Un angajat al Companiei de Transport Public din Iași aduce acuzații grave conducerii companiei. Vatmanul povestește că totul este de fațadă, iar uniformele obligatorii pe care le-a introdus recent conducerea sunt pentru a scoate bani din buzunarele oamenilor. Angajatul mai susține că transportul în comun din Iași reprezintă un pericol public atât pentru călători cât și pentru angajați. Purtătorul de cuvânt al CTP Iași afirmă că nu există tramvaie defecte în depou.
Zilele trecute, reprezentanții CTP Iași au anunțat noile schimbări care s-au petrecut în cadrul companiei. Principala veste, care a stârnit valuri de reacții de toate tipurile, a fost introducerea uniformei obligatorie a controlorilor și a vatmanilor. O mulțime de oameni s-au arătat nemulțumiți de aceste schimbări, angajații spunând că există probleme mult mai grave la CTP Iași decât niște veste verzi.
Acuzații grave aduse de un angajat CTP Iași: „Tramvaie de la fier vechi cumpărate cu bani grei!”
Un angajat al Companiei de Transport Public (CTP) din Iași, sub protecția anonimatului, a vorbit despre cum decurg lucrurile cu adevărat la compania ieșeană. Potrivit acestuia, purtătoarea de cuvânt CTP Iași, Andreea Luca, încearcă să acopere situația dezastruoasă din cadrul companiei venind cu declarații „frumoase și înflorite“. Angajatul susține că totul este de fațadă, chiar și acele uniforme obligatorii pe care le-au introdus recent fiind pentru a mai putea scoate niște bani din buzunarul oamenilor.
„De ce oare se strică tramvaiele în stradă? Pentru că n-au vatmanii veste? Pentru că vestele nu sunt inscripționate? Se strică autobuzul că nu are șoferul uniformă? Nu! Vestele nu sunt prioritare. Prioritare sunt piesele pentru tramvaie și autobuze ca să poată fi scoase în stradă. Îmbrăcam vatmanii și șoferii, dar vagoanele se strică în mijlocul drumului. Vatmanii ies în stradă ca niște kamikaze, neștiind dacă tramvaiele vor frâna la timp, sau nu! Nu avem bani de piese, dar avem bani de minuni”, spune cu năduf angajatul CTP Iași.
Potrivit acestuia, noile tramvaie PESA, care au fost puse circulație cu mai puțin de șase luni în urmă, încep să se defecteze, iar lipsa pieselor de schimb se face simțită.
„Tramvaiele stau pe marginea drumului. Este un gard format din tramvaie defecte. Parcul de tramvaie din Dacia e la pământ. Iese un tramvai pe stradă, face o cursă două și intră înapoi defect. Și tramvaiele noi, alea fabricate în Polonia, se mai blochează uneori, nici ele nu sunt perfecte. Iar de tramvaiele vechi primite de la nemți nici nu mai zic. Ăia le-au dat la fier vechi, iar românii le-au cumpărat cu bani grei!”, susține revoltat angajatul.
De la CTP Iași lucrurile se văd diferit!
Purtătorul de cuvânt al CTP Iași, Andreea Luca, a declarat că nu are cunoștință de problemele semnalate de angajatul care a vorbit pentru reporterii BZI.
„Am nevoie de detalii punctuale, pentru că starea jalnică a tramvaielor e un aspect foarte general. Dacă ați văzut vreun tramvai care arată cum arată, am nevoie de mai multe detalii, iar eu la rândul meu întreb de colegii care sunt competenți în acest domeniu. Tramvaiele noastre sunt înmatriculate, au număr de parc, număr de înmatriculare. La modul generic vorbind, la noi nici un tramvai nu este defect în baza depoului. Toate sunt verificate, cu semnătură pleacă din depou. Sunt în siguranță absolut toate”, declară purtătorul de cuvânt CTP Iași.
Angajatul CTP Iași, exasperat de problemele de la compania ieșeană de transport în comun mai spune că situația nu se va schimba curând, că nu-și primesc salariile la timp, iar prioritățile nu mai sunt cele care ar trebui să fie, pe primul loc fiind pusă imaginea companiei, în loc de siguranța pasagerilor și a angajaților.
„Domnii directori de la CTP au bani să cumpere niște veste care prin oraș costă 45 de lei, iar dumnealor le cumpără cu mii de lei, iar nouă când ni se strică tramvaiele în stradă ne spun că nu au bani. Se dau salariile cu întârziere. Domnul Stoica (n.r. – Cristian Stoica, director CTP Iași) zice că nu avem bani, în condițiile în care dumnealui are un salariu nesimțit de 5000 €. Nici până acum, și nici de acum încolo situația aceasta jalnică cu piesele de schimb pentru tramvaie nu se va rezolva”, susține omul.
Din păcate, cuvintele rostite cu frică de către angajatul companiei reprezintă o realitate, și conturează faptul că autoritățile CTP fac economie pe viețile călătorilor, în loc să investească în siguranța acestora.