ca legea electorală din Bosnia-Herţegovina să fie modificată.

aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, preşedintele croat Zoran Milanovic la o parada militara

Şeful statului croat a adăugat că „suntem într-o situaţie teribilă” pentru că Bulgaria şi România nu pot intra în spaţiul Schengen

Condiţii cerute de Croaţia pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO poate fi discutată, dar este „o aventură foarte periculoasă” a precizat liderul croat. Preşedintele Zoran Milanovic a declarat pentru presă din ţara să ca Parlamentul „nu trebuie să ratifice aderarea niciunui stat la NATO” până la modificarea legii respective. Milanovic a mai precizat că el nu poate decide de unul singur în ceea ce priveşte aderarea celor două state nordice, pe care însă a numit-o „şarlatanism foarte periculos”.

„Din partea mea, să le lăsăm să se alăture NATO… dar, până când problema legii electorale în Bosnia-Herţegovina nu va fi rezolvată, până când americanii, englezii, germanii, dacă pot şi vor, nu îi forţează (pe oficialii bosniaci) să modifice legea electorală în următoarele şase luni şi le dau croaţilor drepturile lor fundamentale, Saborul (parlamentul croat, n.red.) nu trebuie să ratifice aderarea nimănui la NATO”, a afirmat preşedintele Milanovic.

Şeful statului croat a adăugat că „suntem într-o situaţie teribilă” pentru că Bulgaria şi România nu pot intra în spaţiul Schengen, Macedonia de Nord şi Albania nu pot începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar Kosovo nu a fost recunoscut, toate acestea în timp ce Finlanda „se poate alătura NATO peste noapte”.

Preşedintele croat a precizat că el doreşte doar ca Finlanda şi Suedia „să le spună americanilor să rezolve această” problemă.

„În opinia mea, este în interesul naţional vital al statului croat, al naţiunii şi poporului croat ca Bosnia şi Herţegovina să fie un stat funcţional”, a subliniat Zoran Milanovic.

Şeful statului croat a mai spus că a ridicat această problemă în discuţiile cu omologii săi din Franţa şi Germania, doar că prim-ministrul Andrej Plenkovic, datorită funcţiei sale, are mai multe pârghii, „însă neglijează (problema) în mod conştient şi laş”.

aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, preşedintele croat Zoran Milanovic

Milanovic a mai precizat că el nu poate decide de unul singur în ceea ce priveşte aderarea celor două state nordice, pe care însă a numit-o „şarlatanism foarte periculos”

Rusia amenință Suedia și Finlanda pentru că vor să adere la NATO

În contextul în care Finlanda și Suedia și-au făcut publică dorința de aderare la NATO, cele două țări au intrat în vizorul lui Vladimir Putin. Acestea au fost avertizate de administrația liderului de la Kremlin cu privire la posibilele evenimente ce ar putea avea loc ca efect al eventualei integrări în Alianţa Nord-Atlantică. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a precizat în mai multe rânduri că o aderare la NATO a celor două state va atrage consecinţe în materie de securitate.

„Noi am emis toate avertismentele, atât public, cât şi prin canale bilaterale. Suedia şi Finlanda cunosc aceste lucruri, nu vor trebui să fie surprinse de nimic, au fost informate despre tot, la ce vor conduce aceste decizii”, a declarat Maria Zaharova.

Totodată, declarațiile acesteia sunt susținute și de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, care a menționat că țara pe care o reprezintă se vede în situația de a „reechilibra situaţia” dacă se ajunge ca Suedia și Finlanda să facă parte din NATO.

De altfel, aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este supusă unor condiţii exprimate de către președintele Croației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *