Asociaţia Națională a Producătorilor din Pescărie “ROMFISH”, scrisoare către premierul României, Marcel Ciolacu.
„Către Guvernul României
Excelenţei sale Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României
Subscrisa, Asociaţia Națională a Producătorilor din Pescărie “ROMFISH”, cu sediul în Iași, bld. N. Iorga nr. 12A, et. 1, biroul 2, clădirea Racemi, județul Iași, înregistrată la Judecătoria Iași în Registrul special al fundațiilor și asociațiilor, dosar de fond 147/PJ/2003, reprezentată legal prin director executiv Eugen – Cătălin Platon, organizație reprezentativă a sectorului de acvacultură din România, recunoscută ca atare prin Avizul de Recunoaștere nr. 1/2008, membră a Consiliului Consultativ pentru Sectorul Pescăresc, organ consultativ al MADR şi membră a Aquaculture Advisory Council, organ consultativ al Comisiei Europene vă informăm că în urma adreselor transmise atât de noi, cât şi de colegii de la Patronatul Peştelui din România şi a întâlnirilor pe care le-am avut, cu sprijinul dvs. pentru care vă mulţumim, nu s-a rezolvat ABSOLUT NIMIC.
Deşi la întâlnirea avută la sediul MADR în data de 30.07.2024 cu reprezentanţi ai ANSVSA, MMAP, ANAR, IGSU, MADR am convenit asupra majorităţii soluţiilor propuse în răspunsurile scrise ale autorităţilor publice centrale al căror sprijin era necesar (ANSVSA, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, Administraţia Naţională Apele Române) ni s-a explicat că nu se poate face nimic, că practic statul român nu doreşte să mişte niciun deget pentru acvacultură.
Niciuna din măsurile propuse, care nu implicau implicarea directă a bugetului de stat şi care ar fi salvat acest sector de la dispariţie, nu a fost adoptată. În acest timp, mii de tone de peşte au murit în amenajările piscicole şi mii de hectare de eleşteie şi iazuri sunt secate.
Ca de obicei, statul ne povesteşte cum nu se poate face, în loc să ne spună cum se poate face salvarea sectorului. Nici cu actele normative gata scrise puse la dispoziţia acestor instituţii nu se întâmplă nimic fundamental de 21 de ani (de când funcţionăm ca Asociaţie). În tot acest răstimp am tratat cu respect autorităţile statului român, însă observăm că doar cei care ies în stradă sau în presă sunt ascultaţi şi, în final, primesc câte ceva. Poate dacă am fi adus miile de tone de peşte mort în Bucureşti s-ar fi mişcat lucrurile în direcţia normalităţii. Însă noi, nu ne putem bate joc nici de animale, nici de oameni.
Din perspectiva noastră, după zeci de ani de declin a acvaculturii româneşti, declin pe care l-am semnalat Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei lipsa de reacţie a acestora ne face să credem că cele câteva mii de oameni care lucrează în această activitate nesubvenţionată a agriculturii româneşti, nu contează pentru România şi că pot dispărea fără niciun regret pentru că oricum piaţa românească este asigurată de importurile din Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia şi Italia.
Cerem Statului Român, prin reprezentanţii săi, măcar să aibă curajul să ne-o spună clar şî direct, să putem pleca liniştiţi din ţară că acesta e capătul drumului.
Nu ne mai punem nicio speranţă în nimeni din conducerea ţării, însă ne rămâne totuşi un gând că poate într-o tresărire de orgoliu vă veţi apleca şî asupra problemelor acestui sector, dincolo de toate frazele goale din programele electorale ale unor partide (majoritatea nici măcar nu ştiu că există acest sector) şi că vom putea schimba starea de fapt.
Rămânem deschişî dialogului concret bazat pe identificarea problemelor şi a soluţiilor”, a transmis Eugen Cătălin Platon.