Prima pagină » Razboi în Ucraina » Acuzaţii la adresa forţelor ocupante de la centrala nucleară de la Zaporojie. Ruşii ar fi răpit şi torturat specialiştii în energie

Acuzaţii la adresa forţelor ocupante de la centrala nucleară de la Zaporojie. Ruşii ar fi răpit şi torturat specialiştii în energie

08 sept. 2022, 09:37, 3 ,
în Razboi în Ucraina

Joi, 7 septembrie, agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele armate ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie, aflată în sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi torturat din personal.

Agenţia menţionează că cel puţin 200 de persoane ar fi fost reţinute.

Acuzaţii la adresa forţelor ocupante de la centrala nucleară de la Zaporojie

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că aproximativ 200 de persoane de la centrala nucleară Zaporojie au fost reţinute. Compania a precizat că nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

Preşedintele Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

Conform declaraţiei lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia de la centrală în funcţiune. Asta în contextul în care, înainte de declanşarea războiului, aproximativ 11.000 de persoane lucrau acolo.

În raportul său despre centrala publicat la inceputula cestei săptămâni, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a descris situaţia ca nesustenabilă. Agenţia a avertizat cu privire la lipsa de personal, subliniind faptul că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale, precizând totodată că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.

Inspecția AIEA de la centrala nucleară Zaporojie nu este pe placul Ucrainei

În cadrul aceluiași șir de idei, amintim cum consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a anunţat că statul nu este mulţumit pe deplin de vizita făcută de tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), cerând totodată un audit de inginerie nucleară.

„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă”, a spus Mihailo Podoliak.

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din luna martie a acestui an de trupele ruseşti, a rămas de joi, 1 septembrie 2022, cu un grup restrâns de experţi AIEA, care au încercat să inspecteze instalaţiile după ce uzina a fost ţinta unor atacuri de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Potrivit consilierului prezidenţial ucrainean, în cadrul centralei „ar trebui să existe un anumit număr de oameni care să înţeleagă fizica nucleară şi tehnologiile acestui tip de inginerie. Ei pot fi acolo împreună cu personalul nostru”, a spus el.

Acesta a continuat, spunând că guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă „totul este în ordine la instalaţie în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului. Nu am văzut nimic din toate acestea în raportul iniţial” pe care AIEA l-a elaborat după sosirea la centrală, a adăugat el.

Cu toate acestea, se aduc acuzații la adresa forțelor ocupante de la centrala nucleară de la Zaporojie, cum că ar fi răpit și torturat specialiștii în energie.

Comentarii
  • Minciuni ale ZOILOR vandute Guvernului Criminal !

    Rusii au decuplat centrala electrica de la reteaua de energie si au lasat nazistii poponari satanisti din Ucraina pe intuneric.
    De aceea Poponel Zelensky vrea sa puna mana iar pe centrala, dar o sa puna mana pe altceva
    si o s-o suga asa cum ii place.

  • ptr muila de mai sus

    sa le trag muhe tuturor iubitorilor de orci putleriste in frunte cu muila de mai sus,auzi nihai iti place sa sugy pwla pe net?

  • intrebare : daca ucrainenii au spus ceva, trebuie sa-i si credem?
    raspuns : daca esti mai prost decat prevede legea, atuncea probabil ai sa-i crezi. daca nu, vezi-ti linistit de viata si de facturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024