Prima pagină » International » Acuzații de lovitură de stat în Venezuela! Pană generală de curent în toată țara
Acuzații de lovitură de stat în Venezuela! Pană generală de curent în toată țara

Acuzații de lovitură de stat în Venezuela! Pană generală de curent în toată țara

30 aug. 2024, 23:40,
în International

O pană de curent de amploare a afectat vineri Venezuela, inclusiv capitala Caracas, autoritățile atribuind incidentul unui „sabotaj” și unei încercări de lovitură de stat, la o lună după controversata realegere a lui Nicolas Maduro, relatează AFP, preluat de News.ro.

În unele părți din Caracas, alimentarea cu electricitate a fost restabilită vineri dimineață, potrivit jurnaliștilor AFP, iar autoritățile au promis că vor aduce situația la normal „cât mai curând posibil”.

Electricitatea a revenit parțial și în statele Tachira (sud-vest) și Merida (vest), conform corespondenților AFP.

„La ora locală 4:50 (11:50 ora României), vineri, 30 august, a avut loc… un sabotaj asupra sistemului electric național care a afectat aproape întregul teritoriu, toate cele 24 de state raportând o întrerupere totală sau parțială a alimentării cu electricitate,” a anunțat ministrul Comunicațiilor, Freddy Nanez, la televiziune.

Această pană generalizată de curent survine într-un moment de criză profundă în Venezuela, după alegerile prezidențiale din 28 iulie, când opoziția a revendicat victoria.

Deși întreruperile de curent sunt frecvente în Venezuela, o pană de curent de o asemenea amploare este rar întâlnită, țara fiind încă traumatizată de o întrerupere de cinci zile din martie 2019.

Autoritățile pun frecvent aceste pene de curent pe seama unor „atacuri” orchestrate de Statele Unite și opoziție, cu scopul de a răsturna guvernul.

Acuzații de lovitură de stat în Venezuela

Diosdado Cabello, ministrul de interne și unul dintre cei mai influenți oameni din Venezuela, a încercat să calmeze situația, afirmând că „Rețeaua începe acum să fie alimentată.”

„Ei (susținătorii opoziției) nu și-au atins obiectivele… ca țara să fie în haos la o lună după alegeri. Dimpotrivă, țara este într-o stare de calm complet,” a adăugat el.

Ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, a dat asigurări că „Totul este sub control” și că „Forțele armate sunt desfășurate pe întreg teritoriul național.”

Opoziția și mulți specialiști consideră însă că aceste pene de curent frecvente sunt rezultatul unei gestionări defectuoase a infrastructurii industriale, care s-a deteriorat pe fondul crizei economice.

În ultimul deceniu, economia Venezuelei a suferit o contracție masivă de 80% din PIB, pe care o ușoară creștere economică din ultimii doi ani nu a reușit să o compenseze. Aproximativ șapte milioane de venezueleni au părăsit țara.

„Este dificil să te deplasezi fără curent. Nu știm ce se va întâmpla,” a declarat Anyismar Aldana, o casieră de 27 de ani din cartierul popular Petare din capitală. „Oamenii se tem că se va repeta ceea ce s-a întâmplat în 2019… Nu muncim, nu știm ce vom face cu mâncarea.”

Pe plan politic, candidatul opoziției, Edmundo Gonzalez Urrutia, a fost convocat pentru a treia oară de parchet vineri dimineață.

Din cauza confuziei provocate de pana de curent, nu a fost clar dacă Urrutia s-a prezentat la convocare. Parchetul l-a amenințat cu un mandat de arestare în cazul unei alte neprezentări.

Gonzalez Urrutia, în vârstă de 75 de ani, un fost ambasador care trăiește într-o semi-clandestinitate, nu a mai apărut în public de la 30 iulie. Duminică, el a declarat că se teme de o justiție „fără garanții de independență” și nu a răspuns altor convocări.

Parchetul susține că investighează un site al opoziției care îl prezintă pe Urrutia drept câștigător al alegerilor și îl acuză de „uzurpare de funcții” și „incitare la nesupunere față de legi.”

După ce Nicolas Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor, au avut loc manifestații spontane care s-au soldat cu 27 de morți și 192 de răniți, iar aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, conform surselor oficiale.

Președintele socialist, a cărui victorie a fost validată de Curtea Supremă, a fost proclamat câștigător cu 52% din voturi de către Consiliul Național Electoral (CNE), care însă nu a prezentat procesele-verbale din secțiile de votare și s-a declarat victima unui atac cibernetic.

Opoziția consideră acest scenariu puțin credibil, prezentând o numărătoare a voturilor realizată cu ajutorul observatorilor săi, care arată că Gonzalez Urrutia ar fi câștigat cu peste 60% din voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`