Virgil Popescu, ministrul Energiei a făcut o serie de declaraţii prin care a explicat faptul că Rusia este de vină pentru scumpierea gazelor naturale. Declaraţiile au fost făcute în timp ce ministrul se afla lângă premierul Nicolae Ciucă.
Contextul declaraţiilor este unul dificil mai ales că Azomureș a oprit producția de îngrăşăminte din cauza prețului ridicat la energie electrică şi gaze naturale.
Rusia este de vină pentru scumpirea gazelor naturale, susţine ministrul Energiei, Virgil Popescu
Conform declaraţiilor făcute de Virgil Popescu, Rusia este principala vinovată pentru preţul gazelor naturale. Virgil Popescu a menţionat faptul că a existat o speculație pe piață făcută de Rusia prin operatorul de stat Gazprom. De altfel, ministrul a menţionat faptul că preţul gazelor naturale va scădea după ce iarna va trece:
„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţa făcută de Federația Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimam că după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei, preţurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul.
Azomureș și-a oprit producția de îngrășăminte pentru că prețul la gaze naturale s-a mărit
Azomureș a decis să își oprească producția din cauza prețului tot mai mare la energie electrică și gaze naturale. Așadar, cel mai mare producător de îngrășăminte din România a declarat că sistează momentan producția. În replică, premierul Nicolae Ciucă a precizat că trebuiesc găsite soluții în acest sens:
Să continue să analizeze care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această oprire a producţiei. Vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun ce vom face pentru că se analizează. Ministrul Energiei vă poate mai multe detalii despre ce se întâmpla la Azomureș. a declarat premierul Nicolae Ciucă
România este dependentă de importurile de la Gazprom, o arată o statistică
O statistică publicată recent de Gazprom arată faptul că România este dependentă față de Rusia. De curând, Gazprom a publicat un studiu din care a reieșit faptul că România a fost mai dependentă în ultima perioadă de gazele din Rusia:
„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polonia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, se mai arată în statisticile Gazprom.