Prima pagină » Titlurile zilei » Acuzații grave împotriva medicului Lavinia Scripcaru. Proprietarul aparatului de plasmafereză face dezvăluiri uluitoare. Acesta trebuia utilizat pentru tratamentul bolnavilor critici cu COVID-19 – VIDEO

Acuzații grave împotriva medicului Lavinia Scripcaru. Proprietarul aparatului de plasmafereză face dezvăluiri uluitoare. Acesta trebuia utilizat pentru tratamentul bolnavilor critici cu COVID-19 – VIDEO

15 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Florin Hozoc, proprietarul firmei care a adus aparatul de plasmafereză la Iași, vrea să-l ia înapoi. Acesta acuză cadrele medicale de la CRTS, inclusiv pe medicul Lavinia Scripcaru, șefa unității medicale, de indiferență și lipsă de implicare. De o lună de când a fost instalat aparatul, nu a fost recoltată nicio plasmă în timp ce în secția de ATI bolnavii critici cu COVID-19 mor pe capete. În replică, șefa CRTS Iași neagă totul

Iașul ar putea rămâne fără aparatul de plasmafereză care vindecă pacienții cu COVID-19 aflați în stare critică. Florin Hozoc, proprietarul firmei care a distribuit aparatul de plasmafereză la Iași, face acuzații grave la adresa dr. Lavinia Scripcaru, șefa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași și a personalului medical. Acesta susține faptul că Iașul este singurul oraș din țară care nu a recoltat plasmă, deși aparatul este pus în funcțiune de aproape o lună.

Florin Hozoc spune că personalul medical este dezinteresat și fuge de treabă. Din acest motiv nu contactează pacienții vindecați de coronavirus pentru a dona plasmă. Mai mult decât atât, acesta a amenințat că în cazul în care situația nu se va remedia, va lua aparatul de plasmafereză de la Iași și-l va transfera într-un oraș în care cadrele medicale sunt dispuse să lupte pentru populație. În replică, dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași, neagă cu fermitate toate acuzațiile.

„Intenționez să redistribui aparatul de plasmafereză de la Iași”

Florin Hozoc, proprietarul firmei Besmax Pharma Distribution SRL, firma care a adus la Iași un aparat de plasmafereză, spune că Iașul nu folosește aparatul donat. De pe data de 16 aprilie, când a fost montat aparatul, la Iași nu s-a făcut nicio recoltare, deși în orașe mai mici din țară donatorii se înghesuie să stea la rând. Lipsa donatorilor este pusă de către Florin Hozoc pe seama indiferenței cadrelor medicale responsabile.

„Intenționez să redistribui aparatul de plasmafereză de la Iași într-un alt oraș și asta pentru că nu există interes din partea cadrelor medicale în a contacta posibilii donatori. Iașul este singurul oraș din toate în care am distribuit aparate care până în acest moment nu a recoltat de la niciun donator. Mai mult decât atât, la Iași este singurul centru unde am fost nevoiți să facem instructaj de utilizare a aparatului de 4 ori și iată, fără niciun rezultat. E singurul loc din 18 centre care au cerut 4 traininguri plus o donare de test. Sunt orașe în care, după prima zi de instructaj, se făceau deja recoltări. Pot să vă spun că în timpul orelor de instructaj cadrele medicale, în loc să fie încântate că vor putea salva pacienții, se plângeau de faptul că vor trebui să recolteze”, spune Florin Hozoc, proprietarul firmei Besmax Pharma Distribution SRL.

15 persoane s-au înscris pentru donare și nu au fost contactați de CRTS

„Sunt orașe mult mai mici din țară în care este coadă de donatori”, spune Florin Hozoc.

Proprietarul firmei care a distribuit aparatul de plasmafereză a spus că Iașul nu are donatori pentru că aceștia nu sunt contactați. În alte orașe însă, se pare că angajații CRTS s-au mobilizat mai repede, iar rezultatele încep să apară.

„Azi (n.r.-14 mai), la Pitești au avut loc 3 donări și mai sunt programați mâine și luni câte 4 pe zi. La Galați deja au avut 5 donări și au programări pe mâine, luni și marți. La nivelul țării avem peste 120 de donatori. Oamenii își fac treaba acolo. Este rușinos faptul că Iașul este oraș universitar și din varii motive nu are donatori. La Iași, dacă nu pune mâna nimeni pe telefon, normal că nu sunt donatori. Mai mult decât atât, noi avem și un registru online în care se pot înscrie pacienți vindecați de coronavirus, care pot dona. Din județul Iași s-au înscris, doar pe registrul online, 15 persoane. Toate datele lor au fost direcționate către CRTS Iași și nimeni nu i-a contactat”, adaugă Florin Hozoc.

„Ceea ce fac cadrele medicale de la Iași se încadrează în zădărnicirea combaterii bolilor grave”

Aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași pe data de 16 aprilie. Florin Hozoc spune că reprezentanții CRTS Iași au amânat ședințele de instructaj, în timp ce zeci de pacienți se zbăteau între viață și moarte, iar familiile lor așteptau disperate donatori de plasmă.

„Au amânat pe lângă punerea în funcțiune a aparatului și ședințele de instructaj. Imediat după ce am pus aparatul în funcțiune, am sunat la centru și le-am spus că putem veni să facem oricând instructajul. Am fost amânați. Este vorba de nepăsare, de indiferență. Dacă este să ne referim la o încadrare juridică, ceea ce fac cadrele medicale de la Iași se încadrează în zădărnicirea combaterii bolilor grave. Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Dacă ar avea ei o rudă în ATI, ar fugi după donatori. Este vorba despre lene și iresponsabilitate, și asta probabil pentru că nu este vorba despre ei”, mai spune Florin Hozoc.

Conform informațiilor emise de către proprietarul firmei, în România, 12 pacienți care au beneficiat de plasmă au fost tratați, iar doi au fost deconectați de la aparatele de ventilație mecanică și au fost mutați de la ATI, în salon normal.

Medicul Lavinia Scripcaru se apără

Ieri, la CRTS Iași a fost prezent și cel de-al patrulea posibil donator de plasmă. Și el a fost respins la fel ca toți ceilalți.

„Nu se încadra în criteriile de eligibilitate” a specificat dr. Lavinia Scripcaru, șefa centrului.

Contactată telefonic de către redactorii Bună Ziua Iași pentru a obține un punct de vedere, șefa centrului a negat cu desăvârșire toate acuzațiile aduse de către Florin Hozoc la adresa centrului și implicit a sa.

„Avem toată documentația pusă la punct, cu discuții, cu apeluri și nu dăm loc la interpretări. Nu vreau să faceți așa ceva, că nu este adevărat. Putem pune la dispoziția tuturor absolut toate documentele prin care să se dovedească cu cine s-a vorbit, ce persoane au dorit, care n-au dorit, ce persoane s-au prezentat și de ce nu au fost recoltate probele. Nu vreau să fim acuzați pe niște considerente nereale. În acest proces al donării de sânge, indiferent despre ce tip de component sanguin este vorba, noi suntem o parte în acest proces. Oricât ne-am dori să facem, dacă nu avem persoane eligibile și dornice, nu avem cum să înaintăm procesul. Știm foarte bine că donarea de sânge este benevolă și nu avem ce face”, a specificat prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași.

Șefa CRTS spune că nu a vorbit niciodată cu Florin Hozoc

„Mie nu-mi dă nimeni nicio informație unde s-a recoltat în țară, cum și de ce. Nu am aceste informații ca să le pot comenta și nu-mi permit să comentez ceea ce nu știu”, a spus dr. Lavinia Scripcaru când redactorii BZI i-au adus la cunoștință faptul că în țară aparatul este pus de mult timp în funcțiune.

În ceea ce privește afirmația lui Florin Hozoc conform căreia la Iași e singurul centru unde s-au făcut 4 instruiri, șefa centrului neagă totul.

„Eu nu am vorbit niciodată cu sponsorul. Nici nu am fost contactată, nici nu l-am contactat. Să ne arate el că așa a fost, că personalul medical a fost instruit de 4 ori la Iași. CRTS Iași a fost următorul centru de transfuzii care a primit aparatul după București. Aparatul a fost montat pe data de 16 aprilie. Instruirea a fost făcută în data de 6, 7 mai. A fost instruit un număr de 8 persoane dintre care 2 medici și 6 asistenți medicali. E nu l-am amânat, nu este adevărat. Eu nu am temporizat pe nimeni să vină la instruire, pentru că nu aveam de ce. Aparatul era instalat, personalul medical era pregătit și nu puteam să fac eu instruirea”, mai spune dr. Lavinia Scripcaru.

Medicul Lavinia Scripcaru explică de ce nu sunt donatori

Florin Hozoc acuză cadrele medicale de la CRTS Iași că nu au contactat pacienții vindecați de coronavirus în vederea recoltării plasmei. Ca replică, șefa CRTS Iași susține că a contactat toate persoanele și că doar 2, 3 nu au răspuns la telefon. Din toate acestea, doar 4 s-au prezentat pentru donare și s-au mai programat 2 foști pacienți pe data de 18 și 20 mai.

„Eu nu am de unde să știu pacienții. Dacă domnul Hozoc are o listă specială cu pacienții, ar trebui să ne-o pună la dispoziție. Eu listele trebuie să le primesc de la spitale, că nu am eu informațiile. Listele care ne-au fost comunicate, absolut toate persoanele au fost contactate, mai puțin 2 sau 3 care nu au răspuns deloc la telefon. La Iași nu s-a făcut nicio recoltare pentru că niciun donator care s-a oferit să vină nu a fost eligibil. Așteptăm pe data de 18 și 20 alți doi donatori”, încheie dr. Lavinia Scripcaru.

Bolnavii de la ATI mor în timp ce așteaptă plasmă

Conflictul stârnit între Florin Hozoc și dr. Lavinia Scripcaru este doar o bombă care aștepta să fie dezamorsată. De pe data de 16 aprilie de când a fost montat aparatul de plasmafereză la Iași, nu s-a făcut nicio recoltare, în timp ce în secțiile de ATI a spitalelor pacienții zac între viață și moarte, putând fi salvați prin plasma recoltată de la un pacient vindecat. Sunt familii disperate în Iași care postează în mediul online anunțuri prin care caută donatori de plasmă pentru a-i salva pe cei dragi de la moarte. Aceștia au ajuns să ofere sume importante de bani, numai să găsească un donator, în timp ce la CRTS Iași se așteaptă donatorii să intre pe ușă fără pic de efort. Această interpretare se lasă a fi făcută prin comparație cu reușitele altor orașe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`