Doi bărbați și câteva firme au fost trimiși recent în judecată de DNA Iași. În principal, acuzațiile aduse de anchetatorii ieșeni fac referire la infracțiuni comise cu scopul de a beneficia în mod nelegal de fonduri europene. Ministerul Fondurilor Europene și APIA s-au constituit părți civile în cele două dosare
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus recent trimiterea în judecată a lui Dănuț Alexandru Frăsineanu, a SC Tadeco Consulting SRL și a SC Interdevelopment SRL, pentru participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.
„În cursul anului 2012, cu ocazia implementării proiectului «Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Vaslui», între Consiliul Județean Vaslui și Asocierea Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL a fost încheiat un contract care avea ca obiect prestarea, de către aceasta din urmă, a unor servicii de asistență tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări derulate în cadrul proiectului. În perioada mai – septembrie 2013, inculpatul persoană fizică, în calitate de reprezentant al Asocierii Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL, ar fi depus la CJ Vaslui mai multe acte false (facturi, centralizatoare etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoane la prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menționat”, au declarat ieri procurorii anticorupție ieșeni.
Potrivit acestora, ulterior, fără vinovăție, reprezentanții CJ Vaslui ar fi depus acele acte la Organismul Intermediar al programului de finanțare POS Mediu, în baza cărora au fost obținuți, pe nedrept, 168.733 de lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Altă cauză, acuzații similare
Într-un alt dosar, reprezentanții DNA Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Tiberiu Lorin Coatu, administrator al SC Agro Lory-Tym SRL, precum și a firmei amintite, pentru participație improprie la fals intelectual și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
„În perioada 2012-2017, administratorul SC Agro Lory-Tym SRL ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente și declarații false, cu scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plăți directe, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate. Documentele respective ar fi fost obținute de inculpat prin determinarea reprezentanților primăriei comunei Găgești, județul Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăție, în cuprinsul unor adeverințe și al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arendă faptul că respectiva societate deținea o suprafață de teren mai mare decât avea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 8.635 de lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, au afirmat anchetatorii ieșeni.
Ambele dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Vaslui.